1. yle.fi
  2. Uutiset

Libanonin mielenosoittajat eivät saaneet eliittiä kaadettua – Saad Hariri valittiin pääministeriksi jo neljännen kerran

Hariri lähtee muodostamaan uudistusmielistä hallitusta, mutta jää nähtäväksi, vakuuttaako se korruptioon ja kaaokseen kyllästyneet kansalaiset.

Libanon
Saad Hariri Beirutissa tänään, saapumassa tapaamaan presidentti Aounia.
Saad Hariri Beirutissa tänään, saapumassa tapaamaan presidentti Aounia.Wael Hamzeh / EPA

Saad Hariri erosi vajaa vuosi sitten Libanonin pääministerin tehtävästä, kun mielenosoittajat vaativat vanhan poliittisen eliitin eroa ja maan koko poliittisen järjestelmän laittamista uusiksi. Torstaina sunnimuslimeja edustava Hariri, 50, valittiin taas maan pääministeriksi. Hän tarttuu tehtävään jo neljättä kertaa.

Parlamentin äänestyksessä 65 edustajaa kannatti hariria, 53 pidättyi äänestämästä. Äänestyksen seurauksena presidentti Michel Aoun nimitti Haririn hallituksenmuodostajaksi.

Hariria vastustavat mielenosoittajat Beirutissa keskiviikkona.
Hariria vastustavat mielenosoittajat Beirutissa keskiviikkona. Wael Hamzeh / EPA

Hariri lupasi tällä kertaa koota hallituksensa riippumattomista asiantuntijoista. Hallitukselta odotetaan uudistuksia umpikorruptoituneeseen järjestelmään. Uudistuksia edellyttää muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehtona talousavulle. Myös Yhdysvallat vaatii uudistuksia korruption kitkemiseksi ja paremman hallinnon kehittämiseksi.

Seuraavaksi ovat edessä vaikeat poliittiset neuvottelut. Hariri ilmoitti aloittavansa neuvottelut eri puolueryhmien kanssa jo huomenna. Hallituksen muodostaminen on perinteisesti kestänyt Libanonissa pitkään, esimerkiksi vuoden 2018 parlamenttivaalien jälkeen Haririlta kesti kahdeksan kuukautta saada muodostettua edellinen hallituksensa.

Libanon on keskellä vakavaa talouskriisiä ja toipuu vieläkin pääkaupunki Beirutissa elokuun alussa tapahtuneesta valtavasta räjähdyksestä. Räjähdyksessä kuoli pari sataa ihmistä ja isoja osia kaupungista ja maan tärkeimmästä satamasta vaurioitui.

Lisäksi koronavirus riehuu myös Libanonissa. Maassa on tilastoitu lähes 66 tuhatta tartuntaa ja 536 koronaan kuollutta (siirryt toiseen palveluun). Keväällä tartuntoja oli hyvin vähän, mutta ne lähtivät kasvuun loppukesällä (siirryt toiseen palveluun)ja syyskuun lopusta lähtien päivittäiset tartuntaluvut ovat olleet huimia vajaan seitsemän miljoonan asukkaan maassa, toista tuhatta uutta tartuntaa päivittäin.

Lue lisää:

Pelko ahdistaa Beirutin lapsia kuukausi tuhon jälkeen – Korona ja koulujen raunioituminen estävät paluun normaalielämään

Ranskan Macron suuntasi Beirutin-vierailunsa aluksi 85-vuotiaan laulajan luokse – Libanonin uudeksi pääministeriksi nousi Mustapha Adib

Tältä Beirutissa näyttää nyt – Räjähdyksessä kadonneita etsitään yhä, osa asuu sortuneissa kodeissaan

Libanonin hallitus eroaa – väistyvä pääministeri: Kansa haluaa todellista muutosta

Macron avustuskokouksessa: Libanonin tulevaisuus on vaakalaudalla – lahjoittajat lupasivat yli 250 miljoonaa euroa hätäapua

Lähteet: STT, Reuters, AP

Lue seuraavaksi