Onko kaivosi vesi salaa saastunut? Asiantuntijan mukaan kaivon pitäisi olla yhtä puhdas kuin jääkaappi

Arviolta 80 prosenttia juomavesikaivoista on huonossa kunnossa. Kaivon omistaja tai haltija vastaa juomaveden puhtaudesta.

Kaivon kunnostuksessa on huomioitava työturvallisuus. Syvässä kaivossa voi loppua happi. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Mökin pihamaan kaivosta kurkistaa kypäräpäinen työmies, toinen nostelee kaivolle hiekkaämpäreitä. Talousvesikaivon huolto- ja kunnostustyöt sujuvat rivakasti tuulen pyöritellessä talven ensimmäisiä lumihiutaleita.

Suurin osa vanhoista kaivoista ja niiden vedestä voidaan palauttaa käyttökuntoon. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

– Tämä on tyypillinen haja-asutusalueen rengaskaivo: sen halkaisija on metri, syvyys neljä metriä ja korjattavat puutteetkin ovat tavanomaisia, kertoo Vesikaivohuolto Vipe Oy:n yrittäjä Pertti Virtanen.

Yleisin puute rengaskaivoissa on harva kansirakenne, joka päästää sulamis- ja sadevedet valumaan kaivoon. Sadeveden mukana juomaveteen päätyvät myös kannen päälle kertyneet lintujen ulosteet.

Toinen merkittävä puute on se, että kaivojen säännöllisestä huollosta ei huolehdita.

- Isoon vesiverkkoon tai vedenottamoon voi tulla ongelmia. Silloin on hyvä olla käytössä nämä pienet kaivot, jotka eivät helposti saastu, sanoo Pertti Virtanen. Kuva: Isto Janhunen /Yle

– Arvioisin, että 70 – 80 prosenttia kaikista kaivoista on kunnostuksen tarpeessa, sanoo Virtanen.

Samaa kertoo viimeisin kaivojen kuntoa selvittänyt valtakunnallinen tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Se on tehty 30 vuotta sitten.

Tuolloin puolessa tutkituista kaivoista veden terveydellinen laatu ei vastannut talousveden laatuvaatimuksia.

– Mitä kentältä on kuulunut, niin vaikuttaisi, että tilanne ei ole siitä juuri parantunut. Kaivoveden laatu ei aina vastaa niitä vaatimuksia mitä sille on asetettu, kertoo johtava hydrogeologi Ritva Britschgi Suomen ympäristökeskuksesta.

Vieras huomaa huonon veden

Arviolta miljoona suomalaista saa talousvetensä omasta kaivosta. Kesäisin määrä kasvaa, kun aikaa vietetään mökillä kaivoveden varassa.

Pääosin kiinteistöjen omat kaivot ovat perinteisiä rengaskaivoja tai kallioperään ulottuvia porakaivoja. Oli kaivo minkä tyyppinen tahansa, juomavesi olisi tarkistettava säännöllisesti

– Kaivoveden laatu kannattaa testauttaa 3–5 vuoden välein, vaikka mitään muutosta vedessä ei olisi havaittavissa, sanoo Britschgi.

- Toiveena olisi, että kaivonomistajat tarkistaisivat edes kansiluukut, jotta kaivoon ei pääse putoaamaan ihmisiä eikä eläimiä, muistuttaa Pertti Virtanen. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Pohjaveden laatu kaivossa heikkenee harvoin yhtäkkiä.

– Meille on tullut paljon vastaan erittäin saastuneita kaivoja, joiden veteen asukkaat ovat tottuneet. Asiaan kiinittää huomiota vasta vierailija, kertoo Virtanen.

Veden laadun tutkiminen maksaa laboratoriosta ja tutkittavien haitta-aineiden lukumäärästä riippuen noin 40 – 200 euroa.

– Ihminen ei aina pysty aistimaan onko vesi hyvää vai huonoa. Kaikkia haitta-aineita ei vedestä suoraan näe, haista tai maista, sanoo Britschgi.

Porakaivossa mahdollisesti esiintyvä uraani voi vaikeuttaa munuaisten toimintaa ja radon aiheuttaa keuhkosyöpää.

Kaivon kannen olisi oltava tiivis ja rakenteltaan sellainen, ettei sadevesi pääse valumaan kaivoon. Kuva: Isto Janhunen /Yle

Pelloilla tai niiden läheisyydessä olevissa kaivoissa saattaa olla korkea nitraattipitoisuus, joka on vaarallista erityisesti pienille lapsille.

Huoltamaton kaivo voi saastua myös sinne päätyneistä pieneläimistä, ulosteperäisistä bakteereista tai pihakompostin valumista.

Omistaja vastaa kaivon ja veden turvallisuudesta

Haja-asutusalueiden jätevesiä tarkkaillaan huomattavasti tiukemmin kuin juomavettä. Juomavesikaivon voi käytännössä kaivaa kuka vain ja mihin tahansa.

Vesihuoltolain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on vastuussa siitä, että kiinteistön käytössä on riittävästi puhdasta talousvettä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (siirryt toiseen palveluun) (STM) määrittelee laatuvaatimukset yksityisten kiinteistöjen talousvedelle. Laadun voi varmistaa vain säännöllisillä vesinäytteillä (siirryt toiseen palveluun) (Suomen ympäristökeskus).

Hyvä kaivo palvelee useiden sukupolvien ajan, kun sitä muistetaan huoltaa säännöllisesti. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Kaivon kunto vaikuttaa suoraan siitä saatavan veden laatuun.

Yli 20 vuotta talousvesikaivoja tarkastanut ja huoltanut Virtanen kertoo, että oman kaivon tilanteen voi tarkistaa yksinkertaisella keinolla.

– Kaivoon ei näe kunnolla päivänvalossa. Kurkista kaivoon illan pimennyttyä, jolloin heikommallakin valolla pystyy havaitsemaan puutteet. Maallikkokin näkee, onko siellä vaurioita, kasvustoja tai lietettä. Kaivon pitäisi olla yhtä puhdas kuin jääkaappi, koska se sisältää elintarvikkeita.