1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitäisikö puolueiden sopia yhteiset säännöt kampanjointiin korona-aikana? Useimmat puolueet kannattavat sopimusta, perussuomalaiset sanoo ei

Korona jyllää mutta kuhina toreilla on alkanut – puolueet kampanjoivat tulevia kuntavaaleja.

kuntavaalit
Kuvassa on Keskustan kuntavaalitilaisuus Kalajoella.
Petri Honkonen puhui Keskustan järjestämässä kuntavaalitilaisuudessa Kalajoella tänään lauantaina. Tapahtumassa muistutettiin kasvomaskin käytöstä.Pasi Peiponen / Yle

Puolueet olisivat valmiita sopimaan yhteisistä kampanjasäännöistä koronatilanteen takia – perussuomalaisia lukuunottamatta.

Asia on noussut ensin esiin puoluesihteerien välisissä keskusteluissa.

Yle kysyi puoluesihteereiltä, pitäisikö puolueiden sopia keskenään, pahentuneen koronatilanteen vuoksi, ettei toritapahtumia järjestetä toistaiseksi ehdokashankinnassa.

Huhtikuun kuntavaaleihin on aikaa enää puoli vuotta, ja vaalit näkyvät jo vaalitapahtumina eri puolilla Suomea.

Koronasta huolimatta turuilla ja toreilla etsitään kiivaasti kuntavaaliehdokkaita ja kampanjoidaan oman puolueen puolesta.

Samaan aikaan koronatilanne on pahentunut leviämis- ja kiihtymisvaiheeseen osassa Suomea.

SDP ja perussuomalaiset: rajaten ja selvä ei sopimukselle

Demareiden mielestä alueelliset koronaerot tulisi huomioida.

– Emme kannata kategorista tori- tai muiden tapahtumien kieltoa koko maahan, sillä koronatilanne vaihtelee alueittain, sanoo demareiden puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Rönnholm kertoo keskustelleensa asiasta puolueiden kesken.

– Perussuomalaisia lukuunottamatta olisi ollut valmiutta lähteä tekemään yhteisiä sääntöjä. Toisaalta ei ole tarkoituksenmukaista, jos vain osa jättää kaiken järjestämättä, Rönnhom sanoo.

– Alueellinen tilanne huomioiden olen kehottanut omia piirijärjestöjämme etsimään yhteistyötä muiden puolueiden kanssa,

Perussuomalaiset on eri linjoilla.

Puolue ei syty viranomaismääräyksiä tiukemmista kokoontumisohjeista.

– Mielestäni ei ole tarvetta sille, että demokraattista päätöksentekoa edistävää toimintaa kiristettäisiin enemmän kuin esimerkiksi viihdetapahtumia tai muita kokoontumisia, puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo.

Keskusta ja kokoomus: valmius sopimukselle

Keskusta ei suosittele jäsenistölleen yleisötilaisuuksia sisätiloissa, kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa.

– Olisin avoin myös puolueiden yhteiselle linjaukselle, sanoo keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Pirkkalaisen mielestä sopimus voisi koskea kaikkia kampanjatilaisuuksia, vähintään kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa.

– En pidä hyväksyttävänä sitä, että poliittista kampanjointia tehtäisiin edes teoriassa suomalaisten terveyttä riskeeraten, Pirkkalainen toteaa.

Kokoomuksen puoluesihteerin Kristiina Kokon mukaan kampanjasopimus kuntavaalien ajaksi ollut esillä puoluesihteerien välillä.

– Koronatilanteen huonontuessa harkitaan myös yhteisten ohjeiden antamista, Kokko sanoo.

Kokon mielestä puolueiden edustajien erilaiset tilaisuudet ja kansalaistapaamiset eri puolilla Suomea ovat paljon suurempi ja moniulotteisempi kokonaisuus kuin ehdokashankintaan liittyvät toritapahtumat.

– Joka tapauksessa voimassaolevia alueellisia viranomaisohjeita on noudatettava. Voi olla lisäksi paikallaan, että puolueet antavat vielä yhteisiäkin ohjeita, Kokko toteaa.

Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP: kyllä sopimukselle

Vihreät on puolueiden koronsopimuksen takana.

– Kannatan yhteisistä pelisäännöistä sopimista puolueiden välillä, sanoo vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen.

– Olemme suositelleet, että kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla yleisötilaisuuksia järjestetään vain ulkoilmassa. Olemme kannustaneet maskien käyttöön kaikissa tapahtumissa, joissa turvavälien pitäminen on hankalaa, Liikanen kertoo.

Vasemmistoliitto on myös sopimisen kannalla.

– Minusta olisi hyvä, että puolueet tekisivät yhteisen linjauksen valtakunnallisella tasolla. Sen tulisi ohjata piirejä ja puolueosastoja, sanoo Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

Koikkalainen pelkää, miten puolueiden koronasopimuksen kävisi juuri paikallistasolla.

– Vasemmistoliiton paikallistaso peruuttaa yleisötilaisuuden, koska puoluetoimistolta saanut sellaisen ohjeen. Samaan aikaan toisen puolueen toimijat pitävät yleisötilaisuuden, on sitten heidän puolueensa linjannut mitä tahansa, Koikkalainen pohtii.

Myös RKP:ssa ajatus yhteisestä sopimuksesta saa kannatusta.

– Kyllä, tämä voisi olla järkevää tässä tilanteessa, toteaa RKP.n puoluesihteeri Fredrik Guseff.

- Mitään yhteisiä sopimuksia siitä, miten kampanjoidaan, ei ole. Mikäli rajoituksia kiristetään, puoluesihteerityöryhmä varmaan päättää yleisistä suosituksista, sanoo Ylelle kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Missä lähtötilanteessa puolueet suuntaavat ensi kevään kuntavaaleihin? Puoluesihteerit SDP:stä, perussuomalaisista, kokoomuksesta ja keskustasta ovat vieraina A-studiossa ma 26.10. klo 21.00 TV1:llä.

Lue seuraavaksi