1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Työturvallisuustyö on muuttunut, Yle kävi Ramsteinin tukikohdassa, etätyö muuttaa asumista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuvassa on rakennustyöläisiä Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.
Nyt työturvallisuudessa on ryhdytty korostamaan teknisten ohjeiden sijaan ihmisten omaa toimintaa. Silja Viitala / Yle

Työturvallisuus on muuttunut laitteiden säätämisestä ihmisten säätämiseen

Tyotapaturmat ovat vähentyneet Suomessa vuosikymmenien ajan. Nyt työturvallisuudessa on ryhdytty korostamaan teknisten ohjeiden sijaan ihmisten omaa toimintaa. Ja se tuottaa tulosta.

Mitä Euroopassa ajatellaan presidentti Donald Trumpin turvallisuuspolitiikasta Euroopassa?

Kuvassa on Donald Trump ja amerikkalaisia sotilaita.
Donald Trump vieraili puolisonsa Melania Trumpin (takana) kanssa Ramsteinin ilmatukikohdassa joulukuussa 2018. White House Photo

Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikassa on käynnissä iso muutos, jossa Eurooppa siirtyy taka-alalle ja Aasian merkitys kasvaa. Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kävi länsisaksalaisessa Ramsteinin tukikohtakaupungissa kysymässä, mitä mieltä kaupunkilaiset ovat nyt, kun Yhdysvallat aikoo vähentää sieltä joukkojaan ja Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat viikon päässä.

Kaupunkilaiset eivät osaa kuvitella tilannetta, jossa amerikkalaissotilaita ei enää olisi Saksassa. Suhtautuminen Donald Trumpin Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikkaan jakaa Eurooppaa pitkälti kylmän sodan jakolinjaa pitkin. Erityisesti Baltian maissa ja Puolassa turvallisuuden koetaan jopa parantuneen Trumpin kaudella.

Vuoristo-Karabahiin yritetään jo kolmatta tulitaukoa – taistelut ovat jatkuneet kiivaina

Tämä talo on saanut suoran osuman raketinheittimestä Vuoristo-Karabahin suurimmassa kaupungissa Stepanakertissä.
Tämä talo on saanut suoran osuman raketinheittimestä Vuoristo-Karabahin suurimmassa kaupungissa Stepanakertissä.Antti Kuronen / Yle

Armenia ja Azerbaidžan ovat jälleen sopineet tulitauosta Vuoristo-Karabahin konfliktissa. Kyseessä on jo kolmas kerta, kun sodan osapuolet sopivat taisteluiden rauhoittamisesta. Vuosikymmeniä vanha riita Vuoristo-Karabahista leimahti jälleen syyskuun lopussa. Taistelut ovat jatkuneet kiivaina jo neljän viikon ajan. Myös eilen sunnuntaina sodittiin.

Taloyhtiöt pohtivat etätyötilojen tarjoamista asukkailleen, myös talotehtaalla suuntaus näkyy – etätyö muuttaa nyt kaikkea asumista

Marjo Ahola istuu etätyöpisteessään kotona. Hänellä on vihko ja työvälineitä käsissään. Työpöydällä on kannettava tietokone.
Kokkolalainen Marjo Ahola tekee päivittäin töitä osittain kotona. Hänellä etätyöpiste on makuuhuoneen kaapissa.Kalle Niskala / Yle

Ennen asunnolta toivottiin isoa yhtenäistä keittiö-olohuone -tilaa, nyt toiveena on etätyön tekemiseen sopiva soppi. Suuntaus näkyy talotehtaalla ja samaa miettivät myös taloyhtiöt; olisiko joku yhteisistä tiloista muunnettavissa asukkaiden etätyötilaksi.

Viikon alku on sateinen ja lauha

maanantain sääkartta
Yle

Viikko alkaa lauhassa ja sateisessa säässä. Sateet painottuvat Lappiin ja länsi-Suomeen, etelässä ja idässä on poutaisempaa. Pohjoisessa voi tulla myös räntää. Päivällä lämpötila kohoaa Lapissakin plussan puolelle, etelässä on jopa yli 10 asteen. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi