Remdesiviiri hyväksyttiin ensimmäiseksi COVID-19-lääkkeeksi Yhdysvalloissa

Lääkkeen on sairaalakäytössä todettu lyhentävän hoitoaikaa.

Remdesiviiri-lääkepulloja. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Yhdysvaltain ruoka- ja lääkehallinto FDA on hyväksynyt remdesiviirin hoitokeinoksi COVID-19-sairauteen. Remdesiviiristä tulee siten ensimmäinen maassa sairauden hoitoon hyväksytty lääke.

Remdesiviiriä on ollut mahdollista käyttää Yhdysvalloissa toukokuusta lähtien vaikeimmin sairaiden hoitoon hätätilanteissa. Nyt käyttö on vapautettu koskemaan kaikkia sairaalapotilaita.

Lääkettä tuottavan Gilead Sciences -yhtiön mukaan remdesiviiri lyhentää potilaiden sairaalassaoloaikaa keskimäärin viidellä päivällä, eli viidestätoista päivästä kymmeneen.

Lääkettä saa antaa 12 vuotta täyttäneille potilaille, jotka painavat vähintään 40 kiloa.

Lääkkeen teho perustuu siihen, että se estää virusta monistamasta itseään.

Eräissä Euroopan maissa lääkkeen käyttö hyväksyttiin jo kesällä.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutui sairaalaan koronatartunnan vuoksi, häntä tiettävästi hoidettiin muun muassa remdesiviirillä.

Remdesiviirin tehosta on erilaisia käsityksiä. Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi vain muutama päivä sitten tutkimuksen, jonka mukaan lääkkeellä ei ollut mainittavaa vaikutusta potilaiden tervehtymiseen. WHO:n tutkimusta on kuitenkin kritisoitu siitä, ettei sitä ollut sokkoutettu, eli potilaat ja lääkärit tiesivät kuuluiko potilas remdesiviiri- vai vertailuryhmään.

23.10. klo 13.18 Korjattu tieto WHO:n tutkimuksesta. Kritiikki koski sitä, ettei sitä ollut sokkoutettu, ei vertailuryhmän puutetta. Lisätty myös, että Europassa lääkettä alettiin käyttää jo kesällä.