1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjeenvaihtajalta: Saksa on menettämässä kontrollin – edes onnistunut politiikka ei näytä pysäyttävän virusta

Saksassa on todettu ennätysmäärä tartuntoja. Tauti voi kohta levitä hallitsemattomasti, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

koronavirus
Ihmisiä kadulla
Saksassa riski saada koronatartunta arkielämässä on viime viikkoina lisääntynyt. Kuvassa ihmisiä Berliinin Alexanderplatzilla 17. lokakuuta.Omer Messinger / EPA

BERLIINI. Kännykässäni oleva Saksan koronasovellus hälyttää aiempaa useammin.

Viime viikolla sovellus kertoi yhdestä pienen riskin altistumisesta. Tänään pienen riskin altistumia oli jo kolme.

Olen kohdannut ehkä junassa, bussissa tai kauppajonossa ihmisiä, joilla on myöhemmin todettu tartunta.

Pienen riskin varoitus ei vaadi karanteenia tai testiin menemistä. Mutta hälytykset kertovat osaltaan Saksan koronatilanteen muutoksesta.

Riski saada tartunta arkielämässä on kasvanut.

saksalainen koronasovellus
Koronasovelluksen ilmoitukset pienen riskin altistumisista ovat viime aikoina lisääntyneet Saksassa, kertoo Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.Sven Simon / AOP

Saksan terveysviranomainen Robert Koch -instituutti kertoi torstaina 11 287 uudesta tartunnasta. Luku on suurin kertaakaan Saksassa ilmoitettu sitten pandemian alkamisen ja 3 700 enemmän kuin edellisenä päivänä.

Tähän mennessä Saksa on onnistunut patoamaan pandemiaa selvästi paremmin kuin moni sen naapurimaista.

Lue lisää: Yle seurasi Saksan koronakeskittymässä, miten pandemian toinen aalto estetään – tarvitaan bulgariaa tulkkaava Olga ja töihin lomalla tuleva Pascal

Toisin kuin esimeriksi Ruotsissa ja Britanniassa, Saksa pyrkii jäljittämään kaikki tartuntaketjut. Tartuntamäärien noustessa eri alueilla puolustusvoimat hälytetään paikallisesti auttamaan jäljitystyössä.

Nyt maa on kuilun reunalla. Saksa on menettämässä kontrollin tartuntojen jäljitttämisessä.

– Meidän pitää varautua siihen, että virus alkaa levitä Saksassa hallitsemattomasti, Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler sanoi aamupäivällä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Nainen laittaa käsidesiä maski kasvoillaan.
Terveysviranomaisen mukaan Saksa ei tarvitse uutta koronastrategiaa, jos ihmiset jatkavat ohjeiden noudattamista. Saksalaisia ohjeistetaan muun muassa käyttämään maskia, huolehtimaan käsihygieniasta ja pitämään turvavälit. Kuva messuilta Hannoverissa 17. lokakuuta.ullstein bild / AOP

Saksan naapurimaissa tilanne on jo muuttunut kriittiseksi. Tšekkiin on julistettu laaja yhteiskunnan sulku eli kova lockdown. Vain ruokakaupat ja apteekit saavat olla liikkeistä auki. Kontakteja pitää välttää.

Syy on selvä. 10 miljoonan asukkaan Tšekissä todettiin keskiviikkona lähes 12 000 uutta tartuntaa. Vertailun vuoksi Suomessa ilmoitettiin tänään 184 tartuntaa.

Myös Puola kertoi tänään uudesta tartuntaennätyksestä. Pääkaupungissa Varsovassa jalkapallostadion on jo muutettu koronasairaalaksi.

Torstaina Saksa lisäsi näiden maiden lisäksi Sveitsin ja valtaosan Itävallasta riskialuelistalle.

Joissain maissa on tehty selviä virheitä. Tšekissä ensimmäinen aalto torjuttiin loistavasti. Yhtenä syynä onnistumiseen oli jo maaliskuussa julistettu laaja maskipakko.

Toinen aalto iski tsunamina, sillä populistipääministeri Andrej Babiš ei halunnut enää jatkaa varotoimia kesän jälkeen. Hän uskoi kansan olevan niitä vastaan.

Saksan koronapolitiikkaa on sen sijaan pidetty yhtenä Euroopan menestystarinoista.

Tehohoitopaikkoja on riittänyt myös naapurimaiden potilaiden auttamiseen läpi kriisin. Saksan poliitikot ovat onnistuneet saamaan valtaosan ihmisistä noudattamaan maskipakkoa ja turvavälisääntöjä.

Ihmisiä jonottamassa kaupan kassalle
Ihmiset pitivät turvavälit jonottaessaan maksamaan ostoksiaan berliiniläisessä kauppakeskuksessa 5. lokakuuta.Xinhua / AOP

Robert Koch -instituutin johtaja Wieler sanoi tänään, ettei Saksa tarvitse uutta koronastrategiaa, vaikka tilanne pahenee koko ajan. Tilanne voidaan saada Lotharin mukaan rauhoitettua, jos ihmiset jatkavat voimassa olevien sääntöjen noudattamista.

Saksan perussäännöt ovat helpot. Käsihygieniaa, turvavälejä ja maskien käyttämistä. Lisäksi virallinen ohje on tuulettaa sisätiloja jatkuvasti estämään viruksen leviämistä.

Lue lisää: Tuulettaminen oli jo aiemmin Saksassa kansallislaji – nyt ikkunoiden avaamisessa on kyse myös kansanterveydestä

Berliinin katukuvassa ja ravintoloissa näitä ohjeita noudatetaan jopa hämmästyttävän kuuliaisesti.

Tautimäärän kasvaessa on määrätty uusia rajoituksia alkoholin yömyynnille ja ravintoloiden aukiololle. Myös kokoontumisia ja kotimaan turismia rajoitetaan entistä tiukemmin.

Suurin ongelma on nyt yksityiset kokoontumiset, joissa tauti leviää pahiten. Kyse ei ole enää vain nuorista, jotka ovat jatkaneet juhlimista läpi pandemian.

Liikennemerkki ilmoittaa maskipakosta jalankulkijoilla.
Esimerkiksi tällä kadulla Delmenhorstissa Pohjois-Saksassa kulkevien on käytettävä maskia aamukymmenestä iltakuuteen. Koronatartunnat ovat viime aikoina lisääntyneet voimakkaasti 77 000 asukkaan kaupungissa.Focke Strangmann / EPA

Tartuntoja todetaan keskimäärin entistä vanhemmilla ja yli 60-vuotiailla. Positiivisten osuus kaikista testituloksista on noussut 0,75 prosentista 3,36 prosenttiin. Kuolleisuus ja tehohoidon tarve kasvavat jälleen.

Saksassa tartuntoja alkaa olla nyt niin paljon, että terveysviranomaisten kantokyky tautiketjujen jäljittämiseksi ei enää riitä. Apua ei voida enää keskittää yksittäisille alueille kuten kesällä.

Aueellisten tautiryppäiden sijaan tauti leviää tasaisesti isossa osassa maata sitä mukaa, kun elämä on säiden kylmetessä siirtynyt sisätiloihin.

Alkuviikosta Etelä-Saksassa sijaitseva Berchtesgaden kertoi syksyn ensimmäisestä alueellista lockdownista Saksassa.

Eilen illalla Saksan terveysministeri Jens Spahn kertoi saaneensa tartunnan.

Tänä aamuna läheinen kollega Berliinissä soitti.

– Huonoja uutisia. Meidän lastenhoitajalla on todettu korona. Olen menossa testiin.

Talvi on vasta tuloillaan.

Lue seuraavaksi