1. yle.fi
  2. Uutiset

Alueille yli 100 miljoonaa euroa koronaelvytykseen

Koronaelvytyksen tavoitteena on elinkeinorakenteen uudistuminen.

työ- ja elinkeinoministeriö
En kvinna säljer kaffe i ett fönster.
Elvytyspaketin määrärahoin rahoitettavat hankkeet voivat liittyä esimerkiksi toimintaympäristön kehittämiseen ja yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Kuvassa Café Art:n takeaway myyntiluukku Turussa huhtikuussa.Arash Matin/Yle

Alueiden elpymistä koronaepidemiasta tuetaan yli 100 miljoonalla eurolla, tiedottaa Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Rahoitus tulee Suomen rakennerahasto-ohjelmasta sekä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman ja pk-yritysten kehittämishankkeiden tukemisen määrärahoista, TEM kertoo.

Koronakriisin taloudellisten vaikutusten jälkihoidon ja jälleenrakennuksen kokoamiseksi on laadittu maakuntien liittojen johdolla selviytymissuunnitelmat vuosille 2020–2021. Suunnitelma on edellytyksenä elvytyspaketin varojen käytölle.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan elvytyspaketin tavoitteena on elinkeinorakenteen uudistuminen, joka nojaa osaamiseen ja innovaatioihin ja suuntautuu kansainvälisesti. Jälleenrakennuksen toimenpitein edistetään digitalisaatiota ja tuetaan hiilineutraalin ja kestävän yhteiskunnan rakentamista.

Elvytyspaketin määrärahoin rahoitettavat hankkeet voivat liittyä esimerkiksi toimintaympäristön kehittämiseen, yritysten liiketoiminnan kehittämiseen, TKI-toimintaan, työpaikkojen säilyttämiseen ja luomiseen, nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn, työvoiman kohtaantoon tai osaamisen kehittämiseen.

Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa varataan maakuntien liitoille yhteensä lähes 28 miljoonaa. Tästä 17 miljoonaa euroa kohdentuu alueellisten selviytymissuunnitelmien toimeenpanoon. Lisäksi rahoituksella käynnistetään alueiden matkailuelinkeinon elpymistä tukevia kehittämishankkeita sekä pohjoisen matkailua ylläpitäviä investointeja.

Yli 66 miljoonaa rakennerahastojen kautta koronaelpymiseen

Alueellisten selviytymisuunnitelmien toimeenpanoon kohdistuu rahoitusta yhteensä yli 66 miljoonaa euroa. Kyse on koronaelpymistä tukeviin toimiin suunnattavasta, aiemmilta Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston hankkeilta käyttämättä jääneestä sekä aiemmin jakamattomasta EU:n ja valtion rahoituksesta.

Pienten ja keskisuurten yritysten osuus alueellisten kehittämissuunnitelmien rahoituksesta on 25 miljoonaa euroa. Koronakriisistä elpymiseksi myönnettäviin pk-yritysten investointi- ja kehittämishankkeiden avustuksiin suunnataan EU- ja kansallista rahoitusta yhteensä lähes 53 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi