Hyppää sisältöön

Entisten asunnottomien asumisyksikkö pelottaa naapurustoa Turussa – yksikön työntekijä Pekka Kiuru toivoo malttia: "Ongelmat eivät katoa hetkessä"

Turun kaupunki on tiukentanut kriteerejä, joiden perusteella asukkaat Niittykotiin sijoitetaan.

Sininauhan ympäristötyöntekijä Pekka Kiuru hoitaa Niittykodin asukkaiden ja naapuruston välisiä suhteita. Kuva: Paula Collin / Yle

Turkulainen Niittykoti avattiin helmikuussa ja se on ollut otsikoissa monesti sen jälkeen. Turun Sanomat kirjoitti jo keväällä (siirryt toiseen palveluun), että Niittykodin asumisyksikkö pelottaa naapurustossa, syyskuussa (siirryt toiseen palveluun) alueen asukastilaisuudessa puolestaan tunteet kuumenivat, kun oikeus uhattiin ottaa omiin käsiin. Joukko lähistön yrityksiä ja yhdistyksiä vetosi lauantaina Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) kaupunkiin, että se irtisanoisi sopimuksensa toimintaa pyörittävän Sininauha Oy:n kanssa.

Entisille asunnottomille suunnattu asumisyksikkö Niittykoti on myös työllistänyt poliisia.

Ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista kertoo, että lokakuun puoliväliin mennessä poliisi oli saanut Niittykotiin tai sen välittömään läheisyyteen liittyviä rikosilmoituksia 31 kappaletta ja tehtäväilmoituksia kaikkiaan 101. Määrät ovat suuria verrattuna aiempaan vuoteen: samalla alueella oli vuonna 2019 tehty yksi rikosilmoitus ja kolme tehtävää.

– Alkukevät oli kiireisempää, sen jälkeen tehtävät ovat vähän laskeneet. Toukokuusta lähtien olemme saaneet alueelta tasaisesti noin 15 tehtävää kuukaudessa, Sundqvist kertoo.

Poliisi on lisännyt valvontaa alueella. Sundqvist muistuttaa, että se näkyy myös tilastoissa. Toisaalta myöskään kaikki Niittykodin läheisyydessä poliisia työllistäneet tehtävät eivät välttämättä ole olleet asumisyksikön aiheuttamia.

Sundqvist kuitenkin sanoo, että jonkinlaiset ongelmat olivat jo ennakolta odotettavissa.

– Ihmiset ovat entisiä asunnottomia, joten ei ole yllättävää, että tällaista tapahtuu.

Vastaavat ongelmat uusissa yksiköissä tyypillisä

Asukkaat ohjataan Niittykotiin Turun kaupungin sosiaalitoimen kautta. Sininauha Oy:n asumisyksikkö toimii asunto ensin -periaatteella eli asukkailta ei vaadita päihteettömyyttä. Heitä kyllä ohjataan päihdehoitoon, mutta asuntoa ei menetä, vaikkei pystyisi olemaan ilman päihteitä.

Niittykodin asukkailla voi siis olla päihde- ja mielenterveysongelmia.

Niittykodissa on 53 asuntoa ja asukkaita on tällä hetkellä 35. Nuorin asukkaista on 18-, vanhin 80-vuotias. Kuva: Paula Collin / Yle

Naapurustossa ollaan huolissaan rauhattomuudesta, varastelusta, pihoilta löytyneistä huumeruiskuista ja muista häiriöistä. Osa asukkaista pelkää ja tuntee turvattomuutta.

Sininauhasäätiö-konsernin toimitusjohtaja Kimmo Karvonen myöntää, että alku on ollut hankala. Hän kertoo, että vastaavia ongelmia esiintyy usein, kun uusi asumisyksikkö perustetaan. Sininauhalla on seitsemän asumisyksikköä eri puolilla Suomea.

– Kun naapurustoon tulee vähän eri tyyppistä asukasta kuin on totuttu, se saattaa herättää erilaisia huolia ja pelkotilojakin. Yleensä menee puolesta vuodesta vuoteen, että tilanne normalisoituu, Karvonen sanoo.

Korona hidastanut kotiutumista

Niittykodin tilannetta on pahentanut se, että suuri määrä asukkaita muutti sinne kerralla. Yhteisöllisyyden muodostumisessa kestää jonkin aikaa. Osansa on ollut myös koronalla: kun kaikki toiminta keskeytyi ja aika on muutenkin ollut henkisesti raskasta, on kotiutuminen hidastunut.

Niittykodissa työskentelevä Pekka Kiuru uskoo, että tilanne on ensi keväänä tasoittunut.

– Asiakkaat tulevat kadulta tänne ja saavat kenties ensimmäisen kodin koskaan, joten heillä on alussa vähän hurlumhei-aikaa. Haetaan rajoja ja yritetään kotiutua. Ongelmat eivät katoa hetkessä: jos on 20 vuotta ollut ongelmia, ne eivät hetkessä poistu.

Niittykodin asukas Jarmo lähti Pekka Kiurun kanssa kierrokselle naapurustoon. Paikallisessa kaupassa Kiuru käy päivittäin kysymässä, kuinka on sujunut. Kuva: Paula Collin / Yle

Pekka Kiuru työskentelee Niittykodissa ympäristö- ja naapurustotyöntekijänä. Hän kuvailee itseään puskuriksi naapuruston ja asukkaiden välillä.

– Naapurusto voi soittaa minulle kaikissa huolissa, ja toivonkin, että soitettaisiin entistä enemmän. Kun on tapahtunut jotain, olisi hyvä saada mahdollisimman tarkka selvitys tapahtumista, jotta voidaan auttaa. Jaan myös tietoa asunto ensin -periaatteesta ja päihdetyöstä, jotta epäluulot hälvenisivät, Kiuru sanoo.

Kiuru kiertää päivittäin lenkin, juttelee naapuruston kanssa ja piipahtaa muun muassa paikallisessa ruokakaupassa. K-Market Hepokullan vastuumyyjä Essi Lampinen sanoo, että Niittykodin avautumisen jälkeen levottomuudet kaupassa lisääntyivät.

– Oli näpistelyjä ja varkauksia. Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittunut. Toivottavasti se pysyy myös tällaisena.

Kaupunki kiristänyt valintakriteereitä

Sininauha ja asukkaat Niittykotiin sijoittava Turun kaupunki ovat tehneet jo toimenpiteitä sen eteen, että tilanne rauhoittuisi. Sininauha pyrkii järjestämään naapurustolle keskustelutilaisuuden joka kolmas kuukausi.

Turun kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen puolestaan kertoo, että muun muassa asukkaiden valintakriteerejä on tiukennettu. Palvelusuhde on myös tarvittaessa mahdollista katkaista.

– Jos asuminen siellä ei kerta kaikkiaan onnistu, voimme päättää palvelusuhteen. Näin on toimittu joidenkin asukkaiden kohdalla. Asia arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta esimerkiksi väkivaltaan on nollatoleranssi.

Kuronen kertoo, että kaupunki seuraa tilannetta tiiviisti. Kaupunki keskustelee säännöllisesti palveluntuottajan kanssa ja on osallistunut myös naapurustossa järjestettyihin tilaisuuksiin.

– Teemme kaikkemme, että tilannetta saataisiin mahdollisimman normaaliksi. Toki sen täytyy olla sellainen, että ihmiset pystyvät turvallisesti asumaan.

Pekka Kiuru on sinisessä liivissään tuttu näky Hepokullassa. Kuva: Paula Collin / Yle

Valtaosa ongelmista muutamien asukkaiden aiheuttamia

Sininauhasäätiö-konsernin toimitusjohtaja Kimmo Karvonen on harmissaan siitä, että muutaman asukkaan aiheuttamat ongelmat pilaavat kaikkien maineen.

– Tämä on asukkaille hirvittävän stressaava tilanne. Siellä on asukkaita, jotka ovat pitkästä aikaa saaneet kodin, eivätkä varmasti aiheuta häiriötä. Muutaman henkilön huonon käyttäytymisen vuoksi leimataan koko asukaskunta.

Tilanne on hankala, sekä Niittykodin asukkaille että naapuruston muulle väelle. Pekka Kiuru toivoo naapureilta malttia, ymmärrystä ja avointa asennetta.

– Tutustukaa asunto ensin -periaatteeseen, tutustukaa päihdeasukkaisiin. Tervehtikää heitä, ottakaa heidät vastaan ihmisinä. Älkää leimatko heitä ennalta ongelmaihmisiksi.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 27.10. kello 23.

Lue myös:

.
.