“Rakkaus on kuin WiFi-verkko” – Kirjailija tehtaili sata aforismia romaaninsa päähenkilölle

Puoli seitsemästä tuttu toimittaja Marko Pulkkinen on myös kirjailija.

"Rakkaus on kuin WiFi-verkko" – Marko Pulkkinen tehtaili sata aforismia kirjansa päähenkilölle
"Rakkaus on kuin WiFi-verkko" – Marko Pulkkinen tehtaili sata aforismia kirjansa päähenkilölle

Ystävyys on vain sana. Todellinen ystävyys on tekoja. Sisäpiiritieto on teko.

Puoli seitsemän -ohjelman suurella studionäytöllä näkyvä aforismi on mediapersoona ja elämäntaitovalmentaja Harry S. Turusen käsialaa. Tai oikeastaan koko Turusta ei ole edes olemassa. Hän on kirjailija-toimittaja Marko Pulkkisen luoma hahmo, joka seikkailee jo toisessa romaanissaan Tieni huipulle. Se on eräänlainen jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle Syntax errorille.

– Ensimmäistä kirjaa aloin kirjoittamaan, kun olin kirjoittajakoulussa ja minun piti kirjoittaa sinne jotain. Mutta tuossa on jo tavallaan tietoisuus siitä, että tätä luetaan. Se vähän muuttaa sitä kuviota. Mutta toisaalta kirjoittaessani yritän pitää mielessä, että kunhan kirjoitan itselleni, se saa riittää.

Myös aforismeja Pulkkinen kertoo kirjoittaneensa ensin huvikseen. Niitä syntyi “tuosta vaan” sata kappaletta ja Pulkkiselle heräsi ajatus, että aforismit olisi kiva julkaista jollain tapaa. Niinpä hän laittoi romaanihenkilönsä Harry S. Turusen kirjoittamaan niitä omina tuotoksinaan.

Rakkaus on kuin WiFi-verkko: sinä et saa yhteyttä, mutta naapurillasi se kyllä toimii moitteettomasti.

Marko Pulkkisen kirjoissa seikkailee fiktiivisen Turusen lisäksi myös monia elävästä elämästä tuttuja julkisuuden henkilöitä. Tieni huipulle -romaanissa osansa saavat mm. Jari Sarasvuo, Anna Perho, Henkka Hyppönen, Maaret Kallio ja Tommy Hellsten.

– Kirjassa Harry on osallistumassa Tieni huipulle -nimiseen tv-ohjelmaan, jota mainostetaan ajattelevien ihmisten Vain elämää -sarjaksi. Ajattelin, että siellä pitää olla näitä ja näitä henkilöitä.

Pulkkisen ote kirjan hahmoihin on varsin satiirinen ja ilkikurinen. Hän ei kuitenkaan aio menettää yöuniaan siinä pelossa, että joku tosielämän vastineista loukkaantuisi.

– Jossain vaiheessa muutin heidän nimensä vähän samanlaisiksi. Mutta jotenkin tuntuu, ettei tänä päivänä ole kuitenkaan enää tarvetta siihen. Ja koska hahmot ovat niin viritettyjä, niin ei kai kukaan oikeasti usko, että he käyttäytyisivät niin kuin he tuossa kirjassa käyttäytyvät.

Elämä on kuin Jari Sarasvuon radio-ohjelma: koskaan ei voi ennakolta tietää mitä sieltä tulee, ja kun se on ohi, tajuat että olisihan sen ajan voinut järkevämminkin käyttää.

Katso Marko Pulkkisen koko haastattelu Yle Areenasta: