EU-parlamentti ei ole puuttumassa kasvispihvien nimeämiseen – muutosesitykset hylättiin äänestyksessä

Paljon keskustelua herättänyt nimeämiskysymys liittyy EU:n maatalouspolitiikan suureen uudistukseen.

Onko kasvispihvi pihvi? Kuvan hampurilainen on täytetty soijapihvillä ja grillatuilla vihanneksilla. Kuva: Karl Allgaeuer / AOP

Euroopan parlamentti on hylännyt äänestyksissään kaikki muutosesitykset, jotka olisivat puuttuneet kasvisruokatuotteiden nimeämiseen. Esillä oli tiettyjen termien varaaminen vain lihatuotteille, joten asialla olisi voinut olla vaikutusta esimerkiksi kasvipihvien ja kasvisnakkien nimiin.

Muutosesitysten hylkääminen tarkoittaa sitä, että muutoksia nykyiseen käytäntöön ei esitetä.

Nimeämiskysymys on pieni osa parlamentin kantaa EU:n maatalouspolitiikan uudistukseen, josta on edessä vielä neuvottelut EU-instituutioiden välillä.

Parlamentin kanta uudistukseen selviää kokonaisuudessaan tänään alkuillasta.

Uudistus on merkittävä, koska noin kolmasosa EU:n yhteisestä budjetista menee maatalouteen ja maatalouspolitiikalla määritellään, miten tukieuroja käytetään.

Yksi uudistuksen merkittävistä muutoksista on esimerkiksi se, että viljelijöiden olisi jatkossa täytettävä yhä enemmän ilmasto- ja ympäristövaatimuksia, koska osa tuista sidottaisiin ilmastotoimiin.

Kannanmuodostuksen jälkeen asia etenee kolmikantaneuvotteluihin, joissa parlamentti, jäsenmaita edustava neuvosto sekä komissio neuvottelevat uudistuksen lopullisesta muodosta.

Ratkaisun odotetaan syntyvän ensi vuonna, ja uudet säännöt voisivat tulla käytäntöön vuonna 2023. Maatalouspolitiikan uudistuksesta on neuvoteltu jo pitkään. Komissio antoi alkuperäisen ehdotuksensa vuonna 2018.

Lihantuottajat ajoivat rajausta kasvistuotteiden nimiin

Uudistuksen laajuudesta jotain kertoo se, että parlamentin äänestyksessä on tällä viikolla lähes 2 000 muutosesitystä. Äänestykset alkoivat tiistaina ja päättyvät tänään.

Nyt jo hylätty muutosesitys ruokatuotteiden nimeämisestä keräsi etukäteen suurta mediahuomiota. Parlamentin maatalousvaliokunnan laatimassa muutosesityksessä vain lihatuotteille varattavista nimistä oli annettu esimerkeiksi pihvi, makkara, leike, purilainen ja hampurilainen. Asiasta tehtiin myös muita muutosesityksiä.

Nimirajauksen puolesta olivat kampanjoineet voimakkaasti esimerkiksi lihantuottajia edustavat järjestöt.

Lisää aiheesta: