1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ärsytän, koska olen tehnyt urani lupia kyselemättä" – Elly Schlein on Italian vasemmiston nouseva tähti, joka puhuu tasa-arvon puolesta

35-vuotiaan Schleinin mukaan nuoret uudistusmieliset italialaiset kaipaavat sitä, että joku yhdistäisi heidät.

Italia
Elly Schlein
Elly Schlein on edustanut Italiaa Euroopan parlamentissa. Tänä vuonna hän nousi Bolognan alueen kaikkien aikojen ääniharavaksi paikallisvaaleissa.Giulia Frigieri

BOLOGNA Feministi. Uudistusmielinen. Ympäristönsuojelija. Uuden sukupolven kasvo.

Näillä sanoilla italialainen viikkolehti Espresso kutsui syyskuun alussa lehden kannessa poseerannutta poliitikko Elly Schleinia, 35.

Kansikuvassa Schleinilla on hiukset auki ja päällään rento farkkupaita, jonka napit ovat auki. Kuva synnytti Italiassa kohun, vähän samaan tapaan kuin pääministeri Sanna Marinin (sd.) kuva Trendi-lehdessä Suomessa lokakuussa.

Schleinin ulkonäköä arvosteltiin. Italialainen yliopiston professori kommentoi kansikuvaa Twitterissä kysyen, onko Schlein ehkä sittenkin mies.

Schleinin tueksi riensi oitis joukko muita vasemman laidan poliitikkoja ja nuoria mielipidevaikuttajia.

Pohjoisessa Bolognan kaupungissa sijaitsevassa toimistossaan Schlein sanoo, ettei kansikuvakohu yllättänyt, koska hän tietää, miten paljon syrjintää naiset kohtaavat Italiassa.

– Italia ei ole nuorille eikä naisille sopiva maa, Schlein sanoo.

– Maa on jämähtänyt seksistiseen kulttuuriin. Me naiset olemme politiikassa aliedustettuja ja joudumme tekemään tuplatyön, jotta löisimme itsemme läpi.

Euroopan parlamentista Bolognan alueen varajohtajaksi

Nyt Schlein tahtoo olla mukana muuttamassa vanhoillista Italiaa.

Hän on saanut viimeisen vuoden aikana entistä enemmän palstatilaa sekä italialaisessa että kansainvälisessä mediassa (siirryt toiseen palveluun). Vaikka Schlein työskentelee nyt aluepolitiikassa, moni povaa poliitikosta (siirryt toiseen palveluun) Italian vaikeuksissa olevan vasemmiston nousevaa tähteä.

Jo Bolognan yliopistossa opiskellessaan italialais-amerikkalaista Schleinia kiinnostivat ihmisoikeudet ja poliittinen viestintä. Hän osallistui vapaaehtoisena Yhdysvalloissa Barack Obaman vaalikampanjaan kahteen kertaan ja ajoi maahanmuuttajien asioita.

Vuonna 2014 aktivistitaustainen Schlein valittiin europarlamenttiin Italian keskustavasemmistolaisen PD-puolueen listalta. Sittemmin hän on eronnut puolueesta.

Tänä vuonna hän edusti pienten vasemmistopuolueiden liittoumaa Bolognan ympäristön aluevaaleissa, nousi alueen kaikkien aikojen suurimmaksi ääniharavaksi ja nimitettiin sittemmin alueen varajohtajaksi.

Tuhansia mielenosoittajia Milanon tuomiokirkon edustalla.
Sardiiniliikkeen mielenosoitus Milanossa 1. joulukuuta 2019.Nicola Marfisi / EPA

Kyseessä olivat samat vaalit, joissa La Lega -puolueen johtajan Matteo Salvinin vetämä oikeistoblokki kampanjoi ahkerasti ja nostatti kannatustaan. Protestina Bolognassa syntyi ennen vaaleja myös Sardiiniliike, joka houkutteli satoja tuhansia italialaisia mielenosoituksiin aukioille ympäri maata.

Myös Schlein oli läsnä liikkeen ensimmäisessä mielenosoituksessa.

– Se oli upeaa ensinnäkin siksi, että paikalle tuli valtava määrä ihmisiä. Ja toiseksi siksi, että samanmielisille ihmisille löytyi vihdoin kohtaamispaikka.

Kuuntele Elly Schleinin haastattelu Maailmanpolitiikan arkipäivää -podcastissa:

Podcastissa puhutaan naisten oikeuksista 25 vuotta historiallisen Pekingin kokouksen jälkeen. Miksi tasa-arvo ei ole vieläkään toteutunut? 

Marinin ajatus lyhyemmästä työajasta kiehtoo

Schlein sanoo, että nuoret uudistusmieliset italialaiset ovat kaivanneet sitä, että joku yhdistäisi heidät. Italian populistinen Viiden tähden liike loi nuoriin toivoa 2010-luvun ensimmäisellä puoliskolla, mutta puolueen tähti on hiipunut nopeasti (siirryt toiseen palveluun)hallitukseen nousun myötä.

Schleinin mukaan oikeistovoimat kuten Salvini ja laitaoikeistoa edustava Italian Veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni ovat hallinneet julkista tilaa pitkään. Poliittisen kentän toisella laidalla esimerkiksi tasa-arvoa ajavat voimat ovat vastanneet hiljaisuudella.

Se suututtaa Schleinia.

– Politiikalle, joka edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ilmastoasioita, on Italiassa valtava kysyntä. Sen näkee jo siitä, kuinka maan aukiot täyttyvät usein ilmasto- ja feministimielenosoittajista. Mutta nämä ihmiset, eritoten nuoret, eivät löydä edustajaa.

Elly Schlein
Italiassa naiset ovat politiikassa aliedustettuja ja joutuvat tekemään tuplatyön, jotta löisivät läpi, Schlein sanoo.Giulia Frigieri

Schlein puhuu paljon esimerkiksi sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta, nuorten heikosta asemasta työmarkkinoilla ja maahanmuuttajien sekä HLBT-yhteisön oikeuksista. Suomeakin hän kertoo seuraavansa innolla ja sanoo inspiroituneensa hallituksen naisvaltaisesta kokoonpanosta ja pääministeri Sanna Marinin lyhyempää työaikaa koskevista ajatuksista.

Tällaiset mielipiteet eivät ole Italian päivänpolitiikassa suosittuja. Siksi Schlein saa niskaansa myös paljon kritiikkiä.

Mikä hänessä oikein vihastuttaa niin paljon?

Schlein alkaa luetella.

– Olen nainen, joka esittää perinteisesti maskuliinisessa kulttuurissa vahvoja ajatuksia. Olen tehnyt poliittisen urani kyselemättä lupaa keneltäkään. Olen nainen, joka puolustaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Seurustelen naisen kanssa, ja sukunimestäni selviää, että perheelläni on juutalaiset juuret.

– Tällaisen ilmapiirin minä ja muut kaltaiseni haluamme muuttaa. Ja meitä on lopulta aika paljon, Schlein sanoo.

Voit keskustella aiheesta 25.10. klo 23 asti.

Lue lisää:

Italian oikeisto hävisi tärkeät paikallisvaalit täpärästi – Matteo Salvinin yritys horjuttaa hallitusta ei onnistunut (tammikuu 2020)

"Äänestin ennen vasemmistoa, sitten vihreitä ja nyt La Legaa" – tänään mitataan oikeistopopulistien suosiota Italian vasemmistolaisimmassa kolkassa (tammikuu 2020)

Italiassa suuren suosion saanut "sardiiniliike" vetoaa oikeistopopulismiin kyllästyneisiin nuoriin (joulukuu 2019)

Lue seuraavaksi