1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n Saharov-palkinto Valko-Venäjän oppositiolle demokratian puolustamisesta – "Älkää luovuttako, olemme puolellanne"

Palkinto jaetaan vuosittain ihmisoikeuksien ja vapauden edistämisestä.

Euroopan unioni
Kuvassa ovat Svetlana Tikhanovskaya (keskellä), Veronika Tsepkalo (vasemmalla) ja Maria Kolesnikova (oikealla).
Vaaleissa Valko-Venäjän oppositiota edusti kolme naista: Veranika Tsapkala, Svjatlana Tsihanouskaja ja Maryja Kalesnikava. He yhdistivät voimansa sen jälkeen kun miesehdokkaiden pääsy vaaleihin estettiin. Tatyana Zenkovich / EPA

Euroopan parlamentti on myöntänyt tämänvuotisen Saharov-ihmisoikeuspalkinnon Valko-Venäjän demokraattiselle oppositiolle.

Parlamentti perustelee palkinnon myöntämistä opposition työllä demokratian puolustamiseksi.

Se nimeää palkinnon saajaksi Svjatlana Tsihanouskajan johtaman vallanvaihtoa varten perustetun Valko-Venäjän Kansallisen Yhteistyöneuvoston.

– Heidän puolellaan on jotain, jota pelkkä kova voima ei voi kukistaa: totuus. Älkää luovuttako, olemme puolellanne, Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli viesti palkinnon voittajille.

Euroopan unioni pitää Valko-Venäjän elokuussa pidettyjä vaaleja vilpillisinä, eikä tunnusta vaalit voittanutta Aljaksandr Lukašenkaa maan presidentiksi.

Tsihanouskaja pakeni vaalien jälkeen Liettuaan ja nousi opposition johtohahmoksi.

Mielenosoitukset Lukašenkaa vastaan ovat jatkuneet vaaleista asti, vaikka turvallisuusjoukot ovat kovaotteisesti yrittäneet tukahduttaa protestit.

Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen tiedemiehen ja aktivistin Andrei Saharovin mukaan. Se perustettiin vuonna 1988 myönnettäväksi ihmisille ja organisaatioille, jotka pyrkivät puolustamaan ihmisoikeuksia ja perustavanlaatuisia vapauksia.

Palkinto on 50 000 euron arvoinen. Sen ovat aiemmin voittaneet muun muassa Malala Yousafzai, Nelson Mandela ja Aung San Suu Kyi.

Lue myös:

Valko-Venäjä etsintäkuulutti oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan

Toistakymmentä toimittajaa otettu kiinni Valko-Venäjällä

Ulkoministeri Haavisto: EU-maat yksimielisiä Valko-Venäjän pakotteista

Aleksandra Zvereva, 32, pakeni Valko-Venäjältä, jossa läheiset ovat yhä vankilassa: "En voi itse tehdä heidän vapauttamisekseen mitään"

Yle tapasi Valko-Venäjältä paenneen oppositiojohtaja Tsihanouskajan Liettuassa: "Taistelu kotimaassa jatkuu ilman minuakin"

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi