Hyppää sisältöön

Yritysjohtajat kannattavat selkeitä toimenpiteitä koronakriisin hoidossa – "Ongelmana on ollut ristiriitaisten suositusten joukko"

Koronalta suojaavien toimenpiteiden minimointi ei ole yritysjohtajien toiveissa.

Yritysjohtajat kaipaavat koronarajoituksiin selkeitä linjoja. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Viime keväänä Suomen yrityselämä toivoi, että Suomi ja Eurooppa purkaisivat koronarjoituksia, jotta talouden pyörät saataisiin jälleen pyörimään.

Näin tehtiinkin, ja kesä oli koronan suhteen suvantovaihe.

Syksyllä tilanteet muuttuvat jälleen nopeasti, ja odotettavissa on yhä enemmän koronasuosituksia ja -rajoituksia.

Kysyimme kolmelta suomalaiselta yritysjohtajalta, miten koronan toiseen aaltoon pitäisi vastata.

– Paikassa, jossa toimitaan nopeasti, joustavasti ja paikallisesti, saavutetaan hyviä tuloksia, Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoo.

– Esimerkiksi Saksa pärjäsi koronan alkuvaiheessa taloudellisen toiminnan kannalta varsin hyvin.

Vehviläisen mukaan yritykset eivät suinkaan toivo, että viranomaiset olisivat koronan suhteen passiivisia. Hän ottaa esimerkiksi Ruotsin, jossa rajoitustoimia on suhteellisen vähän – mutta tästä huolimatta taloudellisessa toiminnassa nähtiin voimakas pudotus.

– Selkeät toimenpiteet ja varmuus niiden ympärillä on yrityksille usein paljon tärkeämpää kuin se, että yritettäisiin minimoida niitä toimenpiteitä, Vehviläinen sanoo.

Lastinkäsittelylaitteita valmistavan Cargotecin tulos painui

Heinä–syyskuu20202019Muutos
Liikevaihto777 Milj. €901 Milj. €-14 %
Liiketulos27 Milj. €30 Milj. €-11 %

Ristiriitaiset suositukset hankalia

OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio on samaa mieltä. Toiminta Suomessa on kuitenkin ollut hänen mukaansa hapuilevaa.

– Tämän syksyn osalta kotitalouksien ja pk-yritysten kannalta ongelmana on ollut ristiriitaisten suositusten joukko. Se on hankaloittanut sen arviointia, mitä suositukset täsmällisesti tarkoittavat oman toiminnan kannalta, Ritakallio sanoo.

Hissiyhtiö Kone julkaisi tänään analyytikko-odotuksia paremman tuloksen. Viime keväänä toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth patisti Eurooppaa avaamaan koronarajoituksia mahdollisimman nopeaan tahtiin. Nyt koronan toinen aalto kuitenkin huolestuttaa.

– Totta kai huolestuttaa, paljonkin. Kuitenkin toivon, että esimerkiksi Suomessa luotettaisiin siihen, että yritykset ovat valmistautuneet tähän hyvin. Monilla on tapoja, joilla voidaan toimia turvallisesti, Ehrnrooth sanoo.

– Olen puhunut monen yritysjohtajan kanssa. Kaikkien intresseissä on, että työntekijät pysyvät terveinä ja sitä kautta voidaan jatkaa liiketoimintaa.

Koneen liiketoiminta teki yhä vahvaa tulosta

Heinä–syyskuu20202019Muutos
Liikevaihto2 587 Milj. €2 558 Milj. €1 %
Liikevoitto334 Milj. €322 Milj. €5 %

Lue myös

.
.