1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Sudan normalisoi suhteensa Israeliin

Sudan on jo kolmas arabimaa tänä vuonna, joka normalisoi suhteensa Israeliin.

Israel
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu konferenssipuhelua Israelin ja Sudanin johtajien kanssa kameroiden edessä perjantaina Valkoisessa talossa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui tänään konferenssipuhelua Israelin ja Sudanin johtajien kanssa kameroiden edessä Valkoisessa talossa.Leigh Vogel / EPA

Sudan solmii diplomaattisuhteet Israeliin, kertoo Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Sudan on jo kolmas arabimaa tänä vuonna, joka normalisoi suhteensa Israeliin. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kutsui suhteiden normalisointia Sudanin kanssa uuden aikakauden aluksi alueella.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoo palestiinalaisten vastustavan Sudanin ja Israelin suhteiden normalisointia.

Palestiinalaisten vapautusjärjestö PLO kutsuu sen sijaan suhteiden normalisointia selkäänpuukotukseksi. Myös ääri-islamilainen Hamas-järjestö moitti sopimusta.

Yhdysvallat ilmoitti hiljattain poistavansa Sudanin terrorismia tukevien maiden listaltaan. Jo tuolloin epäiltiin, että kyseessä on kytkykauppa, johon kuuluu myös välien normalisoiminen Israelin kanssa.

Toisaalta The Guardian – lehti (siirryt toiseen palveluun)huomauttaa, että epäselvää on se, onko Sudanin siirtymähallituksella valtuudet tehdä sopimus suhteiden normalisoimisesta. Sudanissa ei ole tällä hetkellä parlamenttia. Maassa on määrä pitää vaalit vuonna 2022.

Aiemmin tänä vuonna Israel solmi diplomaattisuhteet Bahrainin ja Arabiemiraattien kanssa.

Israel solmi diplomaattisuhteet Egyptiin vuonna 1979 ja Jordaniaan vuonna 1994.

Lue lisää:

Trump on valmis poistamaan Sudanin terroristivaltioiden listalta – Sudanin ja Israelin välisten diplomaattisuhteiden solmiminen myös mahdollista

Koronaan kuollut palestiinalaisneuvottelija arvioi Trumpin merkitystä Lähi-idän tilanteeseen Ylen haastattelussa kuukausi sitten: Palestiinalaisten asema on heikompi kuin koskaan

Israel solmi historialliset sopimukset kahden arabimaan kanssa – Näin Trump juhli ja palestiinalaiset surivat

Lähteet: Reuters, STT, AFP

Lue seuraavaksi