1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanskalainen pakolaisjärjestö raportoi Kroatian poliisin törkeistä otteista siirtolaisia kohtaan

Useat siirtolaiset kertoneet tapauksista, joissa heitä on hakattu ja nöyryytetty.

Kroatia
Sarajevossa, entisessä sotilasparakissa majoittuva turvapaikanhakija oli kävelyllä elokuun lopussa. Bosnia-Herzegovinassa oli elokuun lopussa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin kymmenen tuhatta turvapaikanhakijaa.
Bosnia-Herzegovinassa oli elokuun lopussa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin kymmenen tuhatta turvapaikanhakijaa.Fehim Demir / EPA

Kroatian rajalla poliisi on käyttänyt kymmenissä tapauksissa julmia keinoja siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan, kertoo tanskalainen pakolaisjärjestö DRC.

Järjestön mukaan poliisi pahoinpitelee ja nöyryyttää siirtolaisia ennen heidän palauttamistaan Bosniaan. DRC:n Bosnian johtajan Nicola Bayn mukaan siirtolaisia on pakotettu riisuutumaan alasti ja makaamaan päällekäin.

Järjestön tietoon on tullut myös kaksi epäilyä törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Järjestö haastatteli 149 siirtolaista erikseen. Eri ryhmien haastateltavat ovat Bayn mukaan kuvailleet samanlaista väkivaltaa. Järjestö on kerännyt myös kuvatodisteita siirtolaisten saamista vammoista.

– Kertomukset osoittavat toiminnan olevan järjestelmällistä. On naamioituneita miehiä mustissa univormuissa, kommandopipot päässään, kertoo Bay.

DRC:n pääsihteeri Charlotte Slenten mukaan minkään Euroopan tai EU:n maan ei pitäisi toimia näin Eurooppaan pyrkiviä kohtaan.

AP:n mukaan Kroatian poliisi ei ole vastannut soittopyyntöihin asiasta.

Bihacissa, Luoteis-Bosniassa, Kroatian rajan kupeessa turvapaikanhakija keräsi romua marraskuussa 2019. Läheinen Vučjakin pakolaisleiri oli määrätty purettavaksi.
Bihacissa, Luoteis-Bosniassa, Kroatian rajan kupeessa turvapaikanhakija keräsi romua marraskuussa 2019.Zoltan Balogh /EPA

Jo aiemmin siirtolaiset ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat kertoneet Kroatian poliisin kovista otteita siirtolaisia kohtaan.

Muun muassa Ylen viime vuonna haastattelema Kansainvälisen Punaisen viestintädelegaattina alueella toiminut Hannu-Pekka Laiho oli kuullut kertomuksia pahoinpitelyistä.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Bosniassa on noin 10 000 turvapaikanhakijaa.

Myös Serbia alkoi viime kuussa kuljettaa EU-alueelle pyrkiviä pakolaisia Unkarin sijasta Kroatian rajalle, kertoi uutistoimisto Reuters.

Epätoivo alkaa voittaa Bosnian siirtolaisleirissä – Yle näki leirissä, kuinka talven tulo muutti olosuhteet hengenvaarallisiksi

Taudit leviävät, telttoja lämmitetään nuotioilla ja kohta ihmiset jäätyvät hengiltä – Bosnian leirin olosuhteet ovat karmivat, kertoo suomalainen avustustyöntekijä

Turvapaikanhakijavirran odotetaan muuttavan suuntaa – Pakolaisia alkoi saapua Serbiasta Kroatiaan

Maailmanlaajuinen tutkimus: Suhtautuminen maahanmuuttajiin huonontunut hieman – maailman nuivimmat ihmiset Balkanilla

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi