1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappilainen kamppailu-urheiluväki on pyrkinyt väistelemään koronaa tarkoilla ohjeilla

Keväällä tatamit hiljenivät hetkeksi, mutta tänä syksynä toiminta virisi saleilla jälleen.

kamppailulajit
Karateharjoitukset Putaan hallilla Torniossa
Kyokushinkai Tornion karateharjoitukset Putaan hallissa.Antti Ullakko / Yle

Viime keväänä korona katkaisi hetkeksi sisällä tapahtuvat treenit monessakin lappilaisessa kamppailu-urheiluseurassa. Osa laittoi yhteisharjoitukset tauolle kokonaan, osa siirsi treenejä jopa ulos, jossa turvallisuusasiat oli helpompi ottaa huomioon.

Esimerkiksi torniolainen Kyokushinkai karateseura treenasi kevättalvella ulkona, kertoo seuran kemiläinen karaten harrastaja Mirva Peteri.

Kemiläinen Mirva Peteri karateharjoituksissa Torniossa
Mirva Peteri.Antti Ullakko / Yle

– Meillähän on ollut oikeastaan treenejä koko ajan. Silloinkin, kun korona oli keväällä aika lailla pahimmillaankin, niin me treenattiin ulkona tosi pienellä porukalla tosi pitkillä turvaväleillä kukin omissa karsinoissaan. Maahan oli merkattu semmoiset boksit 8 kertaa 5 metriä, missä me jokainen oltiin eikä tultu myöskään samoilla kyydeillä sinne paikalle.

Torniolainen karateseura otti myös teknisiä apuvälineitä käyttöön koronan ehkäisemiseksi.

– Esimerkiksi silloin jo, kun oli ulkotreenit, me rajoitettiin osallistumismääriä. Otimme käyttöön sovelluksen, jonka kautta pitää ennakkoon ilmoittautua, jos tulee treeneihin. Näin me pystytään osittain kontrolloimaan sitä, ettei tule väkeä liikaa. Jos esimerkiksi tulisi joku tautitapaus, niin sitten on hyvin helppo katsoa, ketkä on olleet minäkin päivänä missäkin treeneissä, kertoo valmentaja Kim Ståhlfors.

Eri kontaktilajeissa, kuten esimerkiksi painissa, judossa ja karatessa harjoitteluryhmien kokoa on pienennetty, henkilökohtaisen hygienian merkitystä on korostettu ja myös sitä, että vähäisissäkin flunssaoireissa ei ole asiaa harjoituksiin. Kaikenlaisia kohtaamisia eri ryhmien välillä esimerkiksi harjoitussaleille tultaessa tai sieltä lähdettäessä pyritään välttämään.

Valmentaja Kim Ståhlforsin mielestä kamppailulajit ovat säästyneet toistaiseksi isommilta tartuntaryppäiltä

Karatevalmentaja Kim Ståhlfors pukuhuoneen ovella Putaan hallilla Torniossa
Antti Ullakko / Yle

– Mututuntumalla, kamppailulajeista ei kuitenkaan ole kauheasti tullut todellisuudessa tartuntoja ja altistumisia. Kamppailulajit ovat siinä mielessä tätä koronaa ajatellen hyvässä tilanteessa verrattuna esimerkiksi palloilulajeihin, koska kamppailulajit ovat kuitenkin yksilölajeja, vaikka siinä parin kanssa tehdään harjoitteita.

Lappilaisista kamppailu-urheiluseuroista kerrotaan, että harrastajamäärissä on pienoista laskua, koska esimerkiksi uusia peruskursseja ei ole käynnistynyt tänä syksynä entisessä laajuudessa. Myös kilpailut ja erilaiset leirit ovat loppuneet lähes täysin.

Lue seuraavaksi