Raportti: Suomen asevienti ei ole läpinäkyvää

Ajatushautomo SaferGlobe kaipaa julkisia tietoja erityisesti sotilaille ja viranomaisille viedyistä tuotteista.

Vuonna 2019 suomalaisyritykset veivät sotatuotteita 113,2 miljoonan euron ja siviiliaseita 84,0 miljoonan euron arvosta. Kuvassa Patrian AMV-ajoneuvo, joita on myyty aiempina vuosina esimerkiksi Arabiemiraatteihin. Kuva: AOP

Puutteet Suomen aseviennin läpinäkyvyydessä haittaavat asevientipolitiikan arviointia, toteaa ajatushautomo SaferGlobe raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Raportin mukaan Suomen aseviennin läpinäkyvyyttä huonontaa se, että asevientilupien käsittelystä vastaavat useat viranomaiset, jotka antavat vastuullansa olevien tuotteiden viennistä tietoa erikseen ja eri tavoin.

Suomessa sotatuotteiden viennin vastuuviranomainen on puolustusministeriö, siviiliaseiden Poliisihallitus ja kaksikäyttötuotteiden ulkoministeriö. Kidutusvälineiden viennin vastuuviranomainen on sisäministeriön poliisiosasto, joka kuitenkin SaferGloben mukaan kertoo vuosikertomuksessaan, ettei vientilupia ole haettu eikä siten myöskään myönnetty.

SaferGloben mielestä huomattavasti kokonaisvaltaisempi kuva saataisiin raportista, jossa kaikkia vietyjä tuotteita käsitellään yhdessä.

Ajatushautomon asevalvontaraportti on nyt päivitetty viime vuoden tiedoilla. Vuonna 2019 suomalaisyritykset veivät sotatuotteita 113,2 miljoonan euron ja siviiliaseita 84,0 miljoonan euron arvosta. Yhteenlasketusti viennin arvo on raportin mukaan edellisvuosien tasolla.

Mallia muualta EU:sta

SaferGlobe on seurannut Suomen asevientiä ja sen läpinäkyvyyttä vuosikymmenen ajan. Vuosien 2010–2019 välillä tapahtuneet muutokset ovat ajatushautomon mukaan vähäisiä, ja niistä osa on lisännyt ja osa heikentänyt läpinäkyvyyttä.

Lupia myöntävien viranomaisten määrän ja kirjavien käytäntöjen ohella SaferGlobe pitää haasteena sitä, ettei siviiliaseita vievistä yrityksistä tai siviiliaseiden vastaanottajista ole saatavilla tietoa.

– Mitä vähemmän ja hajanaisemmin tietoja aseviennistä on saatavilla, sitä hankalampi poliitikoiden, kansalaisten, tutkijoiden ja viranomaisten itsensäkin on arvioida Suomen asevientipolitiikkaa kokonaisuutena, huomauttaa SaferGloben tutkija Kari Paasonen tiedotteessa.

SaferGloben mukaan monet muut EU-maat ilmoittavat esimerkiksi sota- ja kaksikäyttötuotteiden viennistä samassa raportissa.