1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitöskirjatutkimus: Pelkkä isoimpien reikien paikkaus ei riitä suun terveyden perustaksi

Eeva Torppa-Saarinen tarkastelee tutkimuksessaan väestöryhmien suun terveyttä vuosina 2000 ja 2011.

suun terveyden edistäminen
potilasta hoidetaan hammaslääkärissä
Heini Holopainen / Yle

Pelkkä isoimpien reikien paikkaus ei riitä hyvän suunterveyden pohjaksi. Tämä selviää ylihammaslääkäri Eeva Torppa-Saarisen väitöskirjatutkimuksesta, joka tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina 23. lokakuuta.

Yksi tutkimuksen kohde oli tyydyttymätön hoidon tarve. Se määriteltiin niin, että henkilöt kokivat hoidon tarvetta, mutta eivät olleet käyttäneet suun terveydenhuollon palveluja edellisten 12 kuukauden aikana.

Sitä koki melkoinen osa ihmisistä: 25 prosenttia vuonna 2000 ja 20 prosenttia vuonna 2011.

Säännöllinen huolto on suuterveyden perusta

Kaiken kaikkiaan hoidon tarvetta, saatua tai saamatta jäänyttä, oli kokenut yli puolet aikuisista. Yllätys ei lienekään, että ne, joiden elämänlaatua eivät suun vaivat haitanneet, myös kävivät hammaslääkärillä säännöllisesti. Toisin sanoen esimerkiksi hampaiden tarkastus aika ajoin osoittautui tärkeäksi.

Huonokuntoiset hampaat ja muut suuvaivat ovat paitsi ikäviä, voivat tunnetusti aiheuttaa vakaviakin jälkiseurauksia.

- Palvelujärjestelmän tulee ottaa huomioon suusairauksien krooninen luonne ja mahdollistaa säännöllinen palvelun käyttö siitä eniten hyötyville myös julkisesti rahoitetussa suun terveydenhuollossa, Torppa-Saarinen arvioi.

Tuloksista on luettavissa, että kaikille pitäisi saada myös käytännössä säännölliset hammastarkastukset ja kohtuuhintainen hoito, jotta yksi terveyden keskeinen perusta olisi kunnossa.

Tohtoriksi väittelevä Eeva Torppa-Saarinen on Tampereen kaupungin johtava ylihammaslääkäri sekä vastaanottopalvelujen johtaja.

Lue seuraavaksi