1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päijät-Häme

Velkaantuminen jatkuu Heinolassa – kaupunginjohtaja ennakoi tulevalle valtuustolle hankalaa tehtävää

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys ensi vuodelle ei sisällä veronkorotuksia.

Heinolan kaupunginjohtajan Jari Parkkosen mukaan kaupungilla on edessään aika, jolloin ei-lakisääteisiä palveluita pitää karsia ja hakea tehokkaampia tapoja toteuttaa lakisääteiset palvelut. Kuva: Petri Niemi/Yle

Heinolassa voimakas investointitahti jatkuu. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys ensi vuodeksi ei sisällä veronkorotuksia.

Tämän vuoden tilinpäätös tulee näillä näkymin olemaan 1,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Valtion tukipaketti pelastaa kuluvan vuoden ja helpottaa tilannetta myös ensi vuonna.

Talousarvio on jäämässä puoli miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Heinolan investoihin menee ensi vuonna lähes 27 miljoonaa euroa. Merkittävimmät investoinnit ovat lukio ja Kailas-talo.

Velka kasvaa

Korkea investointitaso ja matala tulorahoitus velkaannuttavat Heinolaa ja rasittavat merkittävästi talouden tasapainoa. Velkamäärä asukasta kohden nousee ensi vuonna 6458 euroon asukasta kohden.

Kaupunginjohtaja Jari Parkkosen mukaan seuraavan valtuuston tehtävä ei tule olemaan helppo.

– Luottamushenkilöiden, johtavien viranhaltijoiden ja kaikkien kaupungin työntekijöiden jokaisella organisaatiotasolla tulee kyetä yhdessä kuntalaisten ja yrityksiemme kanssa ratkaisuihin, ettei meitä hukka peri. Ja mieluusti jo valtuustokauden alkupuoliskon aikana: mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä paremmin pystymme haasteisiin vastaamaan, evästää Parkkonen tulevaa päätöksentekoa.

Heinolan kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtajan talousarvioesitystä maanantaina.

Lue lisää:

Lusin koulua ei otetakaan enää koulu- ja päiväkotikäyttöön? Ehdotus toisi Heinolalle satojen tuhansien eurojen säästöt