Kajaaniin saatava supertietokone onkin paljon tehokkaampi kuin aluksi tiedettiin – siitä tulee yksi maailman nopeimmista

Supertietokoneen elinkaari on lyhyt, mutta sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Lumi supertietokoneen runkokehikko jo valmiina Kainuussa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kesällä 2021 Kajaaniin valmistuu Lumi-niminen supertietokone, josta tulee yksi maailman nopeimmista. Sillä pystyy laskemaan 552 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Järeistä laskutoimituksista on hyötyä muun muassa tieteelle ja tekoälyn kehittämiselle.

Alunperin, kun investointipäätös tehtiin, tehoiksi arvioitiin paljon vähemmän. Tuolloin ennakoitiin, että huipputeho olisi ollut 200 petaflopsia, ja koneen uutisoitiin olevan Euroopan nopein. Arviot yli tuplaantuivat alkuperäisestä.

Lumi supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen sanoo koneen luovan mahdollisuuksia Suomen ja koko Euroopan tutkimukselle, teollisuudelle, osaamisen kehittämiselle, työllisyydelle ja kilpailukyvylle.

Tehokkuuden kasvaminen koneen rakennusvaiheessa johtuu toisen teknologian valinnasta, alkuperäisistä suunnitelmista poiketen. Eli Lumin kohdalla tuli mahdollisuus ottaa käyttöön jo seuraavan sukupolven suoritinteknologiaa.

– Teknologia mahdollistaa nopeamman ja paremman suorituskyvyn. Se oli saatavilla aikaisemmin kuin luulimme ja toisaalta asennusaikataulu oli joustavampi kuin vielä kesällä 2019 uskoimme, joten se tippui saatavillemme, Manninen kertoo.

Kajaanin Datakeskukseen sijoittuva Lumi on valmistuessaan tenniskentän kokoinen ja ison jääkaapin korkuinen.

Tulevaisuuden ennustaja

Supertietokone Lumi osaa arvioida kevättulvat, lumipeitteen paksuuden kehittymisen sekä ilmaston lämpenemisen.

Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi taisteluissa syöpää ja ilmastonmuutosta vastaan. Lumi voi muun muassa näyttää, mikä on ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen.

– Sen avulla ymmärretään paremmin kuinka ilmasto pitkällä aikajänteellä muuttuu niin Suomessa kuin maailmalla, kertoo supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen.

Kokonaisuudessaan Lumi on yli 200 miljoonan euron investointi. Summa kattaa kulut koko laitteiston 5–6 vuoden elinkaaren ajan. Itse koneen arvo on 145 miljoonaa.

– Lopulta samalla rahalla saatiin lisätehoja. Budjetti oli jo alun alkaen tuo, ja sillä rahalla ostettiin niin paljon tehoja kuin saatiin.

Kajaanin datakeskuksessa ovat jo rakennustyöt käynnissä ensi kesänä käyttöön otettavaa super-tietokonetta varten. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Supertietokone edustaa ensimmäisiä ellei ensimmäistä tämän tason prosessorisukupolvea. Sen tason merkittävästi ylittävään hyppäykseen tulee menemään pari vuotta. Lumi ei siis vanhene hetkeen.

Eläkesuunnitelma sille on kuitenkin jo tehty. Alustavan suunnitelman mukaan kone puretaan vuonna 2026 Kajaanin Datakeskuksesta. Siitä irrotetaan muun muassa raskasmetallit, kuparit ja kulta. Lähtökohtaisesti kone kierrätetään raaka-aineiksi. Uuden tehokkaamman koneen tavoittelu käynnistyy jo ennen sitä Kajaanissa.

– Sellaista supertietokoneen elämä on, Manninen summaa.

Keskustele aiheesta 29 lokakuuta kello 23:een asti.