Hyppää sisältöön

Maailman suurimman herhiläislajin pesä jäljitettiin USA:ssa ensimmäistä kertaa– kiinanherhiläinen on vakava uhka tarhamehiläisille

Washingtonin osavaltion maatalousministeriön tutkijat yrittävät tuhota vieraslajin ennen sen leviämistä.

Aasian jättiherhiläiseksikin kutsutun kiinanherhiläisen pistimessä on erittäin voimakasta hermomyrkkyä. Kuva: Joe Carey / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Tutkijat ovat onnistuneet jäljittämään Washingtonin osavaltiosta kiinanherhiläispesän. Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyseisen vieraslajin pesä on löydetty Yhdysvalloista.

Ensihavainto kiinanherhiläisyksilöstä tehtiin osavaltiossa viime vuoden joulukuussa, jonka jälkeen tutkijat ovat havainneet Washingtonissa useita lajin yksilöitä.

Torstaina löydetyn pesän jäljille tutkijat pääsivät pienten radiolähettimien avulla, jotka oli kiinnitetty kiinni saatuihin herhiläisiin. Radiosignaaleja seuraamalla tutkijat löysivät torstaina kiinanherhiläispesän yksityiseltä tontilta Blainen kaupungista. Pesä löytyi puussa olevasta kolosta ja se on määrä tuhota tänään.

Maailman suurikokoisin herhiläislaji voi kasvaa viiden sentin mittaiseksi ja sen siipien kärkiväli voi olla jopa 7,5 senttimetriä.

Suomen medioissa myös ”Aasian jättiläisherhiläiseksi” kutsuttu laji on äärimmäisen tuhoisa tarhamehiläisille. Washingtonin osavaltion maatalousministeriön (WSDA) mukaan vain pieni kiinanherhiläisparvi voi tuhota mehiläispesän parissa tunnissa.

Yleensä kiinanherhiläiset pesivät maassa, muuta joskus ne saattavat rakentaa pesän myös kuolleeseen puuhun.

WSDA:n tutkijat jatkavat herhiläisten jäljittämistä. Tavoitteena on tuhota vieraslaji ennen sen leviämistä.

Erityisesti englanninkielisissä medioissa kiinalaisherhiläisiä on kutsuttu myös ”tappajaherhiläisiksi”, koska ne surmaavat tarhamehiläisiä repimällä niiden päät irti.

Korjattu kello 19.23: jutussa tarkoitetun mehiläislajin nimi on suomeksi tarhamehiläinen, ei hunajamehiläinen.

.
.