Hyppää sisältöön

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Ylen erikoislähetyksessä: "Ministerien kokoontuminen antaa viestin siitä, kuinka merkittävästä asiasta on kysymys"

Ylen erikoislähetyksen voi katsoa klikkaamalla kuvan nuolta.

Kuvassa on Jarno Limnéll lokakuussa 2020.
Ylen erikoislähestyksessä pureuduttiin Vastaamon tietomurtotapaukseen.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorin Jarno Limnéllin mukaan Vastaamon tietomurrossa on kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta.

– Puhutaan arkaluontoisista isoista määristä arkaluontoisia terveystietoja. Meillä iso joukko ihmisiä, joilla on nyt turvattomuuden tunne. Se on yhteiskunnallisesti vakava asia, Limnéll totesi Ylen erikoislähetyksessä.

Hän piti hyvänä, että avainministerit kokoontuvat asian vuoksi tänään sunnuntaina.

– Se antaa viestin, että kyse on merkittävästä asiasta.

Yle kertoi avainministerien pikaisesta tietomurtoon liittyvästä kokoontumisesta lauantai-iltana.

Digitaalisuuden vauhti kiihtyy koko ajan, mikä on Limnéllin mukaan haaste – miten lainsäädäntö ja turvallisuus pysyvät vauhdissa mukana?

– On hyvä tiedostaa etukäteen uhkat ja riskit ja varautua niihin, mutta ei ole olemassa täydellistä turvallisuutta. Välillä tulee ongelmia. Nyt kun ongelmia on tullut, mitataan, miten yhteiskunta toimii, miten menemme eteenpäin ja miten autamme uhreja. Tässä tilanteessa nimenomaan mitataan digitaalisen yhteiskunnan luottamuksen tasoa varautumisen varautumisen lisäksi, Limnéll sanoi.

Limnéll myös toisti poliisin aiemman neuvon: lunnaita ei kannata maksaa.

Mieli ry:n Ruishalme: Toisille tilanne aiheuttaa suurta ahdistusta

Lähetyksessä oli mukana myös Mieli ry:n kriisitoiminnan johtaja Outi Ruishalme ja Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Outi Ruishalme sanoi, että uhri joutuu todella kurjaan tilanteeseen tällaisessa tietomurrossa.

– Olemme yksilöitä, toiset voivat ottaa rauhallisesti, toiselle tilanne aiheuttaa suurta ahdistusta, Ruishalme sanoi.

Hänen mukaansa oleelliset asiat psykoterapiaprosessista kirjataan ylös. Joukossa voi olla todella arkaluontoista tekstiä.

Ruishalmeella on sellainen käsitys, että psykoterapiatoimintaa valvotaan Suomessa hyvin, mutta tietoturva-asioissa olisi parantamisen varaa.

Apua Rikosuhripäivystyksestä

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg muistutti rikosilmoituksen tärkeydestä. Sillä ei ole kuitenkaan kiire, varsinkaan nyt, kun poliisin järjestelmät ovat ruuhkautuneet.

Rikosuhripäivystys antaa apua siihen, miten rikosilmoitus, luottokielto ja muut tarpeelliset asiat hoidetaan. Se on laajentanut kriisin takia toimintaansa. Åbergin mukaan avun tarve on tällä hetkellä todella suuri.

Rikosuhripäivystyksen ja muiden kriisipuhelimien numerot löytyvät tästä jutusta. Samassa jutussa on myös annettu ohjeet siihen, mitä kaikkea muuta uhrien on hyvä tietää ja miten heidän kannattaa toimia.