Hyppää sisältöön

Katso vaaliväittelyn kohokohdat videolta – professori: Siististi väitelleet Trump ja Biden tuskin pystyivät vakuuttamaan empiviä äänestäjiä

Biden oli vahvoilla arvostellessaan Trumpin koronatoimia, Trump pääsi kyseenalaistamaan Bidenin toimintaa varapresidenttinä.

Trump kehui estoitta saavutuksiaan, Biden tyrmäsi Trumpin koronapolitiikan ja lupasi muutosta
Trump kehui estoitta saavutuksiaan, Biden tyrmäsi Trumpin koronapolitiikan ja lupasi muutosta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja demokraattien Joe Biden kohtasivat perjantaiaamuna viimeisessä vaaliväittelyssään Nashvillessa.

Väittely pysyi pääosin asiallisena, toisin kuin ehdokkaiden ensimmäinen väittely viime kuussa, ja nyt päästiin paneutumaan asiakysymyksiin.

Pääkuvaa klikkaamalla pääset katsomaan väittelyn parhaat palat. Niitä kommentoi Ylelle myös professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

1. Ei kaoottista päällepuhumista, mutta ei yllätyksiäkään

Ehdokkaat keskeyttivät toisiaan paljon harvemmin kuin ensimmäisessä väittelyssä, joka luisui kaoottiseksi heti alussa – johtuipa se sitten uudesta mikrofonien vaiennusmahdollisuudesta tai ensimmäisen väittelyn saamista surkeista arvioista.

Toisaalta väittelyssä ei juuri kuultu uusia avauksia tai yllättäviä kommentteja.

Professori Benita Heiskanen kuvaa väittelyä sisäsiistiksi.

– Molemmat puhuivat kannattajilleen.

Heiskasen mukaan Trumpin retoriikka on lähes identtistä neljän vuoden takaiseen verrattuna: keskeinen argumentti on, että demokraatit vievät talouden perikatoon.

– Hän antaa edelleen kuvan itsestään Washingtonin ulkopuolisena toimijana ja liikemiehenä, vaikka on ollut vallassa jo neljä vuotta.

Biden oli Heiskasen mielestä tässä väittelyssä terävämpi kuin aiemmin, vaikka alkoikin lipsua väittelyn edetessä.

2. Biden oli vahvoilla arvostellessaan Trumpin koronatoimia

Väittely avattiin kysymyksillä koronaepidemian hoidosta. Heiskanen arvioi, että Biden oli etenkin tässä osuudessa painokas ja pääsi vyöryttämään numeroita ja iskulauseita.

– 220 000 kuollutta! Presidentillä ei ole suunnitelmaa! Pysäytetään virus, ei maata, Heiskanen luettelee Bidenin napakoita kommentteja.

Trump oli puolustuskannalla ja horjui faktoissa. Hän esimerkiksi lupasi rokotteen olevan tulossa "viikkojen sisällä", mutta jatkokysymyksen jälkeen joutuikin myöntämään, että siinä voi mennä pidempään.

– Koronan hoito oli Trumpille hankalin kysymys faktojen suhteen, Heiskanen sanoo.

3. Trumpin valtti: "Miksi et toiminut, kun olit varapresidentti?"

Trump toi toistuvasti esiin, että Biden oli kahdeksan vuotta presidentti Barack Obaman varapresidenttinä ja nosti esiin Obaman hallinnon epäonnistumisia.

Kysymys "Miksi et tehnyt sitä, kun olit kahdeksan vuotta varapresidentti?" kuultiin useita kertoja hieman eri tavoin.

Heiskasen mielestä tämä oli väittelyssä Trumpin valttilause, jolla hän kyseenalaisti Bidenin ajamaa politiikkaa: jos olitte niin hyviä, niin miksette saaneet aikaan uudistuksia.

4. Kiivasta keskustelua ulkopolitiikasta – ja Bidenin pojan liiketoimista

Trump puolusti tapaamistaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa ja kuvasi suhdettaan Kimiin hyväksi. Trump perusteli hyviä välejään Kimiin sillä, että näin hän on onnistunut liennyttämään maiden suhteita.

Trump sanoi, että Obama oli sanonut hänelle pitävänsä mahdollista sotaa Pohjois-Korean kanssa yhtenä suurimmista Yhdysvaltoihin kohdistuvista uhista.

– Trumpin väite, että Obama olisi ennakoinut sotaa Pohjois-Korean kanssa, kuulosti hurjalta väitteeltä, Heiskanen toteaa.

Trump nosti useasti esiin Bidenin pojan Hunter Bidenin liiketoimet Ukrainassa ja syytti Bidenia itseäänkin korruptiosta. Biden kiisti itse tehneensä mitään väärää ja sanoi, että hänen poikaansa kohdistuvat epäilyt on tutkittu moneen kertaan.

5. Aidalla istujia tuskin vakuutettiin

Heiskanen arvioi, että kumpikaan ehdokkaista tuskin onnistui vakuuttamaan vielä empiviä äänestäjiä – juuri siksi, että kuultu retoriikka oli niin tuttua.

– Republikaanit ja demokraatit tulkitsevat väittelyä omien poliittisten ja ideologisten linssiensä läpi, joten myös reaktiot ovat ennalta arvattavia. Demokraateilta moraaliraivo ja Trumpin kannattajilta syytteet tekopyhyydestä.