Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset vaati hallitusta tuomitsemaan terroriteon Ranskassa, kokoomus kysyi sähkön siirtohinnoista – Yle seurasi eduskunnan kyselytuntia

Lintilä lupaili sähkön siirtohintoja suitsivaa lakiesitystä eduskuntaan marraskuussa.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kysyy eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 22. lokakuuta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kyselytunnilla torstaina 22. lokakuuta. Voit katsoa kyselytunnin tallenteen klikkaamalla kuvaa.

Perussuomalaiset avasi tänään eduskunnan kyselytunnin kysymällä viime perjantaisesta veriteosta Pariisissa.

Tšetšeenimies Abdoullakh Anzorov puukotti opettaja Samuel Patyn kuoliaaksi ja leikkasi hänen päänsä irti Pariisin esikaupungissa ilmeisesti kostoksi tämän sananvapausopetuksesta. Murhattu opettaja oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia.

– Islamisti murhasi erityisen raa'alla tavalla viattoman ihmisen keskelle katua. Kohteena oli koulun opettaja, joka oli puhunut koulussa sananvapaudesta, edustaja Leena Meri (ps.) kuvaili.

  • Yle näytti kyselytunnin suorana lähetyksenä Areenassa ja Yle TV1:ssä. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Seurasimme kyselytuntia myös tässä jutussa.

Meren mukaan hallituksen riveistä ei kuitenkaan ole kuulunut teon tuomitsemista.

– Arvoisa hallitus, miksi ette ole tuominneet tekoa? Oletteko turtuneet? hän kysyi.

– On aivan selvää, että hallitus tuomitsee tällaisen terroriteon mitä jyrkimmin sanoin, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi.

Haaviston mukaan Suomi tukee Ranskaa selvitystyössä kaikin mahdollisin tavoin.

– Tämä on isku sananvapautta ja niitä periaatteita vastaan, joihin kaikki uskomme.

Ranskan tapaus kirvoitti keskustelua terrorismilainsäädännöstä

Meren kysymystä seurasi puolisen tuntia kestänyt debatti terrorismirikoksista ja -lainsäädännöstä.

Kysymyksiä esittivät myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien edustajat. Muun muassa Päivi Räsänen (kd.) pohti, että ulkomailla tehdyistä terrorismirikoksista on vaikeaa saada näyttöä.

– Siksi tarvitsisimme edelleen terrorismin kriminalisointiin liittyvän lainsäädännön tehostamista, hän sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti, että hän esitteli viime viikolla terrorismin rahoittamisen kriminalisointiin liittyvää lakiesitystä.

– Se on nyt lakivaliokunnan käsittelyssä, Henriksson sanoi.

– Pohdimme onko seuraava askel iso kokonaisuudistus, johon menisi paljon aikaa, vain tuommeko käsittelyyn osakokonaisuuksia, joissa esimerkiksi osallistuminen terroristijärjestön toimintaan kriminalisoitaisiin jollain järkevällä tavalla.

Entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puolestaan muistutti edellisen vaalikauden lainsäädäntöhankkeista. Tuolloin esitettiin, että Suomessa oleskeluluvalla oleva karkotettaisiin ulkomailla tehdystä terroriteosta ilman Suomeen kutsumista.

– Ovatko nämä lait tulossa eduskuntaan? Mykkänen kysyi.

– Palautukset eivät aina ole aivan helppoja ilman palautussopimuksia, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi.

Lintilä lupaili marraskuun alkuun sähkön siirtomaksujen suitsimista

Kyselytunnin toinen puolikas käsiteltiin sähkön siirtohintoja. Kokoomuksen Heikki Vestman vaati, että hallitus laittaisi siirtomaksut kuriin.

– Sähköverkkojen myynti oli valtiolta virhe, mutta ei suurin syy hintojen nousuun. Sekä yksityiset että kuntien verkkoyhtiöt ovat syyllistyneet kohtuuttomiin hinnankorotuksiin ja voitonjakoon. Yle paljasti, että tämän taustalla on viranomaisen laskentamalli. Hallitus on lupaillut lakiluonnosta siirtohintojen hillitsemiseksi, mutta se on torso. Se ei puutu ydinasiaan, kohtuuttomaan monopolituottoon, hän sanoi.

