Hyppää sisältöön

Lämmin vuosi on syönyt Vaasan sähkön voittoa

Vuosi 2020 on tähän saakka ollut lämmin, mikä on vaikuttanut sähkönkulutukseen.

Aila-myrsky nosti tuulilukemat korkealle Raippaluodon sillalla. Myrsky vaikutti myös Vaasan sähkön liiketoimintaan. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kulunut vuosi on ollut hankala sähköyhtiöille. Vaasan Sähkön liikevaihto ja voitto ovat laskeneet lähes kolmanneksella alkuvuoden aikana.

Viime talven leuto sää vähensi energian kulutusta, ja sekä sähkön että kaukolämmön myyntiä. Lisäksi keväällä jatkunut tuulinen ja sateinen sää painoivat sähkön markkinahintaa alas. Myös koronakevät ja -kesä vaikuttivat energiankulutukseen.

Tammi-syyskuun aikana liikevaihto on laskenut yli 27 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Liikevoittoa on alkuvuoden aikana kertynyt noin 6 miljoonaa euroa, kun viime vuoden vastaavaan aikaan kyseinen luku oli 18 miljoonaa.

Syyskuun Aila-myrsky vaikutti niin ikään heikentävästi yhtiön tulokseen ja toimitusvarmuuteen. Pahimmillaan myrsky katkoi sähköt yli 14 000 taloudelta.

– Aila-myrskyn vuoden kolmanteen kvartaaliin kohdistuva tulosvaikutus on noin 2,4 miljoonaa euroa, toteaa toimitusjohtaja Stefan Damlin.

.
.