1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemin rehtorit esittävät kouluverkkouudistuksen lykkäämistä viidellä vuodella – toiveissa kaksi yhtenäiskoulua ja kolme alakoulua

Rehtorit eivät kannata yhden ison yläkoulun mallia.

Kemi
Kemin Lapin AMK entinen tyttölyseo
Kemin perusopetuksen rehtorit eivät kannata uimahallin vieressä sijaitsevan AMK:n rakennuksen käyttöönottoa.Kyösti Vaara / Yle

Kemin perusopetuksen rehtorit esittävät kaupungin kouluverkkouudistuksen lykkäämistä.

Rehtoreiden mielestä nykyisellä kouluverkolla voitaisiin jatkaa ainakin viisi vuotta, koska vasta sitten oppilasmäärä alkaa pienentyä suhteessa tilatarpeisiin.

Rehtorit esittävät, että Karihaara ja Syväkangas toimisivat yläkouluina yhtenäiskoulumallilla. Alakouluja olisivat Sauvosaari, Kivikko ja Hepola. Koivuharju sulautuisi Karihaaraan.

Esitystä perustellaan sillä, että se olisi paras mahdollinen opetuksen kannalta ja pitäisi kaikki Kemin alueet hyvinä asuinpaikkoina perheille.

– Yksiköt olisivat sen kokoisia, että jokainen oppilas tunnetaan ja esimerkiksi kiusaamista voidaan havainnoida, sanoo Sauvosaaren koulun rehtori Heli Veijola.

Kemissä mietitään Hepolan koulun lakkauttamista.

Kaupunki on tehnyt kaksi vaihtoehtoa

Kemin kouluverkosta on aiemmin tehty kaksi vaihtoehtoista esitystä.

Yhden yläkoulun mallissa yläluokille remontoidaan tilat keskustaan uimahallin viereen, toisessa mallissa yläluokat jaettaisiin Syväkankaalle ja lukion tiloihin.

Rehtorit eivät kannata uimahallin vieressä sijaitsevan Lapin ammattikorkeakoulun rakennuksen käyttöönottoa.

– Isoksi yläkouluksi suunnitelmissa kaavailtu ammattikorkeakoulun rakennus voi olla kiinteistöriski ja yksi iso yläkoulu on pedagogisesti ja kasvatuspsykologisesti tarkasteltuna heikko vaihtoehto, perustellaan rehtoreiden kannanotossa.

Molemmissa malleissa Karihaaran koulu remontoitaisiin vuosina 2024–2026.

Rehtoreiden esityksessä Karihaara peruskorjattaisiin vuosina 2026–2028.

Kaupungin esitys löytyy tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Lasten määrä laskee ja säästöjä tarvitaan

Rehtorit eivät ole laskeneet esitykselleen tarkkaa hintalappua.

– Meidän esityksessämme ei lisätä neliöitä eikä remontoitavaa, joten jos se ei ole halvempi kuin kaupungin esitys, niin ainakin samanhintainen, Veijola vertaa.

Kaupungin esitystä uudesta koulu- ja päiväkotiverkosta on perusteltu lasten määrän vähentymisellä ja säästötarpeilla.

Lue seuraavaksi