Vestman vaati elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.) "rahastuskoneen sulkemista" ja kokoomuksen esityksen toteuttamista.

– Olen katsonut sen teidän mallinne, mutta siinä laitetaan aika lailla koko valvontapuoli uusiksi. Jos me haluamme nopeampia muutoksia, niin tämä hallituksen lakiesitys toisi niitä, Lintilä sanoi.

Vestmania vastaus ei tyydyttänyt.

– Olette virkamiestenne kanssa sanoneet, ettei tuottomallia voisi lailla muuttaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Ministeriöönne on toimitettu jo keväällä oikeudellinen selvitys, jonka mukaan EU-direktiivi tai perustuslaki ei estä tuottoon puuttumista. On toimittava ripeästi. Nykytila maksaa yli miljoona euroa ylimääräistä joka ikinen päivä. Olette lykänneet tätä lakiesitystä kahdesti, hän sanoi.

Lintilä sanoi, että eduskunta tulee saamaan lain käsiteltäväkseen marraskuun alussa.

– Edustaja (Vestman) muistaa, että eduskunnassa oli sopimus, että kiistanalaisia lakeja ei tuoda käsiteltäväksi kevätistuntokaudella, Lintilä sanoi.

Myös vasemmistoliitto yhtyi kokoomuksen huoleen. Toisaalta Paavo Arhinmäki (vas.) muistutti, että korotukset mahdollistanut lainsäädäntö vietiin läpi kokoomuslaisen pääministerin Jyrki Kataisen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kaudella.

– Lintilä, lasketteko korotuskattoa merkittävästi ja puututteko tuottomaliin? Arhinmäki kysyi.

– Arvoisa puhemies, tulemme laissa tekemään muutamia isompia siirtoja. Energiavirastolle annetaan mahdollisuus valvoa, ettei sähköverkkoihin yli-investoida. Toinen asia, jokatulee olemaan merkittävää, on korotuskaton laskeminen. Tällä hetkellä se on 15 prosenttia, ja tulee olemaan merkittävästi alempi.

Kyselytunnilla paikalla lähes koko hallitus

Ennakkotiedon mukaan paikalla vastaamassa ovat tänään lähes kaikki Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministerit – ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosta (vihr.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.) lukuunottamatta.

Korona on vaikuttanut eduskunnan arkeen. Täysistuntoihin ja siten myös kyselytunnille voi osallistua vain 74 kansanedustajaa kerrallaan. Salissa eduskuntaryhmille on varattu turvaetäisyydet mahdollistavat ryhmäkohtaiset paikat.

Puhemiesneuvosto päätti tänään jatkaa täysistuntotyössä noudatettavia poikkeuksellisia menettelytapoja tammikuun 2021 loppuun saakka.

Tällä viikolla kaikissa eduskunnan yleisissä tiloissa otettiin käyttöön myös kasvomaskisuositus. Täysistuntosalissa maskin käyttöä on suositeltu jo syyskuun lopulta.

Viime perjantaina kerrottiin, että kansanedustaja Tom Packalénilla (ps.) oli todettu koronavirustartunta. Uusista tartunnoista ei ole kerrottu, mutta monet kansanedustajat ovat käyneet testeissä ja asettuneet omaehtoiseen karanteeniin. Varotoimenpiteenä noin neljäkymmentä kansanedustajaa ja kolme virkamiestä tuli testatuksi koronatartunnan varalta, kertoi hallintojohtaja (siirryt toiseen palveluun) Pertti Rauhio Demokraatille (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Varotoimet ovat vaikuttaneet myös valiokuntatyöskentelyyn. Esimerkiksi ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasian käsittely viivästyy koronavarotoimien vuoksi.

Juttu on päivitetty lopulliseen muotoonsa klo 17.11.

Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin 23. lokakuuta klo 23 saakka.

.
.