1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahdelle EIT-huijauksesta epäillylle syytteet – valekuolleen irakilaismiehen tyttärelle määrättiin korvauksia isän kuoleman perusteella

Syyte nostettiin myös irakilaismiehen tyttären entistä aviomiestä vastaan. Suomi ei ole maksanut korvauksia.

turvapaikanhaku
Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).
Kuvassa vasemmalla irakilaismies, jonka epäillään lavastaneen kuolemansa.

Valtionsyyttäjä on nostanut syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä niin sanotussa valekuolleen irakilaisen jutussa.

Syytteet nostettiin vuonna 1996 syntynyttä naista ja vuonna 1984 syntynyttä miestä vastaan. Nainen on kuolleeksi väitetyn miehen tytär ja mies hänen entinen aviomiehensä.

Syytteet liittyvät Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle marraskuussa 2019 antamaan langettavaan tuomioon.

Tuomiossa EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta käännyttäessään joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, jonka väitettiin tulleen surmatuksi pian Irakiin paluun jälkeen.

Samalla Suomi määrättiin maksamaan ihmisoikeusvalituksen tehneelle irakilaismiehen tyttärelle korvauksia 24 000 euroa. Suomi ei ole maksanut määrättyjä korvauksia rikosepäilyjen vuoksi.

Tytär tunnusti osan teoista esitutkinnassa

Syytteiden mukaan EIT:lle annetut tiedot turvapaikanhakijan kuolemasta olivat totuudenvastaisia ja asiaa koskevat kirjalliset todisteet väärennettyjä.

Lisäksi samoja henkilöitä vastaan on nostettu syytteet törkeästä väärennyksestä koskien samojen väärennettyjen asiakirjojen käyttämistä todisteina Helsingin hallinto-oikeudessa vuosina 2017–2019.

Esitutkinnassa asiakirjojen käyttämistä hallinto-oikeudessa tutkittiin väärennyksen lisäksi törkeänä petoksena, mutta syyttäjä päätti jättää syytteen nostamatta. Hallinto-oikeusprosessissa ei ollut kysymys taloudellisen hyödyn tavoittelusta.

Naista vastaan on lisäksi nostettu syyte perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Syyte koskee epäiltyä väärien tietojen antamista vuonna 2015 suoritetussa turvapaikkakuulustelussa.

Nainen on esitutkinnassa osittain tunnustanut epäillyt teot. Mies on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Lue myös:

Kahden EIT-huijauksesta epäillyn esitutkinta valmistui ja siirtyy syyteharkintaan – valekuolleeksi epäilty irakilainen yhä tavoittamatta

Ylen tieto: Poliisi pelkää, että kuolleeksi luultu irakilaismies voidaan oikeasti tappaa Irakissa – myös miehen vaimoa epäillään rikoksista

Poliisi otti kiinni uuden epäillyn kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen jutussa – aiemmin vangittu nainen haki lähestymiskieltoa miehelleen

Päivi Happonen: Poliisi teki ihmeen ja herätti irakilaisen turvapaikanhakijan kuolleista – Voiko se olla totta ja mitä siitä seuraa?

Lue seuraavaksi