Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain tartuntatautivirasto tutki: Sairaalahoitoa vaativa korona on viisi kertaa tappavampi kuin influenssa

Veritulppa, sydänlihaksen tulehdus ja etenkin äkillinen hengitysvajaus ovat COVID-19:ää sairastavilla yleisempiä kuin influenssapotilailla.

Koronapotilas teho-osastolla Javitsin tilapäisessä koronasairaalassa New Yorkissa viime keväänä. Kuva: Imago / AOP

COVID-19:n takia sairaalaan joutuneilla on viisinkertainen todennäköisyys kuolla sairauteensa kuin heillä, joita hoidetaan sairaalassa influenssan takia, kertoo Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen CDC:n tutkimus.

Koronapotilaalla on influenssapotilaaseen verrattuna peräti 19-kertainen riski saada äkillinen hengitysvajausoireyhtymä, koronakuolemien yleinen syy.

Komplikaatioita, jotka ovat COVID-19:ssä yli kaksinkertaisia, ovat muun muassa sydänlihaksen tulehdus, veritulppa jalassa tai keuhkoissa ja aivoverenvuoto, tutkimus kertoo.

COVID-19:ää on pandemian alusta asti verrattu influenssaan. Oireetkin ovat ainakin aluksi samanlaiset. Usein kuulee yhä väitettävän, että COVID-19:n vakavuutta liiotellaan kausi-influenssoihin verrattuna. Siksi CDC ryhtyi tutkimaan, mitä luvut kertovat.

21 prosenttia koronapotilaista kuoli

CDC:n Morbidity and Mortality Weekly Report (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen aineisto on veteraanien terveyshallinnon sairaaloista. Influenssapotilaiden tiedot ovat viime talven influenssakaudelta, koronapotilaiden puolestaan pandemian kevätkuukausilta.

Sairaaloissa hoidettiin lähes neljäätuhatta COVID-19:ään sairastunutta. Influenssapotilaita oli runsaat 5 400. Iältään he olivat molempien tautien vakavimpia muotoja saavien riskiryhmää, joskin sen nuorimmasta päästä, keskimäärin 69–70-vuotiaita.

Koronaviruksen takia hoidetuista 21 prosenttia kuoli. Influenssapotilaista menehtyi neljä prosenttia.

Tehohoitoon koronapotilas joutui yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin influenssaa sairastanut. Lisäksi tehohoitojaksot olivat COVID-19:ssä lähes kolme kertaa niin pitkiä kuin influenssassa.

Samat luvut kotipotilailla?

Tutkimus ei kerro tartunnoista, jotka podetaan muualla kuin sairaalassa, mutta tutkijat arvioivat kuolinriskiluvut samanlaisiksi myös väestötasolla.

Koska COVID-19 vie potilaan sairaalaan todennäköisemmin kuin influenssa, tutkijat päättelivät, että koko väestöllekin COVID-19:n kuolinriski on yli viisinkertainen influenssaan verrattuna.

CDC:n laskeman (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvalloissa joutui viime influessakaudella sairaalaan noin prosentti sairastuneista. Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun) on arvioinut, että COVID-19:ssä sairaalahoitoa tarvitsee jopa 20 prosenttia.

Britanniassa sama suunta

Britannin tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) alkukuussa julkaiseman vertailun tulos on samansuuntainen kuin CDC:n luvut, vaikkakaan ei yhtä jyrkkä.

Koronakuoleman riski todettiin Englannissa ja Walesissa kolminkertaiseksi verrattuna kuolemaan johtaneeseen keuhkokuumeeseen, jolla oli muu syy kuin SARS-CoV-2-virus.

Tilasto kattaa tammi-elokuut. Niiden aikana kuolleista 12 prosentin kuolinsyyksi merkittiin COVID-19.

Samaan aikaan keuhkokuume, jolla oli muu syy, aiheutti 3,5 prosenttia kuolemista. Suoraan influenssan aiheuttamaksi merkittiin vain yksi promille kuolemista.

Influenssakuolemia on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen vähän. Riskien ero näkyy kuitenkin myös, kun koronan lukuja verrataan viiden vuoden keskimääräiseen influenssakuolemien määrään, tilastokeskuksesta kerrotaan.

.
.