1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan kaupunginjohtaja ehdottaa uudelleen sote-yhteistyön selvittämistä Mikkelin kaupungin kanssa

Savonlinnan päättäjät joutuvat miettimään sote-yhteistyötä muotoa uudelleen, koska hallitus aiemmin linjasi Itä-Savon alueen kuuluvan Etelä-Savon hyvinvointialueeseen.

Savonlinna
Viirit liehuvat Savonlinnassa.
Kati Rantala / Yle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ehdottaa (siirryt toiseen palveluun)neuvottelujen uudelleenkäynnistämistä Mikkelin kaupungin kanssa sote-alueen kehittämiseksi.

Kaupunginhallitukselle jätetyssä esityksessä hallitus palaisi Savonlinnan ja Mikkelin kaupunginjohtajien aiemmin tekemän yhteisesityksen pariin, mikäli Savonlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyy kolme kaupunginjohtajan edunvalvontatavoitetta.

Kaupunginjohtajien aiemmin tekemässä ja sittemmin hylätyssä esityksessä muun muassa ehdotettiin, että Etelä-Savon sote-maakunnassa olisi Mikkelissä ja Savonlinnassa omat keskussairaalansa.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti aiemmin lopettaa neuvottelut Mikkelin kaupungin kanssa ja valitsi suunnakseen Pohjois-Savon.

Vastoin kaupunginvaltuuston näkökulmaa sote-ministerityöryhmä kuitenkin linjasi lokakuun puolivälissä, että Itä-Savon alue kuuluu jatkossa Etelä-Savon hyvinvointialueeseen.

Kolme edunvalvontatavoitetta

Laine ehdottaa kaupunginhallitukselle ja valtuustolle kolmea tavoitetta edunvalvonnalle. Savonlinnan sairaalan ympärivuorokautinen yhteispäivystys tulisi saada toistaiseksi voimassaolevaksi ja velvoittavaksi Etelä-Savon hyvinvointialueella.

Toisena edunvalvontatavoitteena ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan toiminta tulisi turvata jatkossa.

Kolmantena edunvalvontatavoitteena on Savonlinnan saaristoisuuden huomioiminen paremmin jatkossa esimerkiksi sote-rahoituksessa.

Mikäli edunvalvontatavoitteet hyväksytään, kaupunginhallitus selvittäisi onko Mikkelillä edelleen halukkuus jatkaa neuvotteluja kaupunginjohtajien tekemän esityksen pohjalta.

Edunvalvontatavoitteista huolimatta ja niiden lisäksi valtuustolle esitetään, että Savonlinna osallistuu Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun ja sitä koskeviin neuvotteluihin.

Sosterin tehostettava menojaan

Kaupunginjohtaja ehdottaa myös, että sairaanhoitopiiri Sosterin olisi tehostettava toimintaansa 8 miljoonalla eurolla. Laine pitää esityksessään selvänä, että muilla kunnilla ei ole tahtoa maksaa Savonlinnan korkeita sote-kuluja.

Esityksessä pidetään uhkakuvana, että uudessa rahoitusmallissa korkeat sote-kustannukset jäävät pysyvästi kaupungin asukkaiden ja yritysten maksettavaksi esimerkiksi korkeiden veroprosenttien muodossa.

Kaupunginhallitus päättää kaupunginjohtajan esityksestä tänään. Valtuusto päättää asiasta vielä myöhemmin.

Lue myös:

Sote-ministerityöryhmä: Itä-Savo kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen

Savonlinna lopettaa keskustelut yhteisestä Etelä-Savon sote-maakunnasta

Mikkelin ja Savonlinnan kaupunginjohtajat hakevat sopua sairaanhoitopiirien välille: tavoitteena kaksi keskussairaalaa Etelä-Savoon

Lue seuraavaksi