Psykoterapiakeskuksen tietomurron uhreja saattaa olla myös Luoteis-Pirkanmaalla – Kolmostien terveydellä on yhteistyötä Vastaamon kanssa

Paikallislehti Ylä-Satakuntaan oli ottanut yhteyttä useita tapaukseen liittyneitä alueen asukkaita.

Tietomurron kohteeksi joutuneella psykoterapiakeskus Vastaamolla on toimintaa myös Pirkanmaalla. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreja voi olla myös Parkanossa ja Kihniössä. Kolmostien terveys ja psykoterapiakeskus Vastaamo tarjoavat yhteistyössä parkanolaisille ja kihniöläisille psykoterapiapalveluita.

Paikallislehti Ylä-Satakunta (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa saaneensa yhteydenottoja usealta levikkialueensa asukkaalta, jolle Vastaamo oli ilmoittanut tietomurrosta sähköpostilla.

Kolmostien terveys on Pihlajalinnan ja Parkanon kaupungin yhteisyritys. Se on tuottanut Parkanon ja Kihniön sote-palvelut keväästä 2016 lähtien.

Vastaamo tiedottaa suoraan asiakkaille

Toimitusjohtaja Tero Järvinen kertoo, että Kolmostien terveys on ohjannut asiakkaitaan Vastaamon matalan kynnyksen psykoterapiapalveluihin. Tämän jälkeen asiakkaat ovat itse hakeutuneet Vastaamoon. Psykoterapiakeskus toimii rekisterinpitäjänä näiden palveluiden osalta.

Järvisen mukaan Vastaamo on tiedottanut tietomurrosta suoraan asiakkaita. Yksi asiakas on ollut asiasta yhteydessä Kolmostien terveyteen.

Poliisin tai muun viranomaisen kanssa Kolmostien terveys ei ole asiaa käsitellyt. Yhtiö ei ole vielä arvioinut, vaikuttaako tapaus jollain tavalla Vastaamon kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Kiristäjän sivusto katosi

Kiristäjä julkaisi Vastaamolta varastamiaan potilastietoja anonyymissä Tor-verkossa. Henkilö uhkasi jatkaa tietojen julkaisua, jos ei saa lunnaita. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta.

Vuodettujen tietojen joukossa oli myös pirkanmaalaisten, muun muassa tamperelaisten tietoja.

Kiristäjä julkaisi lisää potilastietoja torstain ja perjantain välisenä yönä, mutta aamulla linkki tietoihin lakkasi toimimasta. Syy tähän ei ole tiedossa.

Torstaina Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi, että tietomurto voi koskea myös TAYSin nuorten psykiatriaan liittyvien palveluiden asiakkaita. Sairaanhoitopiirillä on Vastaamon kanssa sopimus, joka koskee lähinnä lasten ja nuorten psykiatriaan liittyviä psykoterapiapalveluita.

– Selvitystyö on edennyt hyvin ja tämänhetkisen tiedon mukaan sairaanhoitopiiristä on lähetetty vain yksittäisiä asiakkaita, alle viisi, johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoi perjantaina iltapäivällä.

Sandin tiedossa ei ole, että sairaanhoitopiirin asiakkaiden tietoja olisi jaettu laittomasti, mutta tämä on silti mahdollista.

Sairaanhoitopiiri aikoo lähettää kirjeen Vastaamoon ohjatuille asiakkaille ja pyrkii tukemaan heitä tilanteessa.

Lue lisää: