1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemen kaupunginjohtaja: Veroja ei koroteta, lähivuosina säästettävä yli 30 miljoonaa lisää

Aiemmin suunnitellut säästöt eivät riitä, toteaa kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Rovaniemi
Ulla-Kirsikka Vainio lähikuvassa
Ulla-Kirsikka Vainion ensimmäinen talousarvioesitys sisältää kulukuurin Rovaniemen kaupungille.Eeva Kuivas / Yle

Rovaniemeläisten kuntaveroa ei koroteta ensi vuonna, esittää kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Vainion talousarvioesitys ensi vuodelle ja taloussuunnitelma vuosille 2022-2023 tähtäävät siihen, että kaupungin talous olisi tasapainossa viimeistään vuonna 2023. Tähän pääseminen vaatii kaupungin menojen karsimista entisestään sekä tulojen lisäämistä.

Miljoonia euroja

2019

2020

2021

2022

2023

Ali/ylijäämä

–31

–5,5

–2

–0,7

+2,7

Velka

252

260

263

269

274

Lähde: Rovaniemen kaupunki. Vuoden 2019 luvut ovat tilinpäätöstietoa, vuoden 2020 luvut ovat arvioita ja vuosien 2021–23 tiedot perustuvat budjettiehdotukseen.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto on jo aiemmin päättänyt talousraamin, jonka mukaan kaupungin on säästettävä 8,6 miljoonaa euroa ensi vuonna ja viisi miljoonaa euroa vuosittain vuosina 2022 ja 2023.

Vainion mukaan nämä säästöt eivät kuitenkaan riitä, vaan suunniteltujen säästöjen lisäksi olisi löydyttävä 15,2 miljoonan euron edestä lisää karsittavaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi yhteensä yli 30 miljoonan euron säästötarvetta vuosille 2021-2023.

"Jos esitystä muutetaan, tulee esittää korvaava säästökohde"

Tarkoitus on saada menojen kasvu kuriin, sillä Rovaniemen kulut ovat kasvaneet nopeammin kuin muissa kunnissa keskimäärin. Vainio sanoo, että tämä ero on saatava kurotuksi kiinni säästöjen lisäksi myös palvelu- ja rakennemuutosten avulla.

Liipasimella ovat esimerkiksi Nivankylän, Kaukon ja Vikajärven kyläkoulut, joiden lopettamisesta kaupunki odottaa parin sadan tuhannen euron suuruisia vuotuisia säästöjä kustakin. Lisäksi kirjastojen hankintoja vähennettäisiin vuoden ajaksi.

– Säästäminen on tietenkin ikävää. Lähtökohta on kuitenkin se, että jos säästökohteisiin esitetään muutoksia, niin kyllä silloin pitää esittää, mistä muualta se säästö otetaan.

Vainio esittää myös maltillisia investointeja ensi vuodelle. Kaupunki investoi ensi vuonna 15 miljoonaa euroa muun muassa katujen peruskorjauksiin, Ruokasenkadun siltaan ja kaupungintalon perustusten korjaamisen.

Kaupungin yhtiöt investoivat ensi vuonna 51,2 miljoonalla eurolla, muun muassa vesi-, kaukolämpö- ja sähkönsiirtoverkkoon sekä Ylikylän monitoimitaloon. Aiemmin lykätyn uuden uimahallin rakentaminen alkaisi suunnitelmien mukaan vuonna 2022.

Turhista tiloista eroon

Rovaniemen kaupunki aikoo ensi vuonna tehdä suunnitelman hallitusta velkaantumisesta ja sen hoidosta. Tähän liittyy muun muassa kiinteistöstrategia, johon listataan ne turhat kiinteistöt ja vuokratilat, joista kaupunki voi luopua.

Kaupungin tulos on jäämässä tänä vuonna 5,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Ensi vuodelle alijäämäksi arvioidaan kaksi miljoonaa euroa. Alijäämää syntyy, kun menot ovat suuremmat kuin tulot.

– Tämä on mielestäni hyvä ja realistinen lähtökohta, koska tulevat tulomme ovat erityisen epävarmat, Vainio sanoo.

Rovaniemellä on takanaan kaksi reilusti alijäämäistä vuotta. Kuluvana vuonna kaupungin tulos on jäämässä pelättyä paremmaksi, koska valtiolta on tullut poikkeuksellisen suuret valtionosuudet koronaan liittyvien menojen kattamiseksi. Ilman niitä alijäämä olisi noin 13 miljoonaa euroa.

Koronapandemia lisää kaupungin menoja ja vähentää verotuloja, mutta vaikutusten tarkka ennustaminen on hyvin vaikeaa. Pandemia on iskenyt kovaa matkailuun, josta moni rovaniemeläinen saa elantonsa.

Rovaniemen kaupunginhallitus ryhtyy käsittelemään ensi vuoden budjettia ja kahden sitä seuraavan vuoden taloussuunnitelmaa 2. päivä marraskuuta. Kaupunginvaltuusto päättänee siitä 16. marraskuuta.

Lue lisää:

Rovaniemen keskustan valtuustoryhmä antoi huomautuksen sivistyslautakunnan puheenjohtajalle – taustalla kyläkoulujen lakkauttaminen

Rovaniemen kaupunginhallitus otti kyläkouluista päättämisen itselleen

Rovaniemen kaupunki aikoo säästää miljoonia euroja ensi vuonna – kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Lautakunnat joutuvat valmistelemaan nyt ikäviäkin säästöesityksiä"

Lue seuraavaksi