1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus sai 1,5 miljardin euron lisäbudjetin valmiiksi – lisärahaa koronatoimiin, yritysten kustannustuki kasvoi 550 miljoonaan euroon

Hallitus on antamassa lisärahaa kunnille, sairaanhoitopiireille ja yritysten kustannustukeen.

koronavirus
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen Säätytalon portailla.
Hallitus neuvottelee lisäbudjetista ja koronatoimista

Koronamenoihin ohjataan taas lisää rahaa, kun hallitus neuvotteli vuoden seitsemännestä lisäbudjetista perjantaina Säätytalossa. Valtio on ottamassa tänä vuonna uutta lainaa lähes 20 miljardia euroa.

Lisäbudjetin keskeisiä lukuja neuvotteluiden jälkeen esitelleen valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan lisäbudjetti on kooltaan yhteensä 1,5 miljardia euroa. Siitä suurin osa menee koronakriisin hoitoon. Kun huomioon otetaan myös vähentyneet tulot, lisäbudjetti kasvattaa valtion alijäämää 1,8 miljardilla eurolla.

Kaikkiaan arvio vuoden kokonaisalijäämästä on nyt 19,8 miljardia euroa. Tämän verran valtion on siis otettava velkaa menojen kattamiseksi.

Yritysten kustannustuki on saamassa jatkoa, mistä hallitus päätti jo syyskuun lopussa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tuki on suunnattu kiinteiden kustannusten ja palkkamenojen korvaamiseen.

Yritysten kustannustukeen lisättiin 410 miljoonaa euroa. Aiemmin kertyneet säästöt mukaan lukien kustannustukeen on nyt Vanhasen mukaan käytettävissä 550 miljoonaa euroa.

Lakia sorvataan pika-aikataululla, jotta tukien haku saataisiin avattua vielä tämän vuoden puolella.

  • Yle seurasi neuvotteluja suorassa verkkolähetyksessä. Näet tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Lisärahaa kunnille ja sairaanhoitopiireille

Hallitus on antamassa lisärahaa myös kunnille ja sairaanhoitopiireille. Kuntien valtionosuuksiin esitetään 400 miljoonan euron lisäystä koronan aiheuttamien kustannusten kattamiseen ja muun muassa maskien hankintaan vähävaraisille. Sairaanhoitopiirit saavat 200 miljoonaa euroa koronavirustilanteesta aiheutuvien muiden kustannusten ja tulojen menetysten kompensoimiseksi.

Joukkoliikenteen tukeen lisättiin 100 miljoonaa euroa. Lisäksi henkilöjunaliikenteen palveluiden ostoon esitetään 11 miljoonan euron lisämäärärahaa koronatilanteen vuoksi.

Lisäksi koronarokotteiden hankintaan päätettiin varata aiemmin varatun 110 miljoonan euron lisäksi vielä 90 miljoonaa euroa lisää.

Pienemmistä summista Vanhanen mainitsi kulttuuritoimialan tapahtumajärjestäjille suunnatun 23 miljoonan euron tuen.

Istunnossa tehtiin myös periaatepäätös viime viikolla esitellyistä uusista koronatoimista. Niihin kuului esimerkiksi valtakunnallinen etätyösuositus sekä joukko alueellisia suosituksia, jotka on jaettu alueiden epidemiatilanteen mukaan. Sen sijaan matkailijoiden niin sanotusta "tule ja testaa" -mallista ei tehty tänään linjauksia.

Periaatepäätöksen yhteydessä julkistettiin sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus (siirryt toiseen palveluun) ryhmäharrastustoimintaan liittyen. Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla kunnat voivat suositella harrastustoiminnan keskeyttämistä, mikäli harrastukseen liittyy korkea koronariski.

Hämmennystä on herättänyt se, että listausta korkean koronariskin lajeista ei kuitenkaan ole julkaistu. Sellaista ei kuulunut myöskään tänään. Voit lukea lisää harrastustoimintaan liittyvistä suosituksista täältä.

Lisätalousarvio on seitsemäs tänä vuonna. Vielä ei voida sanoa varmasti, jääkö se tämän vuoden viimeiseksi. Nykyinen arvio kansantuotteen supistumisesta 4,5 miljardilla on tehty budjettiriihen yhteydessä, mutta vuotta on vielä jäljellä.

– Jos asiat menevät hyvin niin jää (viimeiseksi), mutta tänä vuonna on pitänyt tottua siihen, että pistemäisiä lisätalousarvioita tehdään tarpeen mukaan, Vanhanen sanoi kokoukseen mennessään.

  • Neuvotteluun saapuneiden ministereiden kommentit näet alta.
Sanna Marin Säätytalon portailla 23. lokakuuta.
Hallitus käsittelee neuvotteluissaan tämän vuoden seitsemättä lisätalousarviota ja arvioi koronatoimiaan. Pääministeri Sanna Marin Sääytalon edustalla lokakuun puolivälissä.

Paluu menokehykseen ensi vuonna

Ensi vuonna ylimääräisiin menoihin on tarkoitus suhtautua tiukemmin, kun hallitus palaa hallitusneuvotteluissa sovittuun menokehykseen. Liikkumavaraa jätetään kuitenkin yhä koronamenoihin.

Hallitus sopi budjettiriihessä, että kaikki koronaan liittyvät välittömät kustannukset, kuten testaukseen, jäljittämiseen, karanteeneihin, potilaiden hoitoon, matkustamisen turvallisuuteen sekä rokotteeseen liittyvät menot katetaan ylimääräisinä menoina kehyksen ulkopuolelta.

Ensi vuodelle on varattu ylimääräiset 500 miljoonaa euroa yllättäviin koronan aiheuttamiin tarpeisiin. Sen lisäksi voidaan tehdä lisäbudjetteja.

Korjattu kello 23.04 ensimmäisen väliotsikon jälkeen: Joukkoliikenteelle suunnattu tuki on 100 miljoonaa euroa, ei 50 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta:

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Yritysten uusiin koronatukiin tulee todennäköisesti muutoksia tuen alarajaan ja kustannusten määrittelyihin – potti kasvamassa 500 miljoonaan

Lue seuraavaksi