1. yle.fi
  2. Uutiset

Imatran ensilumenlatu avattiin hiihtäjille – keli saa haukkomaan henkeä: "Jokavuotinen jännitysnäytelmä"

Imatran ensilumenlatu avautui tänään perjantaina hiihtäjille.

hiihto
Hiihtäjiä Imatran ensilumenladulla
Ensilumenlatu avattiin perjantaina noin 3 kilometrin pituisena. Kare Lehtonen / Yle

"Sadetta tulee tai on tulematta. Se ei haittaa, kunhan pääsee hiihtämään. Kun sosiaalinen media näyttää, että kaikki ovat lumella hiihtokeskuksissa, on tärkeää päästä itsekin kokeilemaan."

Näin sanoo Mikkelin hiihtäjien ampumahiihtoryhmän ohjaaja Tiina Paasonen, joka tuli tänään perjantaina avatulle Imatran ensilumenladulle ohjaamaan leiripäivää pienemmille.

Imatran Ukonniemessä vietetään huomenna lauantaina puolestaan ensilumenladun avajaisia.

Mikkelin Hiihtäjien ampumahiihtäjä Onni Paasonen ja ryhmänohjaaja Tiina Paasonen Sukset jalassa valmiina hiihtämään Imatralla Ukonniemen ensilumenladulla.
Mikkelin Hiihtäjien ampumahiihtäjä Onni Paasonen ja ryhmänohjaaja Tiina Paasonen Sukset jalassa valmiina hiihtämään Imatralla Ukonniemen ensilumenladulla.Ville Toijonen / Yle

Paasosen ohjaama leiriryhmä on perjantaina ensimmäistä kertaa ampumahiihtoleirillä.

– Aivan ihanaa, että pääsimme lumelle. Se oli ykkösjuttu, että sai ottaa rullasukset pois jaloista, ja pääsemme pitkällä suksella kokeilemaan, että pysyykö sitä pystyssä enää ollenkaan, Paasonen kertoo.

Hiihtäjiä Imatran ensilumenladulla
Imatran Ukonniemessä ensilumenladulla kaikki alkaa olla valmista. Viralliset avajaiset ovat lauantaina 24.10.2020, mutta jo tänään perjantaina ensimmäiset innokkaat olivat latua testaamassa.

Hänen mukaansa Imatran ensilumenlatu on täydellinen ryhmän tarpeisiin.

– Täällä on loistava ampumapenkka, jossa pääsee suksien kanssa ampumista harjoittelemaan. Rata on myös riittävän helppo pienemmille. Ei tarvitse mennä vielä noihin vaikeisiin mäkiin, että pystyy sitten hiihtämään ihan kunnon lenkkiä.

Kelin kanssa jännittämistä

Imatra Base Campin myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen kertoo, että syksy näyttää olevan lämmin. Se asettaa haasteita ensilumenladulle.

– Nyt on ihan mukava pakkanen, mutta ensi viikko näyttää lämpöiseltä. On jokavuotinen jännitysnäytelmä, että onko loka-marraskuun vaihteessa kylmää vai lämmintä.

Latu muuttuu maksuttomaksi, kun muut ladut aukeavat.

– Viime talvena koko hiihtokausi oli maksullinen, koska luonnon lumenlatuja ei saatu kuin ihan yksittäisiksi päiviksi auki.

Koronalla vaikutuksia

Hiihtäjiä kävi Jäppisen mukaan viime vuonna Imatran ensilumenladulla tuhansia. Pääkäyttäjäkunta on Etelä-Suomestä, mutta hiihtäjiä tulee oikeastaan ympäri Suomea.

Koronalla on Jäppisen mukaan ollut vaikutuksia ensilumenlatuun, sillä jonkun verran on tullut koronaperuutuksia ihan viime metreillä. Kaikki ulkomaiset varauksia tehneet ryhmät eivät pääse tulemaan rajan yli.

– Käytännössä ainoastaan maajoukkueurheilijat pääsevät työmatkaliikenteenä liikkumaan rajan yli. Heidät rinnastetaan työliikenteeseen, kertoo Jäppinen.

Hiihtäjiä Imatran ensilumenladulla
Imatran ensilumenlatua pidennetään, kun säätilanne sallii. Kare Lehtonen / Yle

Jäppisen mukaan viikonlopuille on tullut kotimaisten hiihtojoukkueiden varauksia oikeastaan joka viikonlopulle.

– Näkyy suoraan hotelleissa, miten yksittäiset hiihtäjät löytävät tänne ladun ääreen.

Jäppisen mukaan kansainvälisiä maajoukkueita on joka tapauksessa tulossa tänä syksynä ja talvena useita. Ensimmäinen eli Liettuan ampumahiihtomaajoukkue saapui tänään. Lisäksi avajaisviikonloppuna saapuu puolestaan kotimaisia hiihtoryhmiä.

– Meille on varmistanut Liettuan ja Kanadan maajoukkue. Puolan kanssa käydään neuvotteluja. Alkaa olla aika varma, että hekin olisivat tulossa.

Perinteisellä tyylillä tässä iässä

Emil Kaljunen oli perjantaina ehtinyt hiihtää tunnin Imatran ensilumenladulla. Hän oli ladulla isän, äidin ja pikkusiskonsa kanssa. Kolmen kilometrin ladun hän kertoo hiihtäneensä pienenä monta kertaa.

– Hiihtämisessä on parasta, että pääsee vapaa-aikana ladulle. Hiihdän perinteisellä ja vapaalla tyylillä.

Kaljunen kertoo pitävänsä Imatran ensilumenladusta. Lauantaina hänellä on luvassa kisat.

– En vielä tiedä, missä sarjassa kilpailen. Minusta tulee isona varmaan ammattilainen.

Kuva Imatran Ukonniemen varastolta. Lunta on ollut varastoituna yhteensä 50 000 kuutiota.
Kuva Imatran Ukonniemen varastolta. Lunta on ollut varastoituna yhteensä 50 000 kuutiota. Sirkka Haverinen / Yle

Kari Porthèn oli perjantaina ehtinyt hiihtää Imatran ensilumenladulla arviolta 40 minuuttia. Imatran ensilumenlatu on miehelle entuudestaan tuttu, ja viime talvena hiihtokertoja kertyikin siellä noin 40. Tänä vuonna hän arvioi hiihtokerrat samoihin lukemiin.

Sade ei Porthènia pidättele.

– Tuntuu kyllä ihan mukavalta avata kausi aikaisin. Olen menossa huomenna hirvimetsälle, joten olen tottunut näihin sateisiin keleihin.

Porthèn hiihti voitelemattomilla suksilla, jotka tosin pitävät ihan kohtuullisesti. Tyylistä hän on varma.

– Perinteisellä tyylillä mennään tässä iässä. Ei vaihdeta enää tyyliä.

Lue myös:

Imatran ensilumenladun avajaisten yhteydessä järjestetään kansainvälinen hiihto- ja matkailuseminaari – ensimmäinen kansainvälinen kisa hiihdetään lokakuun lopussa

Imatran ensilumenlatu typistyy kahteen kilometriin – liukkaat kohdat vaativat huolellisuutta hiihtäjiltä

Lue seuraavaksi