1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi on siirtynyt talviaikaan – viisareita väännettiin tunti taaksepäin

Kaikki EU-maat siirsivät viisareita samalla kellonlyömällä.

talviaika
Kellloa siirretään.
Siirtopäivät ovat aina maaliskuun ja lokakuun viimeinen sunnuntai. Ismo Pekkarinen / AOP

Kelloja on siirretty tunti taaksepäin, ja Suomi on siirtynyt talvi- eli normaaliaikaan. Siirto tapahtui kello neljältä aamuyöllä.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää muun muassa kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Muut Pohjoismaat ottivat kesäajan käyttöön jo vuotta aikaisemmin.

Siirtopäivät ovat aina maaliskuun ja lokakuun viimeinen sunnuntai. Sunnuntain aamuyö on valittu siirtymisen ajankohdaksi siksi, että silloin liikenne on vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.

Siirtelyasia jumissa EU:ssa

Monet suomalaiset ovat kyllästyneet viisareiden vääntelyyn. Kansallisesti Suomi ei voi kuitenkaan päättää siirtelystä luopumisesta, vaan asiasta on päätettävä EU:ssa.

Suomi on EU:ssa aktiivisesti ajanut viisareiden siirrosta luopumista, mutta asia on jämähtänyt paikoilleen. Todellisia haluja nykykäytännön muuttamiseen ei ole varsinkaan Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Esimerkiksi Irlanti ei halua riskiä joutua eri aikavyöhykkeelle kuin Britannia EU-päätöksen takia.

Myös koronaviruksen aiheuttama pandemia on jumittanut kellojen siirtelyä koskevaa keskustelua EU:ssa.

Lue myös:

Ensi yönä siirrytään kesäaikaan – Suomi ajaa edelleen viisarien siirtelyn lopettamista

Eduskunnassa keskustellaan siirtymisestä pysyvästi kesäaikaan

Kelloja käännettiin taas talviaikaan – lisätunti tulee monelle tarpeeseen

Lue seuraavaksi