1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginjohtajan esitys Kotkan budjetiksi: puistorahoja leikataan, Karhulan keskustan ja Hakalan-Rauhalan kouluun investointeja

Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota maanantai-iltana.

budjetit
Kotkan jokipuisto ruska-aikaan.
Kotkan puistoinvestointeihin aiotaan varata 300 000 euroa ja lisäksi kaluston uusimiseen 120 000 euroa. Arkistokuvassa on Karhulan Jokipuisto.Antro Valo / Yle

Kotkan kaupunki pyrkii ensi vuonna niukasti ylijäämäiseen tulokseen.

Kaupunginjohtaja Esa Sirviön talousarvioesitys (siirryt toiseen palveluun)on noin 145 000 euroa ylijäämäinen. Kaupungin vuosikate on esityksessä runsaat 21 miljoonaa euroa eli samaa luokkaa kuin viime vuosina.

Vuosikatteella tarkoitetaan summaa, joka kaupungille jää juoksevien kulujen jälkeen käytettäväksi esimerkiksi investointeihin ja lainojen lyhentämiseen. Talousarvioesitys on laadittu niin, että veroprosentit pysyvät nykyisellään.

Jos talousarvio toteutuu suunnitellusti, kaupungilla on vuoden lopussa noin kymmenen miljoonaa euroa kertynyttä ylijäämää. Valtaosa kertyneestä ylijäämästä johtuu kuitenkin vuonna 2019 tehdystä korjauskirjauksesta.

Puistorahojen leikkaus mukana

Talousarviossa on mukana investointeja noin 25 miljoonan euron edestä. Summasta yli 20 miljoonaa käytetään rakennuksiin, kiinteisiin rakenteisiin ja laitteisiin.

Investoinneissa ovat mukana esimerkiksi Karhulan keskustan koulu ja Hakalan–Rauhalan koulu. Niiden lopulliseen toteuttamistapaan ei oteta kantaa, vaan toteutuksen todetaan ratkeavan hankesuunnittelun yhteydessä tai suunnitelmien valmistuttua.

Jo aiemmin uutisoitu puistorahojen leikkaus on mukana budjettiesityksessä kaupunkirakennelautakunnan esityksen mukaisesti. Puistoihin olisi ensi vuonna käytettävissä 300 000 euroa, kun tänä vuonna summa on ollut 450 000 euroa.

Puistotoimen kaluston uusimiseen on tulossa 120 000 euroa. Kuluvana vuonna summa on 50 000 euroa, ja tuohon summaan on tarkoitus palata myös vuoden 2021 jälkeen.

Lue myös: Rumat satamat palkituiksi puistoiksi muuttanut puutarhuri jäi eläkkeelle – nyt puistoilta on lähdössä iso summa rahaa: "Palataan kärpässarjaan"

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo kaupungin tiedotteessa, että vuoden 2021 talousarvion laatimiselle on ollut kohtuullisen hyvä pohja. Epävarmuutta sekä ensi vuoteen että lähivuosille tuo kuitenkin koronavirusepidemia.

Talousarvioesitykseen on laskettu mukaan valtion budjettiriihessä luvatut koronatuet, mutta niiden riittävyys nähdään käytännössä vasta myöhemmin. Kaupunki pitää myös todennäköisenä, ettei vastaavia koronatukia ole kunnille luvassa tulevina vuosina. Lisäksi koronatilanteen odotetaan heijastuvan viiveellä kaupunkikonserniin, kuten Haminan–Kotkan satamayhtiöön ja Kotkan Energiaan.

– Myös kulttuuriyhtiömme voivat joutua koronatilanteen pitkittyessä ikäviin vaikeuksiin, Sirviö sanoo tiedotteessa.

Kotkan kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2021 talousarvioesitystä maanantai-iltana 26. lokakuuta. Kaupunginvaltuustoon asia on tulossa 16. marraskuuta.

Lue seuraavaksi