1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjeenvaihtajalta: Trump ja Biden väittelivät tasapelin ja nostivat vaalijännitystä – Näitä asioita kannattaa nyt seurata

Vaiennussääntö piti Trumpin aisoissa ja pelasti viimeisen TV-väittelyn, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

USA:n vaalit 2020
Asiakkaat katsoivat USA:n vaaliväittelyä baarissa Hollywoodissa
Baarin asiakkaat seuraavat vaaliväittelyä Länsi-Hollywoodissa Kaliforniassa 22. lokakuuta. Etienne Laurent / EPA

WASHINGTON Koronakriisin riepoma Yhdysvaltain vaalikamppailu saa ansaitsemansa loppuhuipennuksen. Näin uskaltaa sanoa presidentti Donald Trumpin ja demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin Nashvillessa käymän TV-väittelyn jälkeen.

Se oli kunnon ottelu, jossa annettiin ja otettiin vastaan puhtaita iskuja. Ero kolmen viikon takaiseen Clevelandin mutapainiin oli kuin yöllä ja päivällä.

Se oli uusien väittelysääntöjen ansiota. Juontaja Kristen Welker piti etusormeaan mute-näppäimen päällä siltä varalta, että Trump ja Biden alkaisivat taas huutaa toistensa päälle. Clevelandissa niin tapahtui yli sata kertaa 90 minuutin väittelyn aikana.

Nyt ei kertaakaan.

Toinen syy oli se, että Trump oli kuunnellut neuvonantajiaan.

Trump onnistui pitämään temperamenttinsa aisoissa ja sanoi asiansa siinä ajassa, jonka Welkerilta sai. Biden oli yhtä tunnollinen.

Seurauksena oli viihdyttävää politiikan teatteria. Trump osoitti hallitsevansa kuusi esillä ollutta aihepiiriä riittävästi pystyäkseen haastamaan 47 vuotta senaatissa viettäneen Bidenin. Kuulijan arvomaailma ratkaisee, kumpaa hän uskoi enemmän.

Biden kiteytti ehdokkaiden väliset periaatteelliset näkemyserot, kun puhe kääntyi maan terveydenhuoltojärjestelmään. Republikaani Trump näkee terveydenhuollossa ensimmäiseksi valinnanvapauden, demokraatti Biden jokaisen kansalaisen perusoikeuden.

Trump joutui ensimmäistä kertaa myöntämään julkisesti, että presidenttinä kantaa vastuun yli 220 000 kuolonuhria maassaan vaatineesta koronakriisistä. Hän kuitenkin kiirehti syyttämään Kiinaa.

Jo yli 47 miljoonaa yhdysvaltalaista (siirryt toiseen palveluun) on äänestänyt ennakkoon presidentinvaalissa. Määrä on huomattavasti suurempi kuin viime vaaleissa.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että empiviä äänestäjiä on enää vähän. Onkin vaikea kuvitella, että väittelyllä oli ratkaisevaa merkitystä suuntaan tai toiseen 12 päivän kuluttua pidettävää presidentinvaalia ajatellen.

Väittely oli tasapeli ja vaalista tulee jännittävä. Biden johtaa ja on voittajasuosikki (siirryt toiseen palveluun), mutta Trump hengittää hänen niskaansa muutamissa vaa' ankieliosavaltioissa.

Eli.

Unohda kokonaistilanne ja seuraa kymmentä osavaltiota. Biden on johtanut koko maassa selvästi, mutta Yhdysvaltain välillisessä vaalitavassa sillä ei ole välttämättä lopputuloksen kannalta merkitystä.

Hillary Clinton keräsi viime vaaleissa kolme miljoonaa ääntä Trumpia enemmän (siirryt toiseen palveluun), mutta hävisi, koska Trump voitti ratkaisevissa osavaltioissa.

Niin voi käydä nytkin, joten kaikkien 50 osavaltion sijasta kannattaa keskittyä kymmeneen. Niissä tilanne on kiharainen.

Trump voi voittaa täpärästi, mutta yhtä lailla Biden voi voittaa maanvyöryllä.

Texas voi nyt mennä ensimmäistä kertaa 1976 Jimmy Carterin jälkeen demokraatille. Bidenilla on hyvät mahdollisuudet voittaa siellä.

Kisa Floridassa ja Ohiossa on tasainen. Näyttää siltä, että Biden pystyy riistämään Pennsylvanian Trumpilta.

Näiden lisäksi on jännittävää nähdä miten käy niin sanotulla ruostevyöhykkeellä eli Michiganissa, Wisconsinissa ja Minnesotassa. Myös Pohjois-Carolina, Arizona ja Georgia ovat vaa' ankieliä.

Koko kisan voittaja löytyy näiden osavaltioiden tulostauluista.

Unohda Hunter Biden ja Trumpin verot ja odota viime hetken kohu-uutista.

Somessa on viime päivinä kohkattu Delawaresta löytyneestä Bidenin pojan Hunter Bidenin tietokoneesta ja sen mahdollisesti Bidenien yhteyksiä Ukrainaan paljastavasta materiaalista.

Trump on vaatinut oikeusministeri William Barria aloittamaan asiasta tutkinnan vielä ennen vaaleja.

Näyttää kuitenkin siltä, ettei kohu saa riittävästi tuulta siipiensä alle, jotta se vaikuttaisi vaalin lopputulokseen. Trump yritti nostaa sitä esille Nashvillessa, mutta Biden pystyi ampumaan takaisin Trumpin veroilla ja kiinalaisella pankkitilillä.

Mikäli presidentinvaalien vanhat merkit pitävät paikkansa, 12 päivän aikana tulee vielä uusia uutispommeja.

Korjattu 23.10. klo 17.52 William Barrin titteli, joka tietenkin on oikeus-, ei puolustusministeri.

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi