1. yle.fi
  2. Uutiset

CBS-kanava syyttää Valkoista taloa sopimusrikkomuksesta – Trump vuoti 60 minuuttia -ohjelman haastattelun ennenaikaisesti nettiin

Haastattelun aikana silmin nähden turhautunut Trump syytti toimittajan olevan puolueellinen ja negatiivinen.

USA:n vaalit 2020
Kuvassa on Donald Trump.
Presidentti Trump ei ollut tyytyväinen 60 minuuttia -ohjelman toimittajan kysymyksiin.Oliver Douliery / EPA

Yhdysvaltalainen CBS News-kanava syyttää Valkoista taloa osapuolten tekemän sopimuksen rikkomisesta sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump julkaisi Facebookissa ennenaikaisesti 60 minuuttia -ohjelman haastattelun. Aiemmin on kerrottu (siirryt toiseen palveluun), että ärtynyt Trump lähti haastattelusta kesken kaiken.

Trump julkaisi 28 minuuttia pitkän haastattelun Facebookissa uhkailtuaan jo aikaisemmin näin tekevänsä. Trump on myös toistuvasti hyökännyt haastattelun tehnyttä arvostettua journalistia Lesley Stahlia vastaan.

Presidentti katsoo, että hänen julkaisemansa video osoittaa, kuinka ”puolueellinen, vihamielinen ja epäkohtelias” Stahl oli haastattelutilanteessa. Tällainen ei kuitenkaan välity Trumpin julkaisemasta materiaalista. Siinä Stahl kysyy tiukkoja kysymyksiä Trumpilta muun muassa koronaviruksen hoitamisesta sekä Yhdysvaltain taloudesta.

Haastattelu alkaa Stahlin kysyessä Trumpilta, ”onko hän valmis tiukkoihin kysymyksiin.” Trump vastaa sanomalla, että hän ainoastaan haluaa Stahlin olevan ”reilu”.

– Mutta olette valmis tiukkoihin kysymyksiin? jatkaa Stahl.

– En ole, vastaa Trump.

Tästä eteenpäin Trump käyttää huomattavan ajan haastattelusta syyttämällä Stahlia ”puolueelliseksi” ja ”negatiiviseksi”. Haastattelun loppua kohden silmin nähden turhautunut Trump valittaa siitä, että häneltä kysytään tiukempia kysymyksiä kuin mitä demokraattien vastaehdokkaalta Joe Bidenilta.

Haastattelun loppuvaiheessa Trumpille kerrotaan, että varapresidentti Mike Pence on juuri valmistautumassa ohjelman seuraavaa osuutta varten, missä Pencen oli määrä olla yhteishaasttelussa Trumpin kanssa.

– Eiköhän tämä ollut tässä, kuittaa Trump ja ilmoittaa lähtevänsä.

Trump haukkui jo etukäteen tulevan vaaliväittelyn moderaattorin

CBS-kanava ilmoitti torstaina olevansa pettynyt Valkoisen talon ”ennennäkemättömään päätökseen olla piittaamatta” osapuolten yhteisestä sopimuksesta.

CBS:n mukaan Valkoisen talon kameraryhmä kuvasi haastattelua samaan aikaan kanavan kanssa. CBS huomauttaa, että Valkoinen talo oli luvannut, että materiaali menee ainoastaan arkistokäyttöön.

Kanava kertoi aikovansa julkaista 60 minuuttia -ohjelman suunnitellusti sunnuntaina.

CBS lisäksi puolusti Trumpin hyökkäysten kohteeksi joutunutta Lesley Stahlia.

– Vain harvalla journalistilla on sellaista kokemusta presidenttien haastatteluista kuin mitä Lesley Stahlilla, joka on toimittanut niitä vuosikymmenien ajan, ilmoitti CBS.

Trump hyökkäsi myös etukäteen NBC-kanavan toimittajaa Kristen Welkeria vastaan, joka johti presidenttiehdokkaiden viimeistä tv-vaaliväittelyä.

Yle seurasi hetki hetkeltä väittelyä uutisten verkkosivuilla.

Yle TV1 lähettää koko vaaliväittelyn suomeksi tekstitettynä kello 12.40.

Aiheesta muualla:

CNN: CBS News calls out White House for breaking agreement and posting Trump's '60 Minutes' interview online (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: Trump releases unedited 60 Minutes interview days before air date (siirryt toiseen palveluun)

Katso myös:

Mikrofonien mykistäminen auttoi, Trumpin ja Bidenin välille syntyi vihdoin aito väittely – Yle seurasi hetki hetkeltä

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi