1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritysjohtajat kannattavat selkeitä toimenpiteitä koronakriisin hoidossa – "Ongelmana on ollut ristiriitaisten suositusten joukko"

Koronalta suojaavien toimenpiteiden minimointi ei ole yritysjohtajien toiveissa.

talous
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Yritysjohtajat kaipaavat koronarajoituksiin selkeitä linjoja. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Viime keväänä Suomen yrityselämä toivoi, että Suomi ja Eurooppa purkaisivat koronarjoituksia, jotta talouden pyörät saataisiin jälleen pyörimään.

Näin tehtiinkin, ja kesä oli koronan suhteen suvantovaihe.

Syksyllä tilanteet muuttuvat jälleen nopeasti, ja odotettavissa on yhä enemmän koronasuosituksia ja -rajoituksia.

Kysyimme kolmelta suomalaiselta yritysjohtajalta, miten koronan toiseen aaltoon pitäisi vastata.

– Paikassa, jossa toimitaan nopeasti, joustavasti ja paikallisesti, saavutetaan hyviä tuloksia, Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoo.

– Esimerkiksi Saksa pärjäsi koronan alkuvaiheessa taloudellisen toiminnan kannalta varsin hyvin.

Vehviläisen mukaan yritykset eivät suinkaan toivo, että viranomaiset olisivat koronan suhteen passiivisia. Hän ottaa esimerkiksi Ruotsin, jossa rajoitustoimia on suhteellisen vähän – mutta tästä huolimatta taloudellisessa toiminnassa nähtiin voimakas pudotus.

– Selkeät toimenpiteet ja varmuus niiden ympärillä on yrityksille usein paljon tärkeämpää kuin se, että yritettäisiin minimoida niitä toimenpiteitä, Vehviläinen sanoo.

Lastinkäsittelylaitteita valmistavan Cargotecin tulos painui

Heinä–syyskuu

2020

2019

Muutos

Liikevaihto

777 Milj. €

901 Milj. €

-14 %

Liiketulos

27 Milj. €

30 Milj. €

-11 %

Ristiriitaiset suositukset hankalia

OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio on samaa mieltä. Toiminta Suomessa on kuitenkin ollut hänen mukaansa hapuilevaa.

– Tämän syksyn osalta kotitalouksien ja pk-yritysten kannalta ongelmana on ollut ristiriitaisten suositusten joukko. Se on hankaloittanut sen arviointia, mitä suositukset täsmällisesti tarkoittavat oman toiminnan kannalta, Ritakallio sanoo.

Hissiyhtiö Kone julkaisi tänään analyytikko-odotuksia paremman tuloksen. Viime keväänä toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth patisti Eurooppaa avaamaan koronarajoituksia mahdollisimman nopeaan tahtiin. Nyt koronan toinen aalto kuitenkin huolestuttaa.

– Totta kai huolestuttaa, paljonkin. Kuitenkin toivon, että esimerkiksi Suomessa luotettaisiin siihen, että yritykset ovat valmistautuneet tähän hyvin. Monilla on tapoja, joilla voidaan toimia turvallisesti, Ehrnrooth sanoo.

– Olen puhunut monen yritysjohtajan kanssa. Kaikkien intresseissä on, että työntekijät pysyvät terveinä ja sitä kautta voidaan jatkaa liiketoimintaa.

Koneen liiketoiminta teki yhä vahvaa tulosta

Heinä–syyskuu

2020

2019

Muutos

Liikevaihto

2 587 Milj. €

2 558 Milj. €

1 %

Liikevoitto

334 Milj. €

322 Milj. €

5 %

Lue myös

Joka neljäs asuntovelallinen otti tänä vuonna lyhennysvapaan, onnistuuko velanmaksu jatkossa? OP:n Ritakallio: "Merkittäviä luottotappioita ei ole näkyvissä"

Yle seurasi tulospäivää: Kone onnistui parantamaan, OP-ryhmän tulos heikkeni, uusiutuvien tuotteiden vahva tulos kannatteli Nestettä, Atrian grillaussesonki onnistui hyvin

Lue seuraavaksi