Hyppää sisältöön

Chilessä uusi perustuslaki sai selkeän enemmistön taakseen kansanäänestyksessä – Tuhannet ihmiset juhlivat kaduilla

Kun yli puolet äänistä oli laskettu, uuden perustulain puolesta oli äänestänyt 77,9 prosenttia kansasta.

Tuhansia ihmisiä kerääntyi juhlimaan äänestystulosta Santiago de Chilen Plaza Baquedanolle sunnuntaina. Kuva: Javier Torres / AFP

Chilessä kansalaiset ovat äänestäneet uuden perustuslain puolesta, kertoo uutistoimisto AFP. Kun yli puolet äänistä oli laskettu, uuden perustulain puolesta oli äänestänyt 77,9 prosenttia kansasta.

Diktaattori Augusto Pinochet'n aikakaudelta peräisin olevan perustuslain on katsottu laajalti edistävän taloudellista ja sosiaalista eriarvoisuutta. Pinochet johti maata ensin sotilasjuntan puheenjohtajana ja sen jälkeen presidenttinä vuosina 1973–90.

Tuhannet ihmiset juhlivat sunnuntaina kaduilla esimerkiksi maan pääkaupungissa Santiago de Chilessä vanhan perustulain kumoamista.

Maan presidentti Sebastian Pinera kehotti televisioidussa puheessaan chileläisiä puhaltamaan yhteen hiileen uuden perustuslain puolesta.

– Tämä kansanäänestys ei ole loppu, vaan se on uuden polun alku, joka meidän tulee kulkea yhdessä päästäksemme yksimielisyyteen uudesta perustuslaista, Pinera sanoi.

– Tähän saakka perustuslaki on jakanut meidät. Tästä päivästä eteenpäin meidän on työskenneltävä yhdessä, jotta uudesta perustuslaista tulee meille yhtenäisyyden, vakauden ja tulevaisuuden kehys, Pinera julisti.

Myös kaduilla juhlivat kansalaiset olivat samoilla linjoilla presidentin kanssa.

– En koskaan uskonut, että me chileläiset voisimme yhdistyä tällaisen muutoksen taakse, 46-vuotias Isabel Nunez sanoi AFP:lle.

Chilen presidentti Sebastian Pinera kehotti kansalaisia puhaltamaan yhteen hiileen uuden perustuslain puolesta. Kuva: Claudio Reyes / AFP

Viime viikolla osoitettiin mieltä

Vielä viime viikolla samoilla kaduilla osoitettiin mieltä. Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kokoontumiset järjestettiin vuoden takaisten mielenosoitusten kunniaksi. Perustuslaista luopuminen on ollut yksi mielenosoittajien päätavoitteista.

Mielenosoittajat vaativat myös eläkkeiden, koulutuksen ja terveydenhuollon uudistuksia. Mellakoinnista ja ryöstelystä syntyi tuolloin miljardien dollareiden vahingot. Uutistoimisto Reutersin mukaan protesteissa kuoli 30 ihmistä ja loukkaantui tuhansia.

– Olen täynnä toivoa siitä, että asiat tulevat muuttumaan ja maassamme tapahtuu täyskäännös, Santiago de Chilen kansallisstadionilla äänestystä järjestänyt Romina Nunez, 42, iloitsi.

Juuri kansallistadionille sotilaat kuljettivat ihmisiä vangeiksi, kun Pinochet kumppaneineen kaappasi vallan syyskuussa 1973.

– Tämä on hyvin symbolinen tapa kunnioittaa heitä, jotka eivät ole enää kanssamme. Voimme käyttää oikeuttamme äänestää juuri tällä paikalla, jossa tapahtui systemaattista ihmisoikeuksien rikkomista monien chileläisten kohdalla, sanoi 39-vuotias psykologi Elias Perez.

kansalaiset juhlivat Santiago de Chilen Plaza Baquedanolla sunnuntaina. Kuva: Elvis Gonzalez / EPA

Konservatiivien mielestä perustuslaki on ollut avain taluskasvuun

Muutosta on kannatettu lähinnä vasemmistolaisista oppositiopuolueista. Heille uusi perustuslaki antaisi oikeudenmukaisemman yhteiskuntajärjestyksen, joka korvaisi aiemmassa laissa olleet eriarvoisuudet.

Vanhaa perustuslakia kritisoineiden mielestä se on ollut este sosiaalisille uudistuksille, ja uutta lakia tarvitaan tasavertaisemman terveydenhuollon, koulutuksen ja eläkejärjestelmän saamiseksi.

Monien konservatiivien mielestä vanha perustuslaki on ollut avain Chilen vuosikymmenien talouskasvuun ja taloudelliseen vakauteen. Heidän mielestä valtion suurempi rooli tulee lisäämään taloudellista painetta koronaviruksen aiheuttaman kriisin keskellä.

Perustuslain lisäksi chileläiset äänestivät 155-jäsenisestä kansalaisten muodostamasta valmistelukunnasta, jonka tehtävänä on laatia uuden perustuslain luonnos. Tästä luonnoksesta on määrä äänestää kansanäänestyksestä vuonna 2022.

Lue myös: