1. yle.fi
  2. Uutiset

Atrian jätti-investointi siipikarjatehtaaseen on jo herättänyt laajentamishalut broilertiloilla – "Se tuo jatkuvuutta yli sukupolvien"

Siipikarjanlihan kulutus on kasvanut tasaisesti 70-luvulta lähtien. Kasvun odotetaan jatkuvan.

Siipikarjan liha
Juha ja Satu Kiviniemi
Juha ja Satu Kiviniemi kasvattavat broilereita Jalasjärvellä. Neljässä kanalassa on lintupaikkoja yhteensä 110 000.Tarmo Niemi / Yle

Latva-Kiviniemen perhetilalla Jalasjärvellä on tänä vuonna otettu käyttöön neljäs kanala. Laajennuksen myötä tilalla on 110 000 lintupaikkaa.

– Oman tuotannon kasvattaminen on yksi keino pysyä mukana, toteaa Juha Kiviniemi.

Etelä-Pohjanmaan broileryrittäjien puheenjohtaja kasvattaa broilereita toisessa polvessa yhdessä puolisonsa Sadun kanssa.

Kiviniemien tila kuuluu Atrian broilertuottajien ketjuun.

Atria kertoi keskiviikkona historiansa suurimmasta laajennuksesta (siirryt toiseen palveluun). Nurmon tuotantolaitoksen yhteyteen rakennettavan uuden siipikarjatehtaan investoinnin arvo on noin 155 miljoonaa euroa.

Tuottajien kentällä päätöstä on pidetty rohkeana. Päätös luo paljon uskoa tulevaisuuteen, sanoo Juha Kiviniemi:

– Tuottajat ovat innostuneita siitä, että Atria panostaa tähän ketjuun. Se tuo jatkuvuutta yli sukupolvien. Voidaan turvallisin mielin kehittää tuotantoa, kun Atria uskoo meihin ja tähän alaan näin paljon, toteaa Juha Kiviniemi.

Atrian uuden siipikarjatehtaan havainnekuva
Uuden tehtaan arvioidaan olevan kokonaisuudessaan valmis aikaisintaan vuoden 2024 aikana.Atria

Kolme hehtaaria uutta lattiapinta-alaa

Investoinnin vaikutukset ulottuvat laajalle.

– Rakennusprojektinakin se on iso, tehdään liki kolme hehtaaria uutta, korkeaa tilaa, kuutioita ja neliöitä tulee paljon, toteaa Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Uusi siipikarjatehdas rakennetaan Atrian tontille vanhan tuotantolaitoksen taakse.

– Näiden laajennusten jälkeen meillä on lattiapinta-alaa Nurmossa yli 15 hehtaaria, mutta vielä mahtuu lisääkin neliöitä ja rakennusoikeuttakin on jäljellä.

Siipikarjanlihan käsittelykapasiteetti kasvaa nykytilanteesta noin 40 prosenttia, ja kun puhutaan lihakiloista, määrät ovat valtavia:

– Jos putket punaisena ajetaan, niin vuositasolla voi olla nousua 35 tuhatta tonnia (35 miljoonaa kiloa).

"Suurempi riski olisi jättää rakentamatta"

Suurinvestointi perustuu laskelmille, jotka lähtevät siitä, että siipikarjan eli käytännössä broilerinlihan kulutus jatkaa Suomessa kasvuaan. Se on lisääntynyt suoraviivaisesti (siirryt toiseen palveluun)70-luvulta lähtien.

– Viime vuonna kulutus oli noin 27 kiloa henkilöä kohden vuodessa. Me arviomme, että seuraavan 10–15 vuoden kuluessa kulutukseen tulee vielä 10 kiloa lisää.

Gröhn toteaa, että laskelmat on tehty siltäkin varalta, että kulutus ei kasva odotetusti.

– Kaikessa on riskinsä, mutta suurempi riski meille olisi jättää rakentamatta kuin rakentaa.

Paitsi lisää lattia-pinta-alaa uuden tehtaan myötä saadaan Gröhnin mukaan myös lisää tehokkuutta.

– Enemmän tonneja ja tulosta per tehty työpäivä. Tehdasta tarvitaan, että pärjäämme kilpailussa.

Atrialla on toinen siipikarjatehdas Kangasalla Sahalahdessa. Juha Gröhnin mukaan nyt päätetty investointi koskee Nurmon siipikarjatoimintojen uudistamista eikä ole minkäänlainen keskittämispäätös.

Myös vientiin panostuksia

Lisääntynyt kapasiteetti antaa Atrialle mahdollisuuden lisätä myös siipikarjatuotteiden vientiä. Juha Gröhn sanoo, että kysymys ei ole pelkästään kapasiteetin määrästä vaan myös siitä, että prosesseja voidaan kehittää vientiä ajatellen.

Atria käyttää tuotannossaan vain kotimaista broilerinlihaa. Yrityksellä on tuottajaketjussaan noin 100 tuottajaa. Gröhn arvioi, että nykyisillä tuottajilla on intoa ja mahdollisuuksia laajentaa tuotantoa.

– Tämä asia (broilerinlihan saatavuus) ei meitä huoleta. Meillä on erittäin hyvin toimiva ketju tuottajien kanssa.

kanalassa untuvikkoja
Juha Kiviniemen isännyyden aikana parissakymmenessä vuodessa on lintujen määrä tilalla kaksinkertaistunut.Tarmo Niemi / Yle

Tuottajillakin intoa laajentaa

Juha Kiviniemi tuntee tilanteen tuottajakentällä. Gröhnin tavoin hän on vakuuttunut, että raaka-aineesta ei tule pula. Kentällä on valmiuksia kasvattaa broilereita uuden tehtaan tarpeisiin.

Intoa olisi myös tuottajien ketjun ulkopuolella.

– Atria koetaan hyvänä yhteistyökumppanina. Ensisijaisesti halutaan antaa kuitenkin mahdollisuus laajentaa ja kehittää toimintaansa niille tuottajille, jotka ovat ketjussa jo mukana.

Kiviniemi huomauttaa, että kysymyksessä on suljettu ketju.

– Tämä on sopimustuotantoa siinä mielessä, että kuka tahansahan voi rakentaa kanalan, mutta ei sinne untuvikkoja saa, ellei ole sopimusta, ja se sopimus tulee Atrialta.

Mihinkään kanalabuumiin Kiviniemi ei siis usko. Hän näkee, että uusi tehdas on investointi tulevaisuuteen, ja laajennuksia alkutuotantoon tehdään pikku hiljaa siinä tahdissa, jossa broilerinlihan kulutus ja kysyntä kasvavat.

Lue seuraavaksi