Maastopyöräilijän kuolema pysäytti metsästäjät pohtimaan keinoja parantaa turvallisuutta – "Laukaus lähtee vain kun tiedetään, ettei riskiä aiheuteta muille"

Maastopyöräilijöiden ehdotus metsästyksistä tiedottamisen lisäämisestä karttasovelluksissa saa metsästäjiltä varovaista kannatusta.

Lyhyen ajan sisällä metsästysonnettomuuksissa on kuollut kaksi ihmistä. Kuvituskuva. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Maastopyöräilijä kuoli metsästäjän luotiin viime viikonloppuna kansallispuistossa Lapissa. Tämä herätti kiivaan keskustelun erityisesti pyöräilijöiden keskuudessa, ja he kaipaavatkin esimerkiksi metsästyksistä paremmin tietoa.

Metsästäjät pitävät maastopyöräilijöiden ehdotusta jahtien merkitsemisestä kartalle hyvänä ideana, jota pitää ehdottomasti tutkia tarkemmin.

– Olisi typerää sanoa, ettei se voi toimia. Täytyy yhdessä harkiten käydä läpi mitä kaikkea se merkitsisi ja paljonko se turvallisuutta lisäisi. Toivomme vastaavanlaista keskustelua myös muiden ulkoilujärjestöjen kanssa, sanoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Myös kansallispuistoja pyörittävässä Metsähallituksessa suhtaudutaan ideaan myönteisesti. Tiedottamista voisi olla enemmän erityisesti suuremmista metsästystapahtumista.

– Jos esimerkiksi hirvijahdeista ilmoitettaisiin muutoinkin kuin tien varsissa olevilla lapuilla, se lisäisi luonnossa käynnin mielekkyyttä ja mukavuutta, arvioi Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden aluejohtaja Jyrki Tolonen.

Ylen jutussa pyöräilijöiden esimerkkinä mainitsema Metsähallituksen suosittu retkikartta.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelu ei kuitenkaan sovellu metsästyksistä ilmoittamiseen.

– Retkikartassa saa näkyviin valtion mailla olevat metsästysalueet, mutta online-päivitykseen sovellus on kömpelö järjestelmä. Siihen se ei ilman aikaa vaativia muutoksia sovellu, kertoo aluejohtaja Tolonen.

Ajantasainen jahdeista tiedottaminen on muutoinkin Metsähallituksen näkökulmasta kokonaan metsästäjien asia.

– Luvat ovat pitkäaikaisia, eikä olisi hyvä, että koko syksyn jollakin alueella ihmiset pelkäisivät metsästystä. Meidän pitäisi löytää tapoja, joilla metsästäjät ilmoittaisivat. Hehän tietävät, milloin metsälle menevät, sanoo Tolonen Metsähallituksesta.

Reaaliaikaisen ilmoittamisen mahdollistavia sovelluksia jo paljon käytössä

Vaikka retkipaikka.fi-palvelua ei voida käyttää online-tiedottamiseen, muita ilmoittamiseen sopivia järjestelmiä on jo runsaasti olemassa. Useat metsästysseurat käyttävät jahdeissa paikkatietoa hyödyntäviä kaupallisia sovelluksia, jotka kommunikoivat myös keskenään.

– Niistä näkee kartalta jahtiporukan jäsenten ja koirien sijainnin, esimerkiksi hirvenmetsästyksessä, kertoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Silpola.

Lapissa on puolestaan käytössä poronhoitoon liittyviä paikkatietosovelluksia. Porokello (siirryt toiseen palveluun) ilmoittaa eläinten liikkumisesta autoilijoille ja porotyot.fi (siirryt toiseen palveluun) puolestaan metsästäjille.

– Jos paliskunta on jossain kokoamassa poroja, metsästäjät näkevät porotyöt-palvelusta tapahtuman, eivätkä mene lähelle metsästämään, sanoo Metsähallituksesta Lapin aluejohtaja Tolonen.

Metsästäjäliitto näkee yhtenä ongelmana reaaliaikaisessa tiedottamisessa sen, että kartat täyttyisivät merkinnöistä, koska metsästys on suosittu harrastus.

Viikonloppuisin hirvimetsällä saattaa olla yhtä aikaa noin 100 000 metsästäjää. Sen lisäksi luonnossa liikkuu yksin tai ryhmissä runsaasti pienriistaa metsästäviä.

– Jos merkitään metsästykset kartalle ennen seuraavaa viikonloppua, se tarkoittaa käytännössä sitä, että koko Suomi on vihreä, sanoo Silpola Metsästäjäliitosta.

Ratkaisu tähän olisi reaaliaikainen tiedottaminen, joka sekin on haasteellista, koska havainto hirvestä saattaa muuttaa metsästäjien liikkumista ja aiheuttaa ennalta arvaamattomia tilanteita.

– Jos kartta on täynnä merkintöjä, jotka vaihtelevat kokoajan, pystyykö kanssakulkijat tietoa suodattamaan? Ja kuinka moni ulkoilijoista oikeasti haluaisi sitä käyttää? Korostan, että tiedot kartalla voivat vaihtua jopa 10 minuutin välein, alleviivaa Silpola.

– Turvallisuus ei lähde siitä, että kansalaiset ryhtyvät pakoilemaan metsästäjiä ja yrittävät heitä kiertää. Luonnossa kulkiessa kohtaamisia poluilla vaan tulee. Luonnossa olemassaolon nautinto häviää, jos sadan metrin välein pitäisi suunnitella omaa reittiä uudelleen, pohtii Silpola Metsästäjäliitosta.

Onko suomalainen metsä enää yksi maailman turvallisimmista paikoista?

Järjestelmä ei olisi läheskään aukoton, mikä ei tietenkään lähtökohtaisesti tee siitä tarpeetonta. Kaikilla ei esimerkiksi ole laitteita tai ylipäätään halua ilmoittaa liikkeistään.

– On paljon metsästäjiä, joilla ei ole tarvetta kommunikoida muiden kanssa, eikä kaikilla ole laitteita. Eli kartalla näkyvä tieto olisi lähtökohtaisesti vajavaista, muistuttaa Silpola

Myös yksityisyydensuoja pitää ottaa huomioon palvelun suunnittelussa viimeistään siinä vaiheessa, jos ilmoituksista säädettäisiin laki ja niistä tulisi pakollisia.

Sekä Metsästäjäliitto että Metsähallitus toivovat asiasta vilkasta keskustelua, johon osallistuisivat kaikki luonnossa liikkujat. Turvallinen liikkuminen metsässä ei koske vain metsästäjiä ja maastopyöräilijöitä.

– Aivan selvää on, että kaikki luonnossa liikkujat kysyvät samaa, pitäisi palvella myös marjastajat, sienestäjät ja lenkkeilijät, sanoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Silpola.

Suomalaista metsää on pidetty yhtenä maailman turvallisimmista paikoista. Harvalle on tullut aiemmin edes mieleen, että metsästäjät voisivat aiheuttaa muille luonnossa liikkujille vaaraa. Miten järkkynyt turvallisuudentunne sitten palautetaan?

– Metsästäjien pitää kertoa tiedotusvälineissä ja paikallisesti yhä enemmän siitä, mitä metsästäminen on. Mielestäni metsästystä toteutetaan kohtuullisen turvallisesti.

– Korostamme, että riistalaukaus lähtee vain silloin kun tiedetään, ettei riskiä aiheuteta muille maastossa kulkijoille, tähdentää Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Silpola.

Lue lisää: