Sopisiko Yyteriin puumajahotelli, sisäliikuntakeskus tai paljukylä? Rantakohteesta halutaan ympärivuotinen luontomatkailukohde

Porin Yyterille kymmenen vuoden kasvuohjelma – toiveissa uusia palveluja ja yrittäjiä myös kesäsesongin ulkopuolella.

Yyterinaukion punaisen tuvan tilalle on suunniteltu kokonaan hiilineutraali rakennus, jonka rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2022. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Yyteristä halutaan tehdä ympärivuotisessa käytössä oleva luontomatkailukohde.

Yyterin kehittämissuunnitelmaa on valmisteltu helmikuusta 2020 alkaen ja Porin kaupunki julkisti sen tänään. Suunnitelmaan on koottu paljon erilaisia ideoita, mitä Yyteriin voitaisiin tulevaisuudessa rakentaa.

Suunnitelmasta löytyy varsin suuria uudistuksia Yyterin varalle, kuten sisäliikuntakeskuksen rakentaminen, majoituspaikkojen tuplaaminen ja muun muassa erillinen sauna- ja paljukylä.

– Nämähän ovat kaikki ideoita, mitä Yyteriin voisi tulla. Toteutus riippuu täysin siitä, mitä alueesta kiinnostuneet yrittäjät haluavat itse tehdä, sanoo Porin matkailu- ja markkinointiyksikön päällikkö Anna Kyhä-Mantere.

Porin matkailu- ja markkinointiyksikön päällikkö Anna Kyhä-Mantere. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Lähtökohtana luonto

Porin kaupunki ei ole investoimassa varsinaiseen liiketoimintaan, vaan se toimii mahdollistajana alueesta kiinnostuneille yrityksille.

Kaupunki aikoo uudistaa esimerkiksi Yyterin aukion, johon on tarkoitus rakentaa kokonaan hiilineutraali rakennus, joka toimisi eräänlaisena kiintopisteenä alueen matkailijoille. Tämä rakennus on hankesuunnittelussa, ja rakentaminen voisi Kyhä-Mantereen mukaan alkaa vuonna 2022.

– Lisäksi kaupunki aikoo parantaa ja lisätä Yyterin retkeilyreittejä. Ajatuksena olisi, että voitaisiin nousta jopa puiden lomaan, tehdä reittejä puustoon, Anna Kyhä-Mantere sanoo.

Kaikessa suunnittelussa on otettu huomioon Yyterin ainutlaatuinen luonto. Sitä halutaan paitsi suojella, myös käyttää myyntivalttina.

– Sillä ajatuksella täytyy lähteä liikkeelle, että Yyteri on muutakin kuin rantakohde. Eli siirryttäisiin kauemmas hiekkarannasta ja kehitetään sen ympäristöä.

Kaupungin tavoitteena on myös parantaa Yyteriin kulkemista.

– Sekä kaupungista kulkemista että alueen sisällä liikkumista. Nythän Yyterissä liikutaan alueelta toiselle pääasiassa omalla autolla.

Yyteri on muutakin kuin kesäinen rantakohde. Porin kaupunki haluaa, että Yyteristä saataisiin monipuolinen luontokohde, joka palvelisi matkailijoita läpi vuoden. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Ei pelkkä Yyteri

Kehittämissuunnitelmassa on otettu Yyterin lisäksi mukaan myös muun muassa Kallo ja Reposaari.

Reposaari voitaisiin ottaa entistä paremmin huomioon matkailussa esimerkiksi vesiliikenneyhteyksin ja rakentamalla pyöräilijöille kokonaan oma reitti.

– Ajatuksena on, että koko Yyterinniemen alue saataisiin yhtenäisemmäksi.

Yyterin kehittämissuunnitelma on tehty pitkälle aikavälille. Anna Kyhä-Mantereen mukaan puhutaan ainakin seuraavan kymmenen vuoden suunnitelmasta.

Kävijämäärät kasvussa sesongin ulkopuolella

Yyterin infran parannukset ja markkinoinnin vahvistaminen näkyvät kaupungin mukaan Yyterin aiempaa vahvempana tunnettuutena sekä kävijämäärien kasvuna myös sesongin ulkopuolella.

Lokakuun puoliväliin mennessä Yyterin kahden kävijälaskurin mukaan rannalla on käyty tänä vuonna lähes 252 000 kertaa. Sesongin huippuviikolla porteista kulki lähes 40 200 kävijää kun keskimäärin viikoittainen kävijämäärä oli noin 15 300.

– Neljä viidestä vieraili Yyterissä kesäsesonkina, mutta huomionarvoista on myös sesongin ulkopuolinen kasvu kävijöissä. Elokuussa rannalla käytiin 110 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja syyskuussakin kasvua oli lähes 40 prosenttia, todetaan Porin kaupungin tiedotteessa.

Yyterin kasvuohjelma etenee seuraavaksi elinvoima- ja ympäristölautakunnalle. Kaupunki satsaa Yyterin investointeihin ja markkinointiin vuosittain noin 500 000 euroa.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 24.10. kello 23.

Lue lisää: