Kaksi uutta koronatartuntaa varmistui Rovaniemellä – toinen Pulkamontien terveysasemalla

Rovaniemellä on todettu 22 tartuntaa kahden viime viikon aikana.

Infektioylilääkäri Markku Broas patistaa lappilaisia käyttämään kasvomaskeja. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Rovaniemellä on todettu perjantaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat eivät liity jääkiekkoseura Rovaniemen Kiekon tartuntaketjuun.

Toinen tartunnan saaneista on Rovaniemen kaupungin Pulkamontien terveysaseman työntekijä. Kaupungilta kerrotaan, että henkilön näyte on otettu keskiviikkona illalla ja henkilö on ollut töissä oireettomana maanantaista keskiviikkoon.

– Työntekijä on tällöin ollut potilastyössä asianmukaisesti suojautuneena, ja potilaiden altistumisen riski on hyvin pieni, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Pulkamontien terveysasemalla alkuviikosta asioineita kehoitetaan hakeutumaan koronavirusnäytteenottoon herkästi lievissäkin oireissa.

– Toisen tartunnan lähdettä ei tarkkaan tiedetä, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

"Ei ole syytä paniikkiin"

Rovaniemellä on todettu kahden viime viikon aikana 22 tartuntaa, joista 15 liittyy Rovaniemen Kiekon ryppääseen.

– Tästä huolimatta koronaepidemia on kaupungissa vielä suvantovaiheessa, sillä suurin osa tartunnoista liittyy yhteen ketjuun. Ei ole syytä paniikkiin, Broas lisää.

Infektioylilääkäri muistuttaa, että lievissäkään oireissa ei saa lähteä kouluun, päiväkotiin tai töihin, vaan on hakeuduttava koronatestiin. Hän patistaa myös käyttämään kasvomaskeja.

– Koko alueella on voimassa maskisuositus. Se koskee julkisia sisätiloja, joissa ei voi pitää turvavälejä ja julkista liikennettä. Myös riskiryhmiin kuuluvilla ja heitä tapaavilla ihmisillä tulisi olla maskit, Broas sanoo.

Lapissa on varmistunut tähän mennessä 355 koronatartuntaa. Näistä 181 on Lapin sairaanhoitopiirin ja 174 Länsi-Pohjan alueella.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.