1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt Suomeen pääsevät pitkään itärajan takana kärvistelleet kesämökkiläiset – Mihail Kvartin ajoi Moskovasta Ruokolahdelle: "Sienestän ja pistän mökin talviteloille"

Imatran rajanylityspaikan lävitse tulee päivittäin venäläisiä kesämökinomistajia.

vapaa-ajan asunnot
Mihail Kvartin kesämökillään Ruokolahdella
Moskovalainen Mihail Kvartin pääsi mökilleen pitkän ajan jälkeen.Kare Lehtonen / Yle

Moskovalainen Mihail Kvartin on ollut Ruokolahden Äitsaaren mökillään nyt vajaan viikon.

Tätä ennen hän oli päässyt mökilleen viimeksi 9 kuukautta sitten eli viime tammikuussa. Pitkään taukoon oli syynä se, että itäraja sulkeutui henkilöliikenteeltä koronaepidemian vuoksi viime maaliskuun puolivälissä.

Pakollinen tauko on ottanut koville innokkaalle Suomen kävijälle.

– Kaipasin mökille todella paljon. Aikaisemmin kävin mökillä lähes joka kuukausi, mutta nyt edellisestä kerrasta on kulunut jo lähes vuosi, Kvartin kertoo.

Mihail Kvartin kesämökki Ruokolahdella
Suomen kesämökki on moskovalaiselle Mihail Kvartinille tärkeä hengähdyspaikka pois suurkaupungin hälinästä. Kare Lehtonen / Yle

Kvartinilla on Moskovassa kiinteistönvuokrayritys, joka ei vaadi hänen jatkuvaa läsnäoloaan. Aikaisemmin hän viettikin paljon aikaa Suomen mökillään.

– Minulla on täällä saaressa kavereina muita venäläisiä mökkiläisiä. He pääsivät tänne myös kesällä, koska asuvat vakituisesti Latvian Riiassa. Rakastan pohjoista luontoa, Kvartin kertoo.

Matkustusrajoituksia helpotettiin

Suomeen on nyt alkanut saapua venäläisiä kesämökkiläisiä pistämään mökkejään talviteloille sen jälkeen, kun Suomen hallitus helpotti maahantulon edellytyksiä Suomessa huviloita, osakehuoneistoja tai kiinteistöjä omistaville venäläisille. Uudet säännöt tulivat voimaan 12. lokakuuta.

Venäläisiä mökinomistajia onkin jo saapunut rajan ylitse esimerkiksi Imatran rajanylityspaikan kautta.

– Heitä tulee päivittäin yksittäisiä henkilöitä. Valtaosa liikenteestä täällä Imatran rajanylityspaikalla on kuitenkin kuorma-autonkuljettajia, toimistoupseeri Timo Marquis Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo.

yliluutnantti Timo Marquis Imatran raja-asemalla
Yliluutnantti Timo Marquis Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Kare Lehtonen / Yle

Mökin omistaminen ei yksinään riitä maahantuloon. Tulijan on edelleen pystyttävä osoittamaan Suomeen tulon välttämättömyys, kerrotaan rajavartiostosta.

– Rajatarkastaja puhuttaa tulijaa, ja viime kädessä rajanylityspaikan vuoropäällikkö päättää maahantulon sallimisesta, Timo Marquis Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo.

Todistukset mukana rajalla

Moskovalainen Mihail Kvartin olikin valmistautunut perusteellisesti rajalle tullessaan. Hänellä oli mukanaan esimerkiksi kesämökin omistuskirjat, kuitit Suomeen maksetuista veroista ja koronatestitodistus.

Tämän lisäksi hän oli tehnyt listan kaikista välttämättömistä töistä, joita mökillä on tehtävä ennen talven tuloa.

– Minulla oli esimerkiksi vielä vesi päällä mökillä, ja se pitää tietysti sulkea ennen talven tuloa, Kvartin selostaa tarvittavia töitä.

Introvertiksi itseään luonnehtivan moskovalaisen liikemiehen mökkielämä muistuttaa muuten pitkälti suomalaista mökkiarkea.

Mies kertoo pitävänsä sienestyksestä, marjastamisesta ja ylipäätään luonnon rauhasta. Suomen mökillä onkin keskeinen asema miehen elämässä.

– Suuri osa elämääni on täällä. Rakastan Suomea ja pohjoista, Mihail Kvartin sanoo.

Lue seuraavaksi