1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö Vastaamon tietomurrosta: Tämä koskettaa meitä kaikkia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan jokaisen on torjuttava rikollisesti saatu tieto.

tieto- ja viestintärikokset
Kuvassa on Sauli Niinistö.
Sauli Niinistön mukaan teko korostaa kyberturvallisuuden, tietojen suojaamisen ja kansalaisten kriittisyyden merkitystä. Arkistokuva syyskuun lopulta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Vastaamon tietomurron herättävän suurta vastenmielisyyttä tekoa kohtaan, jota Niinistö kutsuu säälimättömän julmaksi.

– Tämä koskettaa meitä kaikkia. Jokaisesta meistä kertyy tietoa jatkuvasti eri alustoille. Se koskee meitä myös niin, että meillä kaikilla on oma sisin, jota haluamme varjella. Nyt sitä on loukattu, Niinistö sanoo Ylen haastattelussa.

Niinistön mukaan teko korostaa kyberturvallisuuden, tietojen suojaamisen ja kansalaisten kriittisyyden merkitystä.

– Suojautumiseen panostetaan paljon, ja se kaikki on otettava vakavasti. Suojautujan pitäisi olla aina askeleen edellä suojan rikkojaa.

Kansalaisten kriittisyydellä Niinistö tarkoittaa kaiken rikollisesti saadun tiedon torjuntaa.

– Rikollisesti saadun tiedon vastaanottaminen on torjuttava täysin. Se tarkoittaa ihmisten sisäistä asennetta. Verkko on parempi sulkea heti, mikäli vastaan tulee tällaista materiaalia, Niinistö sanoo.

Tuntematon kiristäjä on varastanut Vastaamon asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja ja potilaskertomuksia ja julkaissut ainakin 300 ihmisen tietoja internetin salatussa tor-verkossa.

Lauantaina myös yksittäiset asiakkaat alkoivat saada sähköposteihinsa kiristysviestejä, joissa vaaditaan 200–500 euron arvosta bitcoineja, tai asiakkaiden tietoja julkistetaan.

Niinistö uskoo, että sekä myötäeläminen uhreja kohtaan että täydellinen torjunnan tunne tekoja kohtaan yhdistää jokaista.

– Muutkin kuin nyt loukatut peilaavat tätä varmasti omaan elämäänsä. Se ei ehkä lohduta, mutta rohkaisen uhreja sillä, että myötäelämme ja torjumme tämän teon.

Voit seurata uusimpia tietoja Vastaamon tietomurrosta täältä.

Lisää aiheesta:

Tietomurto on kolaus digitaaliselle yhteiskunnalle, sanoo työelämäprofessori: "Meillä on ollut luottamus, että arkaluontoiset asiat pysyvät oikeissa käsissä"

Yle seurasi Vastaamon tietomurtoa: Näin kiristäjä ilmestyi Tor-verkon foorumille, poliisi pyytää harkintaa asiaan liittyvien yksityiskohtien julkaisemisessa

Vastaamon tietojärjestelmään on saatettu tehdä yhden sijaan kaksi murtoa – tietomurron uhreille tarjolla keskusteluapua

Lue seuraavaksi