Hyppää sisältöön

Käytöstä poistettu väestöhälytin aiheutti yöllä äkkiherätyksen ja suuren palohälytyksen Sievissä – kuuntele, miten palomestari kertoo tapahtuneesta

Museon katolla ollut väestöhälytin ehti huutaa Sievissä kymmenien minuuttien ajan ennen kuin se saatiin vaiennettua.

Kuvituskuva väestöhälyttimestä vuodelta 2012. Kuva: Reijo Lähteenmäki / Yle

Sievissä selviteltiin torstain ja perjantain välisenä yönä erikoista sattumien sumaa.

Museon katolla oleva käytöstä poistettu väestöhälytin alkoi toimia yllättäen puolen yön paikkeilla, ja äänekäs merkkiääni ehti soida puolisen tuntia.

Tilanteesta aiheutui pelastuslaitokselle myös hälytys suuresta rakennuspalosta, minkä takia väestöhälytintä ei ehditty heti vaientamaan. Hätäkeskukseen tulleen soiton mukaan museon ja hälyttimen läheisellä kirkkomaalla näkyi savua.

Palon tai savun lähteitä ei kuitenkaan löydetty, mutta jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävän palomestari Tapani Lehtelän mukaan hälytys oli aiheellinen.

– Siellä oli oikein usvainen sää ja valonheittimien valossa näytti, että savua leijailee käytännössä joka paikassa.

Kuuntele alta, miten Lehtelä kertoo yöllisestä hälytyksestä. Hän oli myös itse kuullut hälytyksen neljän kilometrin päähän.

Sievissä tuli yöllä äänekäs äkkiherätys, kuuntele miten tapahtumat etenivät, kun käytöstä poistettu väestöhälytin alkoikin yllättäen toimia. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävän palomestari Tapani Lehtelä kertoo erikoisesta tapahtumaketjusta Risto Ukkosen haastattelussa.

Sieviin ehdittiin hälyttää yksiköitä useista palokunnista Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelta, mutta vain osa ehti kohteeseen ennen kuin hälytys peruttiin.

Sievin museon katolla ollut vanha hälytin soitti yhtäjaksoista ääntä, joka ei siis ole yleinen vaaramerkki.

Ääni oli kuitenkin voimakas ja kuului päivystävän palomestari Lehtelän mukaan kilometrien päähän, ennen kuin pelastuslaitos pääsi kytkemään hälyttimestä virran pois. Sievissä selvitetään nyt miksi käytöstä poistettu hälytin oli vielä virroissa ja käyttökuntoinen.

.
.