Kuopion taloustilanne on pelättyä parempi – ennustettua alijäämää kurotaan valtion avulla lähes 10 miljoonaa euroa

Kuluvan vuoden talousarvio laadittiin 13,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tuoreen ennusteen mukaan kaupungin alijäämä pienenee 3,9 miljoonaan euroon.

Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Kuopion kaupunginhallitus saa ensi maanantaina käsittelyynsä pelättyä paremmat talousluvut. Kun kuluvan vuoden talousarviota tehtiin, näytti siltä, että alijäämää kertyy 13,7 miljoonaa euroa.

Tuoreen ennusteen mukaan kaupungin alijäämä pienenee kuitenkin 3,9 miljoonaan euroon eli alijäämää kertyisi kuluvana vuonna lähes 10 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän.

– Vielä keväällä arvioitiin, että pandemian kustannukset ja kaupunkia kohtaavat tulonmenetykset tulevat niinsanotusti omaan piikkiin. Nyt valtio on tehnyt massiivisia tukipaketteja sekä kesäkuussa että ihan näinä päivinä. Kuopion kohdalla tämä tarkoittaa, että valtionosuudet kasvavat peräti 26 miljoonaa euroa, kertoo Kuopion taloussuunnittelupäällikkö Jaana Kuuva.

Myös kuntien jako-osuutta yhteisöverosta on korotettu kymmenellä prosenttiyksiköllä. Lisäksi verotulojen raju pudotus näyttää jäävän toteutumatta.

– Keväällä arvioitiin, että verotuloihin tulee kertakaikkinen romahdus, joka iskee kuntatalouteen. Kuopiossa verotulot jäävät arvioidun alle, mutta ei niin paljon kuin pandemian alkutahtien aikaan ennustettiin. Näin tulopuoli on korjaantunut selvästi, toteaa Kuuva.

Taloutta tasapainottaakseen Kuopion kaupunki on myös vähentänyt henkilöstönsä määrää yhteistoimintaneuvottelujen myötä.

– Kokonaisuudessaan kaupungin henkilöstömenojen säästötavoite tälle vuodelle on ollut kuusi miljoonaa euroa, ja näyttää, että siihen päästään, kertoo Kuuva.