1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ruotsin Norrbottenissa todettu tällä viikolla noin 30 koronatartuntaa päivässä

Esimerkiksi Jällivaarassa huolta aiheuttaa kaivoksen huoltotöissä työskentelevien alihankkijoiden aiheuttama tartuntariski.

koronavirus
Jällivaaran kunnantalo.
Jällivaaran kunnassa pelätään, että koronavirus alkaa taas levitä kaivoksen työntekijöiden mukana, kuten kävi viime kesänä. Daniel Ivarsson / Yle

Ruotsin Norrbottenissa koronatartuntojen määrä on noussut tasaisesti kuluvalla viikolla.

Uusia tartuntoja on todettu noin 30 päivässä, eniten suurimmassa kaupungissa Luulajassa. Selkeää nousua on myös Jällivaarassa, Piteåssa ja Bodenissa.

Ruotsin yleisradion SVT:n mukaan kaivoskunnassa Jällivaarassa huoli taudin leviämisestä on kasvanut viime päivinä. Kaivoksen työntekijöillä on todettu tartuntoja ja lisäksi kaivosyhtiön huoltotöissä on työskennellyt tällä viikolla yli sata ulkopuolista työntekijää.

– On vaara, että työntekijät levittävät virusta asioidessaan kaupoissa ja ravintoloissa, sanoo läänin infektioylilääkäri Anders Nystedt.

Viime kesänä Jällivaaran tartuntamäärät nousivat äkisti, kun virus levisi alueella juuri kaivoksen huoltotöiden aikana. SVT:n mukaan Jällivaarassa on varauduttu sulkemaan julkisia tiloja, jos tartunnat lähtevät nousuun.

Lue seuraavaksi