1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 60 prosenttia Lapin joulusesongin matkoista on peruttu – lumihotellin yrittäjä: "Surkeaa tulee, mutta vielä ei tiedä kuinka surkeaa"

Kyselyn perusteella karanteenisuunnitelma säikäytti matkanjärjestäjät, mutta osa joulusesongista voitaisiin vielä pelastaa.

matkailu
Matkailuyrittäjä Ville Haavikko Arctic Snowhotel & Glass Igloos -yrityksestä Rovaniemeltä.
Rovaniemen Lehtojärvellä lumihotelliyritystä vaimonsa Heidin kanssa pyörittävä Ville Haavikko arvioi, että tuleva talvimatkailukausi "on taputeltu". Se tuleeko bisnestä ylipäätään ollenkaan jää vielä nähtäväksi.Pia Tuukkanen

Lapin matkailualan yrityksissä ulkomaalaisten asiakkaiden varaukset ovat romahtaneet neljän viime viikon aikana. Lapin matkailuelinkeinon liiton matkailuyrityksille tekemän kyselyn mukaan jo kaksi kolmasosaa joulusesongin varauksista on peruttu.

– Syyskuussa tehdyn päätöksen jälkeen alkoi peruutusaalto ja se on kiihtynyt viime viikkoina, harmittelee matkailuyrittäjä ja Lapin matkailuelinkeinon liiton puheenjohtaja Pertti Yliniemi.

Tilanne on erityisen hankala niissä lukemattomissa Lapin matkailuyrityksissä, joissa ulkomaiset turistit muodostavat asiakaskunnan ylivoimaisen enemmistön. Näin on esimerkiksi Rovaniemen Lehtojärvellä sijaitsevassa Arctic Snowhotel & Glass Igloos -yrityksessä.

– Ulkomaalaisia asiakkaita on meillä 95–99 prosenttia. Kyllä tämä surkeaa tulee olemaan, mutta vielä ei ihan tarkkaan tiedä miten surkeaa, huokaa matkailuyrittäjä Ville Haavikko.

Haavikon mukaan tulevan talven liikevaihto on jäämässä noin 75–85 prosenttia pienemmäksi kuin edellistalvena. Tavallisena talvena yritys työllistää 55 henkilöä, tulevana talvena huomattavasti vähemmän.

– Pärjätään varmaan viidellätoista.

Kotimaan matkailu ei korvaa menetyksiä

Lapin Kauppakamari ja Lapin matkailuelinkeinon liitto kysyivät lappilaiselta yrittäjiltä varaustilannetta ja talousnäkymiä tulevalle talvelle. Edellinen kysely tehtiin elokuussa, ja tuoreimpaan kyselyyn osallistui runsaat 160 matkailualan yrittäjää.

Kyselyyn vastanneista matkailuyrittäjistä noin puolet ei usko, että he pystyvät korvaamaan talven tulomenetyksiä kotimaisilla asiakkailla. Elokuuussa näin ajatteli noin kolmannes vastaajista.

Vastanneista yrityksistä kaksi kolmasosaa arvioi, että liikevaihdosta katoaa vähintään puolet. 60 prosenttia uskoo edelleen, etteivät he selviä ensi talveen.

– Jos tällä tavalla jatketaan, niin varmasti puhutaan puolen miljardin menetyksestä, joka on valtava summa. Se alkaa olla tavallaan jo menetetty, sanoo pitkän linjan matkailuyrittäjä Pertti Yliniemi.

Pertti Yliniemi, Lapland Hotels
Matkailuyrittäjä, Lapin matkailuelinkeinon liiton puheenjohtaja Pertti Yliniemi laskee, että alan menetykset voivat nousta tulevana talvena jopa puoleen miljardiin euroon.Matti Myller / Yle

Ville Haavikon yritys kuuluu siihen 40 prosenttiin yrityksistä, joka arvioi selviävänsä tulevasta talvesta miten kuten, koska riskit on voitu pitää kurissa.

Hänen mielestään jatkuvia kasvun vuosia elänyt ala ehti Lapissa jo kuumentua yli ja alalla tehtiin liiankin riskialttiita investointeja.

– Tässä on nyt sitten yritystoiminnan riskit konkretisoituneet, Haavikko sanoo.

Hän näkee taloudellisesti vaikeassa tilanteessa hyviäkin puolia.

– Onpahan ollut aikaa harrastuksille ja perhe-elämälle. Olen koittanut tästä ottaa sen ilon irti.

Uusia matkustuslinjauksia odotetaan

Matkailualalla odotetaan nyt valtioneuvoston uusia linjauksia matkustusrajoituksista.

Yliniemen mukaan pohjoisen matkailussa avainasemassa ovat Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden reittilennot, sillä ulkomaalaista matkailijoista saapuu Lappiin reittilennoilla noin 70 prosenttia ja chartereilla 30 prosenttia.

– Reittilennot ovat meille kaikkein tärkeimpiä, sillä jos esimerkiksi ei pääse Helsinkiin, niin ei pääse Lappiinkaan, Yliniemi sanoo.

Aiemmin hallitus on suunnitellut kahteen testauskertaan ja karanteeniin perustuvaa mallia, mutta perustuslakivaliokunta antoi suunnitelmille täystyrmäyksen.

Ylen saamien ennakkotietojen perusteella uudessa mallissa korkeintaan kolmen päivän matkalle Suomeen riittäisi lähtömaasta saatu negatiivinen koronatestitulos. Yli kolme mutta enintään seitsemän päivää kestävän matkan aikana Suomessa olisi tehtävä toinen testi.

Hallituksen odotetaan kertovan uudesta matkailurajoituksia koskevasta periaatepäätöksestä näinä päivä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.

Lue myös:

"On pelottavaa, että viikon päästä voi olla taas työtön" – Joni Sarajärven kaltaiset vuokratyöntekijät ovat ensimmäisinä jonossa, kun yritykset karsivat työvoimaa

Lappiin ja Rukalle saadaan sittenkin keskieurooppalaisia turisteja ensi talvena – Lufthansa ja Swiss aloittavat suorat lennot

Lue seuraavaksi