Hyppää sisältöön

Ulkomaisia talviurheilijoita olisi tulossa Lappiin harjoittelemaan, mutta tulo on kiinni koronarajoituksista

Rovaniemen urheiluopisto Santasportin lisäksi suosittu ulkomaisten hiihtojoukkueiden leiripaikka on Muonion Olos.

Rovaniemelle ja Muonioon on tulossa ulkomaalaisia hiihtomaajoukkueita harjoittelemaan, jos koronarajoitukset eivät estä. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Rovaniemelle tulee perinteisesti useita ulkomaalaisia talvilajien joukkueita harjoittelemaan heti ensilumen aikaan. Tänäkin talvena tulijoita näyttäisi olevan.

Rovaniemellä Santasportissa on jo varaus usealla joukkueella ja myös Muoniossa Oloksella on varauksia.

– Meille on tullut kyselyjä vajaasta kymmenestä maasta ja varauksia on ainakin Puolasta, Tsekistä, Itävallasta ja Latviasta. Mutta tilanne elää tällä hetkellä koko ajan, Santasport Lapin urheiluopiston toimitusjohtaja Mika Kulmala sanoo.

Muuttuva tekijä on tietenkin koronatilanne. Epidemia näyttää olevan kovassa nousussa Keski- ja Etelä-Euroopassa. Ratkaisevaa on, minkälaisia matkustusrajoitukset ja karanteenimääräykset ovat sekä urheilijoiden lähtömaassa että Suomessa.

Keski-Euroopan lumitilanne on Kulmalan mukaan niin hyvä, että ihan pelkästään harjoittelun ilosta eivät hiihtojoukkueet tule Suomeen. Vetovoimatekijä on marraskuun lopussa Rukalla pidettävät mäkihypyn, yhdistetyn ja maastohiihdon maailmancup-kilpailut.

– Ilman tuota Rukan maailmancupia ulkomaalaisten urheilijoiden tulo olisi varmaan ihan nollassa tällä hetkellä. Jos maailmancup perutaan, niin tuskin kukaan lähtee matkustelemaan? Kyllä se maailmancup on syy, miksi tullaan Suomeen, Kulmala sanoo.

Joukkueita tulossa myös Muonioon

Toinen ulkomaalaisten urheilijoiden suosima ensilumen leireilypaikka on Muonion Olos.

– Tällä hetkellä varauksen ovat tehneet Venäjän hiihtomaajoukkue ja Saksan ampumahiihto- sekä hiihtojoukkue. Lisäksi kyselyjä on ollut muistakin Euroopan maista, Muonion urheilupiireissä aktiivisesti toimiva Heikki Kivinen sanoo.

Samanlainen epävarmuus kuin Rovaniemellä on myös Muoniossa.

– Tilanne on kiinni kahdesta seikasta: pääsevätkö he omasta maastaan pois koronarajoitusten vuoksi ja toisekseen mitkä ovat Suomeen tulon säädökset, Kulmala sanoo.

Mutta kävi miten kävi, korona rokottaa pahasti myös Olosta. Laduilla suihkivat hiihtojoukkueet ovat tänä vuonna harvassa, Heikki Kulmala sanoo.

– Varmaa on, että siihen määrään mitä aikaisempina vuosina on ollut me emme pääse.