Hyppää sisältöön

Pirkko Liikanen opetteli käyttämään maskia peilin edessä – astma ei aina tarkoita, ettei maskia voisi käyttää

Kasvomaski soveltuu useimmille astmaatikoille, kunhan löytää itselleen sopivan mallin.

Pirkko Liikanen käyttää maskia aina asioidessaan kaupassa tai harrastuksissa, jos turvavälejä ei voi pitää. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kasvomaskin käyttö voi tuntua aluksi hankalalta, mutta sitä voi harjoitella. Näin teki astmaa sairastava Pirkko Liikanen, 72, joka kuuluu myös ikänsä puolesta riskiryhmään.

– Opettelin käyttämään maskia peilin edessä ja huomasin, että maskin kanssa on helpompi hengittää nenän kuin suun kautta.

Oulussa asuva Liikanen alkoi käyttää maskia jo keväällä, vaikka sitä ei vielä silloin suositeltukaan. Tällä hetkellä THL suosittelee, että kasvomaskia käytetään, jos ei ole mahdollisuutta pitää turvaetäisyyttä muihin ihmisiin.

– Ajattelin maskilla suojaavani itseäni ja läheisiäni. Aluksi osa ihmisistä kääntyi kannoillaan nähtyään minut maskin kanssa kaupassa.

Liikanen sairastaa vakavaa astmaa ja joutui jäämään aikanaan sen vuoksi pois töistä. Hän kuitenkin pystyy käyttämään kasvomaskia, sillä astma on hallinnassa.

– Voin käyttää maskia noin tunnin kerrallaan, kun käyn harrastuksissa tai kaupassa. Välillä vaihdan maskin uuteen, jos se alkaa kostua tai käyn vaikka juomassa vettä.

Astma ei automaattisesti sulje pois maskin käyttöä

Maski soveltuu useimmille astmaatikoille, kunhan löytää itselleen sopivan mallin, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Vuorenmaan mukaan aihe kiinnostaa astmaatikoita, ja siitä on tullut liitolle paljon kysymyksiä.

– Yleispätevää ohjetta maskeista on vaikea antaa, sillä tunne niiden käytöstä on henkilökohtainen.

Sopivan mallin löytämistä hankaloittaa se, että maskit ovat kaupassa paketeissa, eikä niitä voi avata ja sovittaa.

Pirkko Liikanen kertoo, että hän ei esimerkiksi pystynyt käyttämään kankaista maskia, sillä hengittäminen siinä ei tuntunut hyvältä. Kertakäyttöiset toimivat hänen kokemuksensa mukaan parhaiten.

Anne Vuorenmaan mukaan maskia ei kannata käyttää, jos astma on huonossa hoitotasapainossa, tai maskin käyttö alkaa ahdistaa ja hengitys vinkuu.

– Toivomme ymmärrystä myös niille, joilla maskin käyttö ei onnistu.

Vuorenmaa kertoo, että Allergia-, iho- ja astmaliitossa pohdittiin aluksi jopa rintanappia, jossa olisi lukenut: Olen astmaatikko, en voi käyttää maskia. Siitä kuitenkin luovuttiin, sillä ihmisten ei tarvitse kertoa terveystietojaan julkisesti.

Pirkko Liikanen sanoo, että enää hänen maskin käyttöään ei ihmettele kukaan, sillä niitä on alkanut näkyä esimerkiksi kaupoissa yhä useammilla.

Liikanen toivoo, että maskien lisäksi ihmiset muistaisivat turvavälit. Kauppojen kassajonoissa ne monesti unohtuvat.

– Itse pidän ostoskärryä takanani, kun seison kassajonossa. Silloin kukaan ei pääse niskaan hengittämään.

Onko sinulla ollut vaikeuksia käyttää kasvomaskia? Oletko harjoitellut sitä? Keskustelu on auki maanantaihin kello 23:een asti.

.
.